Jean-Pierre Monseré  wereldkampioen in Leicester.

De wereldkampioenschappen wielrennen 1970 vonden plaats in het Engelse Leicester van 13 tot 16 augustus. Het was de eerste maal dat er een wereldkampioenschap op de weg voor beroepsrenners werd gehouden op Britse bodem.

* Het wereldkampioenschap voor  profs werd gereden op zondag 16 augustus 1970, vandaag exact 51 jaar geleden.

* De wedstrijd was 272 kilometer lang. 95 profs startten, 69 reden de wedstrijd uit. Winnaar werd de jonge Belgische eerstejaarsprof Jean-Pierre Monseré, die het jaar voordien al tweede werd in het WK voor amateurs.

* Op 50 kilometer van de streep viel de Italiaan Felice Gimondi aan, samen met Alain Vasseur. Monseré, die bij alle vorige aanvallen mee in het offensief zat, vertikte het deze keer om mee te springen.

Pas toen Eddy Merckx aangaf dat de wedstrijd gereden zou zijn als hij er niet bij was, ging Monseré in de achtervolging.

* Mortensen, Les West en Charly Rouxel gingen ook mee. Op het plaatselijke circuit zag Monseré  twee Belgen in de achtervolging. Frans Verbeeck en Walter Godefroot naderden snel, met Franco Bitossi in hun zog.

Monseré zag de snelle Godefroot liever niet terugkeren en kon Gimondi en Vasseur overtuigen het tempo op te voeren.

* In de finale probeert Gimondi nog een deal te sluiten met Monseré. Als hij de sprint zou aantrekken voor de Italiaanse favoriet, zou hij hem daar rijkelijk voor belonen. Achteraf verklaarde Gimondi dat het ging over een bedrag van om en bij de € 12.500. Monseré weigerde.

* In de laatste kilometers probeerde Gimondi dan maar weg te springen van de kopgroep, maar Mortensen bracht de groep weer samen. Op het moment dat de twee Fransen op kop van de groep reden, plaatste Monseré zijn aanval.

* In de finale had Monseré op zijn beurt een deal met de beide Fransen geregeld. Van Flandria-ploegleider Paul Claeys mocht hij € 12.500 besteden.  Blijkbaar kwam die som in die dagen vaker voor in het peloton.

* De Fransen zorgden ervoor dat de concurrentie niet onmiddellijk kon reageren en Monseré solo naar de wereldtitel kon rijden.

* Enkele seconden later palmden Leif Mortensen, ook een neoprof en wereldkampioen bij de amateurs in 1969 , en de Italiaanse kopman en favoriet Felice Gimondi de andere podiumplaatsen in.

* “Jempi” Monseré was, na Karel Kaers (wereldkampioen in 1934), de jongste wereldkampioen bij de profs. Hij zou evenwel in maart 1971 in de regenboogtrui dodelijk verongelukken tijdens een wedstrijd in Retie.      (gelezen bij Wikipedia – foto wielermuseum)