Nostalgie

Een vakantiedag een beetje over de grens!
.
Wij hebben allemaal al eens een gevoel van nostalgie , een moment dat wij met enige heimwee terugkijken naar tijden die voorbij zijn , of naar momenten in ons leven die ver achter ons liggen , naar de school waar we vroeger naartoe gingen maar die nu misschien afgebroken is , naar ons dorp zoals het vroeger was , naar het “tuinpad van mijn vader” .
Daarom kijken wij zo graag naar foto’s van vroeger , zeker in een dorp waar zo veel onherkenbaar veranderd is.
.
Dat gevoel heb ik soms ook , en daarom ben ik ook wel graag even in een plaats waar alles nog gebleven is zoals het honderd jaar geleden was …en zelfs nog langer.
.
Zo herinner ik me een vakantie in een klein dorpje in de Schotse Hooglanden niet ver van het meer van Loch Ness , waar ik een reisgids aantrof van Schotland uit 1775 en waar alles wat in die reisgids stond nog klopte met de situatie van het ogenblik.
.
En toen ik twee jaar geleden in het zuiden van Engeland was , waren daar de dorpen nog net zoals ik er vijftig jaren tevoren was doorgefietst. Geen huis minder maar ook geen huis meer. En zeker geen appartementsblokken die twee verdiepingen uitstaken boven de normale oudere huizen met een bovenverdieping en een zolder.
.
Dit geluk valt me nu ook weer ten deel.
In dit dorp , ver van drukke menigte en gewoel , zijn de wegen nog even krom als vroeger de wegen waren op de de Ferrariskaart van onze dorpen …Er zijn hier geen wegen rechtgetrokken of verbreed en zeker geen rivieren . Er liggen  ook geen grote betonstenen links en rechts van de rechtgetrokken wegen omdat de meeste mensen op die rechtgetrokken wegen hard beginnen te rijden ,of er is ook geen plots eenrichtingsverkeer omdat een of andere maatschappij er weer een reuze flatgebouw aan het bouwen is .
.
De mensen kennen er elkaar nog , en niemand gaat de andere voorbij zonder groeten of zonder een praatje. Ik durf wedden dat ze allemaal ook hun achterdeur open laten zoals dat vroeger bij mijn ouders thuis ook was. Dit is nog een echt platteland. Een deugddoend platteland .
.
Wij noemen onze dorpen ook platteland en wij krijgen er van Europa ook nog veel geld voor. Het wordt tijd dat wij toch eens gaan bekijken wat wij met die middelen eigenlijk doen.
Ik hoop dat er hier en op vele andere plaatsen in Europa met dat geld geen platteland ontstaat zoals het onze, waar wij erin geslaagd zijn alle oude mooie dorpskernen naar de vaantjes te helpen.
.
Het is goed dat je op vele plaatsen in Europa , bereikbaar in 1 dagtrip , nog echt kan beleven hoe mooi het platteland kan zijn. Zalig.
Wat kan een vakantie toch deugd doen. Ver van stranden waar aangeduid wordt hoeveel vierkante meter je mag bezetten of “beliggen” en ver van groepen fietsers die zo snel rijden dat er helemaal niets recreatiefs meer aan is.
.
Ludo Helsen
Voorzitter Gouwtijdschrift Antwerpen