DE VISIE Van VUREN 180

KLUCHT OF … DRAMA ?

Gistermorgen kwam er een man de kerk van Veerle binnen. Op zijn netvlies stonden nog de treinen met supporters die in dichte drommen in Leuven aankwamen , die daar dadelijk hun mondmaskers aftrokken en er een uurtje later dicht bij elkaar gedrukt stonden te roepen en te tieren om de renners aan te moedigen!

Toen de man in de kerk die bijna veertig mensen zag zitten , ver uit elkaar , mondmaskers half over hun gezicht getrokken , onherkenbaar bijna , hoorde ik hem zeggen : “Wat een klucht”. Medelijden klonk duidelijk hoorbaar door in zijn zucht.

Inderdaad , misschien duurt het niet lang meer ,maar gisteren leek het erop dat wij in twee landen leefden. Eentje waar alles toegelaten was , waar corona al lang tot het verleden behoorde , het land van de grote festivals , het land van “Volle Bak” ….volle bak in de voetbalstadions , volle bak bij de koersen …..niets meer voor je gezicht wanneer je tot die wereld behoort…. De volledige vrijheid met grote teugen inademen .

En daar tegenover stond de wereld van extreme corona , wanneer je tot het groepje mensen behoort waar niemand nog mee bezig is. Mensen die nog naar een mis gaan … of die in een rusthuis geraakt zijn …of  je in een klasje zit waar twee kindjes amper besmet zijn.

Ik weet wel dat dit contrast een beetje overdreven is , en dat er  vanaf volgende zondag in die kerk ook geen mondmaskers meer nodig zijn. Maar het is wel duidelijk geworden dat wij nu in “ het land van twee werelden wonen…” , een land waar geen duidelijke beleidslijn meer is .

Van de ene kant willen onze bestuurders een beetje zijn als Scandinavië , waar men in Denemarken en Noorwegen echt een einde heeft gemaakt aan alles wat met corona te maken heeft. Scandinaviër mogen wij zijn bij een voetbalmatch , op feesten , wanneer wij naar de koers gaan kijken of wanneer wij gaan dansen op een festival….

Een deel van de regering wil zo laten blijken dat “het Rijk der Vrijheid “ er is . Aan de andere kant zijn er nog de groep  virologen die onze zogenaamde overheid niet helemaal voor schut wil zetten , en om hen wat kalm te houden moeten er dan nog maar wat mensen met een mondmasker blijven rondlopen of moeten er nog maar wat meer mensen worden gevaccineerd.

Kortom, er zit geen lijn meer in het beleid…Men flapt er zo maar wat uit. De ene officiële zegsman vertelt : “De mensen die nu ziek worden zijn er die niet ingeënt zijn en het zijn er niet veel “ . Een andere zegt : “ Neen neen , de entstof werkt niet meer zo lang , dus ze moeten nog een spuit bij krijgen en het zijn er wel een heel pak , we moeten hun coronapas zelfs elf dagen buiten gebruik zetten “ , en een derde minister zegt : “ Tot nu toe hebben wij aan de mensen die naar het ziekenhuis komen niet gevraagd of ze ingeënt zijn of niet. Pas vanaf vandaag weten wij dat”.

Zo spreekt de ene beleidsmens de andere tegen , en wekken zij de indruk , niet alleen dat ze zo maar wat uitkramen , maar vooral dat wat ze zeggen niet waar is. En dat is het ergste wat een beleidsmens kan doen… De indruk geven dat zij of hij de waarheid achter houdt. In dat geval spreken wij niet meer van een klucht , maar van een drama.

Moge er spoedig duidelijkheid komen in deze verwarde verklaringen. Na anderhalf jaar hebben de mensen daar zeker recht op. Zegt …

Louis Vuren