DE BENDE HAEMERS

Een van de beruchtste criminelen die België ooit heeft gekend, is ongetwijfeld Patrick Haemers. ‘De Bende Haemers’ was alom geducht. ‘Overvallen plegen was hun levensstijl.’

* Patrick Haemers. De naam roept bij iedereen ouder dan dertig beelden op van bloedige overvallen op geldtransporten in de jaren tachtig. Of van ex-premier Paul Vanden Boeynants die zich op een persconferentie afvraagt wie hem ontvoerd heeft en in het Franse Le Touquet geruime tijd heeft vastgehouden.

* In de jaren 1980 maakte Haemers deel uit van het Brusselse misdaadmilieu. Hij smokkelde een tijdlang geld voor een aantal klanten van bankier x. De bende Haemers werd ook berucht om gewelddadige overvallen op verschillende geldtransporten waarbij ze erg militair en professioneel te werk gingen.

* 27 mei 1989 werd Patrick Haemers aangehouden in een shoppingcenter in Rio de Janeiro door twee Belgische speurders en een aantal Braziliaanse collega’s.

* Daarheen was hij gevlucht na de ontvoering van de oud-premier Paul Vanden Boeynants. De politie kwam hem gauw op het spoor. Samen met zijn vrouw Denise Tyack zat hij in Rio.

* 19 april 1993 startte zijn proces onder grote internationale belangstelling. Edoch…bij gebrek aan genoeg juryleden werd het meteen uitgesteld.

* 14 mei 1993 maakte Haemers in zijn gevangeniscel er zelf een einde aan.