The Boat Race

Normaliter is 10 juni in Engeland de dag van de The Boat Race, de traditionele roeiwedstrijd tussen de ploegen van de universiteiten Oxford en Cambridge. In 1829 werd de race voor het eerst ge … roeid.

* De bootrace kwam er destijds op initiatief van de vrienden Charles Merivale (student  in Cambridge) en Charles Wordsworth (student in Oxford).

* En waar kon deze jaarlijkse competitie op het water beter georganiseerd worden dan op de Theems? Britser kon nauwelijks. Er werd gekozen voor een parcours tussen Putney en Mortlake, ongeveer zeven kilometer lang.

* Aan de modernere wedstrijden is er ook plaats voor randfenomenen. Zelfs ploegen uit het buitenland (vnl. Nl) komen tegenwoordig de show stelen in de nevennummers.

* Cambridge won in totaal zowat 15 x meer van Oxford. Eén keer was er zelfs een gelijkspel. De fotofinish bestond toen nog niet. 35 keer was er geen wedstrijd door omstandigheden allerlei (oorlogen…en corona). Of de wedstrijd dit jaar plaatsvindt, konden we nog niet achterhalen. Indien niet is … corona nog steeds de boosdoener. (meer in rood bij search)

search