24 mei in de NL geschiedenis

 

2014

Drie mensen worden doodgeschoten bij een schietpartij bij het Joods Museum aan de Zavel in Brussel. Een vierde slachtoffer overlijdt later in het ziekenhuis.
2007 De Duitse wielrenner Erik Zabel en oud-wielrenner Rolf Aldag geven op een persconferentie toe dat ze in de jaren negentig epo hebben gebruikt. Een dag later volgt voormalig Tourwinnaar Bjarne Riis.
1995 In Turkije worden 4 vrouwen ontvoerd, verkracht en in een ravijn gegooid. Twee vrouwen, uit Georgie en Nederland, komen om het leven. De twee andere, Nederlandse vrouwen, overleven de verschrikkingen. De vier daders worden gearresteerd.
1995 Ajax verovert voor het eerst sinds 22 jaar de Europacup I. In Wenen scoort de 18-jarige Patrick Kluivert in de 86-ste minuut het enige (en winnende doelpunt).
1958 De Nederlandse zakenman Martin Schröder richt een vliegtuigmaatschappij op. Martin’s Air Charter, later omgedoopt tot Martinair.
1956 Voor het eerst wordt het Eurovisie Songfestival gehouden, zeven landen nemen eraan deel.
1943 De Nazi-duitse arts Josef Mengele wordt gestationeerd in het vernietigingskamp Auschwitz. ‘De Engel des Doods’ begint zijn werk.
1892 Octrooiaanvraag van Thomas Alva Edison op de elektrische spoorweg.
1844 Samuel Morse (de uitvinder van de morsecode) stuurt het eerste telegram ooit van Baltimore naar Washington. De inhoud: “What hath God wrought?”.
1626 Peter Minuit, gouverneur van Nieuw-Nederland, koopt het eiland Manhattan van de Manhattan-indianen, in ruil voor snuisterijen ter waarde van 20 euro (24 dollar).