GAZET VAN LAAKDAL

EN DAAR HEBBEN WE Kuifje

Het eerste Kuifje-album: ‘Kuifje in het land van de Sovjets’

Op 10 januari 1929 verschijnt  voor het eerst een aflevering van Kuifje in de jeugdbijlage van de Waalse krant ‘Le Petit Vingtième’…lezen we in Historiek.

* Per week verschijnen twee pagina’s, tot het hele verhaal op 8 mei 1930 (na 69 afleveringen) verteld is.

* Datzelfde jaar wordt het stripverhaal gebundeld en wordt het eerste Kuifje-album geboren. De Franstalige titel luidt: Tintin, reporter du Petit “Vingtième”, au pays des Soviets.

* In dit eerste album maakt Kuifje een journalistieke reis door de Sovjet-Unie, het begin van een groots avontuur. In het verhaal wordt het communisme van Lenin en Stalin stevig op de korrel genomen.

Stemgerechtigden worden met wapens bedreigd en straatkinderen krijgen alleen brood als ze verklaren communist te zijn. Verder komt onder meer de problematiek van de koelak-boeren in de toenmalige Sovjet-Unie aan bod.

* Het album verscheen pas in 1975 voor het eerst officieel in een Nederlandse vertaling  onder de titel Kuifje in de Sovjet-Unie. In 1988 werd die titel gewijzigd in Kuifje in het land van de Sovjets.

* De Belgische striptekenaar Hergé, pseudoniem van Georges Remi (1907-1983), werd beroemd met zijn verhalen over Kuifje (Tintin), een jongensachtige reporter die de wereld afreist om problemen te bestrijden.

* Voor originele Kuifje-tekeningen tasten verzamelaars geregeld diep in de buidel.

 

Kaft  Kuifje-strip kost 1 mln $

In het Amerikaanse Dallas is de orginele illustratie van de eerste kaft van een Kuifje-strip onder de hamer gegaan voor 1,125 miljoen $ (992.000 euro). Dat heeft het veilinghuis Heritage Auctions bekendgemaakt.

De tekening werd op 13 februari 1930 gepubliceerd en toont Kuifje op reportage in het land van de Sovjets, terwijl hij uit een boomstam een propeller maakt voor zijn vliegtuig. Zijn hondje Bobby kijkt naar hem, helemaal ingepakt in verbanden.

 

* Door het succes van de strip wordt Kuifje uitgebreid van 8 naar 16 pagina’s, en vanaf 13 februari 1930 wordt de strip los van de krant gepubliceerd, met als allereerste kaft de tekening die geveild werd. In september 1930 wordt de eerste echte strip ‘Tintin au pays des Soviets’ gepubliceerd.

*  De meeste oude kaften van de Kuifje-strips bevinden zich in het Hergé-museum in Louvain-la-Neuve. De tekening die verkocht werd in Dallas is gemaakt met Chinese inkt en waterverf, en is door Hergé gehandtekend.

*  De tekening werd door Hergé aan de krantenuitgever overgemaakt om op de kaft te drukken, en werd uiteindelijk in Brussel gevonden. De identiteit van de verkoper en de koper worden niet vrijgegeven.

Kuifje breekt regelmatig verkooprecords tijdens veilingen. Het is niet de eerste keer dat oude kaften en tekeningen voor meer dan een miljoen euro onder de hamer gaan.

– met dank aan Historiek – en – Wikipedia