Nine Eleven … 9/11

De aanslagen op 11 september 2001, vandaag 20 jaar geleden, en vaak aangeduid als 9/11 (Engels: nine eleven met Amerikaanse datumnotatie (maand/dag)), omvatten een viertal terroristische aanslagen die op de ochtend van dinsdag 11 september 2001 met gekaapte passagiersvliegtuigen in het noordoosten van de Verenigde Staten werden uitgevoerd.

* Eergisteren donderdag was er op Canvas de aangrijpende Britse documentaire over de aanslagen van toen te zien. Een uniek document in rauwe beelden over de aanslagen en de chaos die erop volgde. Nog steeds te bekijken in de tv-gids. Een aanrader !

** De Saoedi-Arabische multimiljonair Osama bin Laden en zijn terreurorganisatie Al Qaida werden voor deze aanslagen verantwoordelijk gehouden.

* De aanslagen werden volgens officiële rapporten uitgevoerd door 19 uit het Midden-Oosten (vooral uit Saoedi-Arabië) afkomstige leden van Al Qaida.

* Twee vliegtuigen boorden zich in de Twin Towers van het World Trade Center, gelegen op de zuidelijke punt van Manhattan in New York. Een ander vliegtuig vloog in het Pentagon (in de buurt van Washington D.C). Een vierde vliegtuig stortte neer in de buurt van Shanksville (Pennsylvania).

* Alle vier de passagierstoestellen vlogen binnen het normale dienstrooster. Twee toestellen waren eigendom van American Airlines en twee van United Airlines.

  • voor meer Wikipedia-nieuws … rode woordjes aanklikken