DE STAD VAN ROMULUS

Over het ontstaan van de stad Rome doen verschillende verhalen de ronde. Volgens een bekende mythe werd Rome op 21 april van het jaar ‘753 voor Christus’ gesticht door Romulus en Remus, tweelingzoons van de god Mars en van Rhea Silvia.

* De tweeling werd op een dag door een broer van hun grootvader in een mandje in de rivier Tiber geworpen. De jongens zouden verdrinken als daar niet een reddende hand ingreep. Het werd geen hand , maar een wolvin.

* De wolvin vond niet alleen de tweeling, maar gaf ze ook uitgebreid te eten van eigen lichaam (zie afbeelding). Later ontfermde de herder Faustulus zich over hen.

* Toen ze  volwassen waren, keerden de broers terug naar de plaats waar ze ooit in een mandje waren achtergelaten. Op de Palatijnse heuvel stichtten ze een nederzetting.

* En wat broers nogal eens plachten te doen in die tijden, gebeurde ook hier: ze kregen slaande ruzie waarbij Romulus zijn broer Remus doodde. Romulus regeerde hierna alleen over het jonge Rome.

* De Romeinen (afgeleid van Romulus) vierden op 21 april het feest van Parilia om te herdenken dat de broers de stad stichtten. Tegenwoordig wordt die dag de Natalis Romae (geboorte van Rome) genoemd.    (met dank aan Historiek)

* Dit verhaal lijkt erg veel op het Mozesverhaal uit de Bijbel. Vraag is ‘wie kwam er eerst mee voor de dag?’ …

.

° Bij Wikipedia vonden we  dat … de oorspronkelijke Romeinen breder gezien behoorden tot de Latijnen. Dit volk trok in het tweede millennium voor de jaartelling vanuit Midden-Europa naar Italië.

° De Latijnen vestigden zich in het gebied aan de Tiber met haar zeven heuvels, dat zij Latium noemden. Al snel bewoonden de Latijnen ongeveer 30 verschillende stadstaten.

° Lange tijd was het naburige Alba Longa belangrijker dan het nog kleine Rome. Een tijd lang werd Rome beheerst door de Etrusken (die een niet-Indo-Europese taal spraken) en waarschijnlijk vermengden beide volkeren zich ook, want sommige belangrijke Romeinse geslachten voerden nog lang Etruskische namen, zoals de Ulpii waarvan keizer Trajanus lid was.

° Met de uitbreiding van Rome (zie Romeinse Republiek) werd de Romeinse cultuur verspreid. Ook konden buitenlanders het Romeins burgerrecht verwerven. Daardoor werden geïmmigreerde Kelten, Grieken of Germanen later ook bij de Romeinen gevoegd.