COCA – cola

Op 8 mei 1886 wordt bij Jacob’s Pharmacy in Atlanta voor het eerst Coca-Cola verkocht. Het drankje was ontwikkeld door de apotheker John Pemberton als alcoholvrij alternatief voor het destijds zeer populaire alcoholische drankje Vin Mariani, dat onder meer wijn en coca-extracten bevatte.

* Pemberton (prent l) verving de wijn door suikerstroop en ging met zijn vaatje Coca-Cola-siroop vervolgens naar Jacob’s apotheek in Atlanta. Daar werd het vermengd met koolzuurhoudend spuitwater en voor vijf cent per glas verkocht.

De geheime formule van het drankje wordt tot op de dag van vandaag bewaard in een bankkluis in Atlanta.

* John Stith Pemberton heeft overigens niet door hoeveel potentie het door hem ontwikkelde drankje heeft. Hij verkoopt zijn bedrijf stukje bij beetje aan verschillende partners.

* Kort voor hij in 1888 overlijdt, verkoopt hij zijn resterende aandelen in Coca-Cola aan Asa G. Candler. Deze Amerikaanse zakenman weet in de periode hierna steeds meer aandelen te verwerven en krijgt uiteindelijk de volledige controle over het merk. Van Coca-Cola maakt hij een sterk reclame-merk.

* Het traditionele Coca-Cola-flesje werd in 1915 voor het eerst geblazen door glasblazer Earl R. Dean. En op 16 november van dat jaar werd het ontwerp gepatenteerd op naam van zijn chef, Alexander Samuelson.

* Earl R. Dean liet zich bij het maken van het flesje door een afbeelding van een cacao-peul die hij vond in de Encyclopædia Britannica.

* Aanvankelijk had hij vooral gekeken naar de vorm van kolanoten en cocabladeren, de ingrediënten van Coca-Cola, maar de cacao-peul achtte hij uiteindelijk meer geschikt.

* In het ontwerp van het flesje zijn de karakteristieke bolvorm en de verticale groeven van de cacao-peul terug te vinden.

* Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van het Coca-Cola-flesje liet de fabrikant enkele commercials maken.