de ‘Stars & Stripes’

Betsy toont de vlag aan George Washington – Edward Percy Moran, 1917

Op 14 juni 1777 wordt de Stars and Stripes door het Amerikaans congres als vlag van de Verenigde Staten aangenomen. De dag werd in Amerika hierdoor een nationale feestdag , ook wel Flag Day genoemd.

* Independence Day (“Onafhankelijkheidsdag”), ook wel Fourth of July genoemd, is in de Verenigde Staten van Amerika ook een nationale feestdag . Dan wordt de aanname van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring op 4 juli 1776 herdacht.

* Volgens de overlevering was het ene Betsy Ross die de eerste Amerikaanse vlag naaide. Bewijs hiervoor bestaat echter niet.

* De Amerikaanse is hierboven te zien op een schilderij van Edward Percy Moran uit 1917. Ze presenteert , samen met twee kinderen, de vlag aan George Washington, de eerste president van de Verenigde Staten, en drie andere mannen.

De ‘Betsy Ross-vlag’

* Op de eerste versie van de vlag zijn 13 sterren te vinden. Deze staan symbool voor de dertien kolonies die zich in 1776 afscheidden van Groot-Brittannië.

* Toen later meer kolonies zich aansloten bij de Verenigde Staten, verschenen er steeds meer sterren. Omdat Amerika momenteel vijftig staten heeft telt de vlag dan ook vijftig sterren. De dertien strepen staan nog altijd voor de dertien oorspronkelijke kolonies. (met dank aan Historiek)