Röntgenstralen

De Duitse natuurkundige Wilhelm Röntgen is de ontdekker van de naar hem genoemde röntgenstralen. Hiervoor ontving hij in 1901 de allereerste ‘Nobelprijs voor Natuurkunde’

* Wilhelm Conrad Röntgen werd op 27 maart 1845 geboren in Lennep, Remscheid. Hij was de zoon van een ‘textielhandelaar en fabrikant’. Moeder Charlotte Frowein kwam uit Amsterdam.

* Na de lagere school studeerde Wilhelm aan de Ambachtsschool in Utrecht. Daar woonde hij op kamers bij de scheikundeleraar Jan Willem Gunning, die hem op het spoor van de natuurwetenschap zette.

* Röntgen werd echter van school gezet toen hij weigerde om de leerling aan te geven die een karikatuur van een leraar had getekend. Later werd hij aan de universiteit in Utrecht afgewezen omdat hij de klassieke talen onvoldoende beheerste. Hij mocht de lessen alleen als toehoorder bijwonen.

* In Zürich kon hij, na een toelatingsexamen, naar de technische hogeschool. Röntgen studeerde in 1868 af als werktuigbouwkundig ingenieur. In de technische hogeschool van August Kundt kreeg hij een vervolgopleiding in de natuurkunde. Op 22 juni 1869 promoveerde hij op het proefschrift ‘Studien über Gase’.

Röntgen werd assistent van Kundt. Hij volgde Kundt zelfs op toen die hoogleraar aan de Universiteit van Würzburg werd.

* Nog twee jaar later volgde hij Kundt naar de recent opgerichte Universiteit van Straatsburg. Röntgen werd er benoemd tot privaatdocent. Röntgen bekleedde verscheidene leerstoelen. Van 1876 tot 1888 was hij professor aan de universiteit van Straatsburg. Daarna werkte hij tot 1900 in Würzburg. Tijdens de laatste jaren van zijn leven werkte Röntgen in München.

X-straling

* In 1895 ontdekte Wilhelm Röntgen aan de universiteit van Würzburg een bijzondere straling, die hij ‘X-straling’ noemde. Hij stelde vast dat de stralen ongehinderd door zachte materialen zoals papier en textiel heen gingen. Hiermee kon b.v. ook het innerlijke van het menselijk lichaam van buitenaf bekeken worden en werd het mogelijk om zelfs… het skelet af te beelden.

* Later verklaarde Röntgen dat hij, nadat hij voor het eerst zijn eigen skelet had gezien, zijn proeven lange tijd geheim had gehouden. Bang dat hij was dat zijn reputatie schade zou oplopen mocht blijken dat hij zich vergist had… Pas zes weken later toonde hij een röntgenfoto van zijn hand aan zijn echtgenote.

Röntgenstralen

* Aanvankelijk werd zijn uitvinding alleen in medische kringen gebruikt. Later werden röntgenstralen ook toegepast op andere materialen, zoals bij de controle van zwakke plekken in constructies. Mettertijd ging men de röntgenstraling ook in de medische wereld toepassen bij de behandeling van tumoren.

Gelukkig ontdekte men tijdig dat deze methode ook een groot nadeel opleverde. Patiënten die teveel aan röntgenstraling werden blootgesteld, kregen … kanker.

* In de medische wereld blijven bestralingen wel goede sier maken. In een straalkamer wordt alleen de patiënt bestraald, de dokter (en zijn assistenten) zoeken dekking. Door de vele foto’s zouden zij een overdosis kunnen oplopen.   (bewerkt uit AbsoluteFigures – vrije, gratis fotos)