Johan Verminnen kwam, zag en pakte het Buurthuis in

Zaterdag 19 maart 2022  liep het Buurthuis op Veerle-Heide helemaal vol voor de jaarlijkse kleinkunstavond van Wakkerdal.  Johan Verminnen had zijn vaste pianist Leo Caerts bij voor een heel pak bekende nummers waarvan het publiek zichtbaar genoot.

* Beginnen deed hij met “Zanger zonder meer” en “Tussen een glimlach en een traan” waarin hij terugkeek op zijn meer dan 50-jarige carrière.  Hij bezong zijn liefde voor zijn stad waarin hij opgroeide in het bekende nummer “Brussel”.  Het publiek kreeg hij op zijn hand in “Mooie dagen”.  Het nummer werd vlot meegezongen. Ondertussen vertelde de trotse grootvader enthousiast over zijn kleinkinderen Boas en Miro.*

* Meer ingetogen, menselijk en breekbaar werd het bij het lied “Al je woorden gaan op reis” waarin hij heel treffend het verouderingsproces van de mens bezong.  Voor velen een onbekend nummer maar de problematiek zal bij menig toehoorder nog lang nazinderen.  Ook daar dient een kleinkunstavond voor natuurlijk.

* Zijn relatie met goede vriend Toots Tielemans, in zijn ogen de grootste Belgische muzikant ooit, kwam aan bod in “Eén of andere dag”.

* Na de pauze nog meer luisterliedjes en bekende meezingers. “Ik wil de wereld zien” viel zeker in de smaak.  Zijn gehechtheid aan België kwam tot uiting in “Land van” waarin hij onder andere onze streekfiguren Elsschot en Claes ter sprake bracht.

* Een sterk persoonlijk verhaal kwam er met “Paulien”, een ode aan zijn dochter.  Hij vertrouwde de toeschouwers toe dat hij enkele uren na de geboorte van Paulien al terug op het podium stond.  De voorstelling werd er enkele uren voor uitgesteld. Artiesten zijn altijd onderweg.

* Zijn eigen favoriete nummer “Vierhoog in de wolken” wou hij ook zeker gebracht hebben.  Tot groot genoegen van de kenners in het publiek.  In “Ouwe maten” bracht hij hulde aan andere kleinkunst-zangers.  Heel leuk overigens.

* Met “Laat me nu toch niet alleen “ en “Rue des Bouchers” sloot hij de avond af.  Hij vindt ze waardevol omdat ze echt “van de mensen zijn”, vertrouwde hij ons toe.

* Na afloop konden de toeschouwers nog nagenieten en bijbabbelen bij een streekbiertje, kaasschoteltje of glaasje wijn. Ook Johan was tevreden. De gezellige setting met tafelkleedjes, bloemetjes en drankjes op de tafel deed hem terugdenken aan lang vervlogen tijden in de parochiezalen.

* Het deed hem deugd na een lange periode van verplichte rust nog eens op het podium te kunnen staan.  Al doen de jaren ook hun werk op het lichaam van deze 71-jarige artiest.  Hij kampt met zware rugproblemen en helemaal verstoppen voor de toeschouwers lukte niet.

*** Wij kijken al uit naar de volgende editie van de Laakdalse Kleinkunstavond, de derde zaterdag van maart in het Buurthuis van Veerle-Heide.           (mmv Paul Mondelaers)