Adolphe Sax en de saxofoon

Adolphe SaxAdolphe Sax wordt op 6 november 1814 geboren in Dinant. Vader Charles-Joseph Sax is instrumentenbouwer. En bekend vanwege enkele belangrijke veranderingen aan de hoorn.

Vader runt een blaasinstrumentenfabriek in Brussel. Ook Adolphe Sax bouwt vrij vlug instrumenten.

Op zijn 15de doet zoon Sax mee aan een wedstrijd waar hij een fluit en een klarinet bouwt. Sax volgt onderwijs aan de koninklijke zangacademie in Brussel.

Na schooltijd experimenteert Sax met nieuwe ontwerpen voor instrumenten. Zijn eerste belangrijke uitvinding is een verbetering van de basklarinet. Op zijn twintigste ontvangt Adolphe Sax patent op de uitvinding.

Sax verhuist in 1841 naar Parijs en ontwerpt weer een reeks nieuwe instrumenten, waaronder de op een bugel gebaseerde saxhoorn. Zijn allerbelangrijkste uitvinding wordt de saxofoon.

In 1842 schrijft de bekende componist Hector Berlioz al lovend over deze uitvinding, maar Sax vraagt pas in 1846 patent aan op het instrument dat naar hem wordt vernoemd.

Adolphe Sax overlijdt op 4 februari 1894 in Parijs en wordt begraven in Montmartre.

Belgiƫ is trots op uitvinder Sax. De beroemde Belg was o.m. te zien op een Belgisch bankbiljet van 200 frank. In Dinant staat een beeld van de instrumentenbouwer.

(foto boven – wijlen meester Oeyen was een befaamde sax-speler)