Alexander Fleming overlijdt

Op 11 maart 1955 overlijdt de Britse arts en microbioloog Alexander Fleming aan een hartstilstand. De Brit werd wereldberoemd doordat hij in 1928 penicilline ontdekte.

* Deze uitvinding (of ontdekking?) leidde tot een revolutie in de behandeling van onder meer geïnfecteerde wonden. Alexander Fleming ontving in 1945 de Nobelprijs voor Geneeskunde.

* Alexander Fleming werd 6 augustus 1881 geboren in het Schotse Lochsfield. Zijn vader was boer. Voordat Fleming zijn eerste stappen in de medische wereld zette, werkte hij vier jaar bij een scheepvaartmaatschappij. Daarna ging hij geneeskunde studeren aan de St. Mary’s Hospital Medical School in Paddington.

* Tijdens WO I werkte de Schot als officier van gezondheid in militaire ziekenhuizen. Daar zag hij veel gewonde militairen met etterende wonden. Fleming besefte meteen dat er grote behoefte is aan bacteriedodende middelen.

* In 1928 boekte Alexander Fleming groot succes. Hij deed zijn uitvinding min of meer toevallig bij het studeren van stafylococcen. Fleming kweekte deze bacteriën zodat hij ze hierna microscopisch kon onderzoeken.

* Als hij na een korte vakantie terugkeerde in zijn laboratorium zag hij dat het afdekglas van een van de kweekschaaltjes weggegleden was en dat er schimmel was gegroeid, een infectie door schimmelsporen in de lucht.

* Fleming wou de gekweekte stafylococcen aanvankelijk weggooien, maar besloot gelukkig voor ons allemaal er nog even eentje onder de microscoop te plaatsen… Op de plekken waar de schimmel was verschenen, was de bacterie opgelost …

***      Even klikken en lees in  ‘Historiek’  meer over de beroemde arts.

 

Nog op 11 maart:

  • 1753 – Egbert Douwes opent in Joure een kruidenierswinkel, het begin van het huidige Douwe Egberts.
  • 1861 – De grondwet van de Geconfedereerde Staten van Amerika wordt aangenomen.
  • 1938 – Na chantage van Hitler en om een oorlog met nazi-Duitsland te vermijden treedt Oostenrijks kanselier Kurt von Schuschnigg af.
  • 1982 – De leerplicht in België wordt op 16 jaar gebracht.
  • 1990 – Litouwen verklaart zich onafhankelijk.
  • 1997 – Paul McCartney wordt geridderd.