Tiananmen , 32 jaar geleden

In 1989 was het kapitalisme tien jaar geïntroduceerd in China. Maar meer vrije markt bracht niet meer vrijheid of efficiëntie. Corruptie en inflatie plaagden de burger en studenten vonden moeilijk werk.

* Op 15 april 1989 begint de studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking. De opstand duurt tot 4 juni. Dan wordt het protest hardhandig neergeslagen. De dagen voor het leger ingreep, was  de sfeer op het plein ‘als Woodstock zonder de concerten’.

* Tiananmen 4 juni 1989, werd het scharniermoment voor het moderne China. De opstand van 15 april duurt tot 4 juni. Dan wordt het protest hardhandig neergeslagen.

* Bij de 30ste verjaardag (2019) werden volgens Human Rights Watch sinds mei twee tachtigjarige moeders, die hun zonen verloren in het protest, onder huisarrest of incommunicado geplaatst. Meerdere activisten uit de ‘generatie Tiananmen’ werden op gedwongen bewaakte vakantie gestuurd, zodat ze met niemand konden spreken.

* Zelfs ludieke herinneringen waren gevaarlijk. Drie voormalige deelnemers stookten in 2019 eigen drank met een etiket dat met de datum verwees naar Tiananmen. Eén van hen kreeg 3,5 jaar cel.

* Zo blijft de revolte China’s best bewaarde geheim, hoewel nog erg veel mensen rondlopen die zich de studentenopstand levendig herinneren. Zij houden, samen met de staatsmedia en de internetcensuur, de generatie geboren na 1989 in het ongewisse. (meer op 4 juni)