VANDALISME IN VORST

Beste lezer ,

Met zeer grote droefheid, verslagenheid en enige woede bezorg ik je volgend relaas.

Voor de mis vandaag sprak Madeleine me aan met de melding dat er aan de Openluchtkapel in de pastorijtuin weer eens wat vandalisme is gepleegd en dat het gezicht van het Mariabeeld met rode kleur werd besmeurd. Het was zeker niet kunstzinnig uitgevoerd integendeel het was gewoon beschamend. Madeleine heeft dit vrijdag vastgesteld.

Na de mis kwam dan via Andrea Pauwels de melding dat het Mariabeeld op zondag niet meer aanwezig was en ze vroeg of dit met ons medeweten verwijderd werd.

Mia en ikzelf hebben ons dan na de mis naar de openluchtkapel begeven. Ook Andrea Pauwels en Rik Gentens en Mia Mariën en Guido Nijsmans zijn dan gevolgd.

We hebben daar vastgesteld dat zowel het O.L.Vrouwbeeld als het H. Hartbeeld verdwenen waren, dat de bloemetjes uiteen gestrooid werden en alles besmeurd was. Bij onze verdere speurtocht hebben we dan moeten vaststellen dat het beeld van O.L.Vrouw in het water van de vest werd gegooid. Het H.Hartbeeld hebben we niet gevonden.

Het is bedroevend en gewoon een schande dat dergelijk vandalisme gebeurd is. Het kan niet uitgevoerd zijn door kinderen, daarvoor zijn de beelden te zwaar.  We moeten deze gebeurtenissen duidelijk kenbaar maken en laakbaar stellen. Via social media zullen we dit spoedig kenbaar moeten maken. Is er iemand die daar sterk in is? Laat ons dan samen afstemmen.

Ondertussen werd de politie en de burgemeester op de hoogte gebracht van het gebeurde. Woensdag zullen we aangifte doen bij de politie op het gemeentehuis van Laakdal. We hebben aan de  burgemeester gevraagd dat de gemeente het beeld uit het water kan halen en tevens kan zoeken naar het H.Hartbeeld. Meer dan waarschijnlijk zullen de beelden niet meer te herstellen zijn.

Het zal moeilijk zijn om te achterhalen wat er juist is gebeurd en wie de daders zijn. We zullen moeten uitzoeken wat we nu verder kunnen en moeten doen. Vinden we de nodige financiële middelen om de openluchtkapel in eer te herstellen? Hoe kunnen we gedaan krijgen dat er veel meer toezicht is op de site en dergelijk vandalisme wordt voorkomen? Vragen in overvloed. (foto lv)

*** Wie informatie kan verstrekken over het gebeuren of tips heeft die kunnen leiden tot het vinden van de daders, wordt verzocht om contact op te nemen met de lokale politie of het parochieteam op nummer 0477/24.23.20”,

Vriendelijke groeten

Felix Vanbel