KABELLIFTRAMP in Cavalese

In de Italiaanse gemeente Cavalese gebeurde op 3 februari 1998 een kabelliftramp, waarbij 20 mensen omkwamen, w.o. Rose-Marie Eyskens (24) uit Kalmthout

Het ongeval werd veroorzaakt doordat een Amerikaanse EA-6B Prowler-straaljager een kabel raakte. Die brak en een gondel met twintig personen aan boord viel zowat honderd meter. Van de 20 overleefde niemand de val.

Hoewel de VS schadevergoeding betaalden aan de families van de slachtoffers, werd uiteindelijk niemand juridisch verantwoordelijk gesteld voor de ramp.

In de regio gold een beperking; er moest te allen tijde een hoogte van minimaal 1000 voet (~300 meter) worden aangehouden. Die laatste vereiste was recent door de Italiaanse autoriteiten opgetrokken tot 2 000 voet, maar die informatie was — zoals achteraf bleek — nog niet bij de piloten bekend.

De piloten hadden verder een kaart van de omgeving waar de — dertig jaar oude — kabellift niet op was aangegeven.

Toen het toestel de vallei waarin Cavalese ligt invloog, had het nog ongeveer 300 meter hoogte, maar het daalde gaandeweg tot zo’n 110 meter. De piloot zag in een flits nog de felgele, vallende gondel voor zich verschijnen en dook in een poging hem te ontwijken.

De kabel van de lift boorde zich echter in de rechtervleugel en brak, waardoor de gondel honderd meter viel en te pletter sloeg.

Door beschadigde hydraulica werkten de roeren niet goed meer en lekte er brandstof. Desondanks slaagde de piloot er nog in om het toestel in Aviano weer aan de grond te zetten.

Na het ongeval waren de hulpdiensten snel ter plaatse, maar geen hulp kon nog baten.     (met dank ook aan Wikipedia)