HET BEELD IN DE ABDIJ

De Deense kunstenaar Nis Schmidt (foto met abt Fierens) verbleef enkele jaren geleden in de abdij van Averbode. Met een boek van kardinaal Joseph Ratzinger (ook ex-paus) onder de arm. Die citeert ergens paus Johannes Paulus II… “Maar … het geloof is bij velen achterwege gebleven. Ze worden enkel nog gedreven door de rede. Ze proberen als het ware te vliegen met één vleugel.” …

Nis Schmidt ontwierp het beeld bij thuiskomst en liet het in brons gieten. Dat viel op bij de pastoor van zijn woonplaats Vejle, norbertijn Jan Ophoff.

* Pastoor Jan bestelde meteen een grotere kopie in roestvrij staal  en dat beeld staat vandaag nog steeds voor de kerk van Vejle. (Vejle – Veijel – Veerle…?)

°°° (ik was hier al in 1965 met collega-onderwijzer Herman vd Weyer en Zjeen Janssens. Wij bezochten toen o.a. Louis Reymen, norbertijn afkomstig uit Veerle)

Marc Fierens , de  huidige abt van Averbode ging op bezoek bij zijn Deense collega’s en ook hij raakte onder de indruk van het ongewone beeld.

* Dit jaar bestaan de Norbertijnen 900 jaar en abt Fierens wilde voor dat speciale jubileum een kopie van de Eénvleugelige op het binnenplein van de abdij. De abdijraad vond dat een goed idee.

* De Eénvleugelige is uitgevoerd in brons en staat op een sokkel van Zweeds graniet. Het beeld is gegoten in Svendborg. Maar wat stelt het echt voor? Denk even mee…

“Geloof en rede zijn de twee vleugels waarmee de mens zich optilt om de waarheid te zoeken. Misschien kan hij niet meer vliegen net omdat men die ene vleugel – het geloof – heeft afgebroken. Met de andere, de rede, kan men veel bereiken maar daarmee alleen opstijgen tot de dragende inzichten van het mens-zijn lukt niet.”   (met dank ook aan Herwig Neesen 05.07.20)