LUDO HELSEN IN … ‘SUID AFRIKA’

Enkele dagen geleden schreef lv over dr Cris Barnard en het Grote Schuurziekenhuis. Op dat moment bleek dat land zeker niet in de achterste rij te lopen wat wetenschappelijke toepassingen betreft. Dat doet het land zeker nog niet.

* Zo werd daar onlangs de eerste gemuteerde omikronvirus opgemerkt. Als reactie daarop hebben  een aantal landen in Europa brutaal de deur naar Zuid-Afrika dichtgegooid . Ook ons land .

* Dat heeft de Zuid-Afrikanen erg veel pijn gedaan. Zij voelen zich erg onrechtvaardig behandeld. Ondertussen zijn de Nederlanders en de Britten , net als de Amerikanen snel op hun besluit teruggekomen.

* Bij een eminent lid van de familie Barnard heb ik  naar een reactie gepeild. Hier volgt ze: “Ek kyk en luister met groot belangstelling byna elke dag hoe die pandemie ons lewens verander het. Kyk maar na die nuutste vingerwys na Suid-Afrika.  Dit is ons eerlikheid en uitstekende laboratoriums waar al jarelank op uitsonderlike wyse viruses bestudeer en isoleer word wat nou ons kniehalter. Ek is seker daarvan die nuutste mutasie het nie in Suid-Afrika ontstaan nie, die eerste bekendmaking dat die omikron variant bestaan maak ons nou die sondebok. Wat my betref is dit belaglik. Tyd sal wel wys dat Europa óf elders dié variant lank voor ons bekendmaking bestaan het. 

Dié variant blyk wel dodeliker te wees, maar net omdat ons respek verloor het vir die gevare van die virus en maatreëls begin verslap het of selfs ignoreer. 

Wat my die meeste tref is hoe die pandemie al die swakpunte van die mens en ook die wêreld se stelsels uitwys. Vir my is dit nou die tyd om innoverend te wees. Ek het wel skrik vir die virus en hou niks van die isolasie nie, maar probeer om daar uit te styg. Dit is erg moeilik, ja, maar wat my betref het ons nie ‘n keuse nie. Ons moet nou sterk wees en vorentoe stoom.”

* Het komt erop neer dat Zuid-Afrika nu het slachtoffer is van het feit dat zij zulke goede laboratoria hebben , die als eerste in de wereld dat gemuteerde virus ontdekt hebben , maar dat zij er zeker van zijn dat het elders in de wereld is ontstaan .

* Het feit dat er plots zoveel omikrons aan de oppervlakte komen in Denemarken en dat er hier ook elke dag op gewezen wordt dat het omikronvirus hier waarschijnlijk al veel langer aanwezig is dan  men vermoedde , zou de Zuid-Afrikanen wel eens gelijk kunnen geven.

Ludo Helsen  -Suid-Afrika-