Laakdal kleurt oranje

Campagne tegen vrouwengeweld

Gemeente Laakdal neemt deel aan de campagne ‘Orange the World’ en maakt zo een vuist tegen geweld op vrouwen. Vanaf vandaag 25 november kleurt de gevelverlichting van het gemeentehuis en de pastorij in Vorst-Centrum gedurende 2 weken oranje.

Foto: Lut Kuypers (Soroptimist Club Kempen), Tine Gielis, Gerda Broeckx, Kristel Maes (Soroptimist Club Kempen)

* ‘Orange the World’ is een initiatief van de Verenigde Naties. Men roept organisaties, bedrijven en lokale besturen op publieke gebouwen oranje te kleuren.

* Oranje, de officiële kleur van de VN, symboliseert een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen.

* De campagne startte op 25 november, de Internationale Dag tegen geweld op vrouwen, en eindigt op 10 december, de Internationale Dag van de mensenrechten.

* Tine Gielis (burgemeester):Een wereldwijde organisatie die zich sterk maakt voor de positie van vrouwen is Soroptimist International. De NGO verwezenlijkt specifieke projecten om geweld op vrouwen te voorkomen en te bestrijden. Laakdallenaars Sibylle De Sadeleer en Kristel Maes van de lokale afdeling Soroptimist Club Kempen hebben ons uitgenodigd om deel te nemen aan de actie ‘Orange the world’.”

* Gerda Broeckx (schepen van gelijkheid):Gendergerelateerd geweld kent geen grenzen; wereldwijd zijn miljoenen meisjes en vrouwen slachtoffer. Europees onderzoek toont dat 1 op 3 vrouwen ermee te maken krijgt in haar leven. Ik kan me inbeelden dat veel inwoners denken dat deze problematiek ver van ons af staat. Helaas zien we ook in België een toename van geweld tegen vrouwen. Ik ben zelf verontrust door deze vaststelling en wil onze inwoners hierover sensibiliseren en bewust maken.” 

* Maak je zelf geweld mee? Ben je bezorgd om iemand anders of zit je met een vermoeden van geweld? Heb je ooit geweld meegemaakt en zit het je nog altijd dwars?

* Ben je bang dat je zelfbeheersing verliest en iemand ongewenst pijn doet? Bel, mail of chat met 1712. Het nummer 1712 is er voor iedereen en voor elke vraag over een vorm van geweld of misbruik. Het gesprek is gratis en discreet.

* Ben je in gevaar of in een noodsituatie? Bel dan de politie op het nummer 101. Bel het noodnummer 112 voor dringende medische hulp.