‘Geboortedag’ van Barbie

Als ‘geboortedag’ van de Barbie-pop wordt vaak 9 maart 1959 genoemd. Op die dag werd de pop van speelgoedfabrikant Mattel namelijk geïntroduceerd bij inkopers van de zogenaamde ‘1959 Toy Fair.’

° Het idee voor de Barbie-pop ontstond volgens de overlevering toen Ruth Handler, een van de oprichters van Mattel, haar kind zag spelen met een papieren aankleedpop.

° Niet lang hierna maakte Handler een reis door Zwitserland. Daar maakte ze kennis met de modepop Bild Lilli Doll. Dit zou een soort voorganger van Barbie blijken.

° Handler kocht de rechten van de pop en bracht een soortgelijke pop uit in de VS. De kleertjes van de eerste Barbie werden gemaakt door Charlotte Johnson.

° Twee jaar na de ‘geboorte’ van Barbie ontstond de mannelijke pop Ken. Later volgden ook nog een Afro-Amerikaanse pop (1968) en een pop in een rolstoel (1997). Maar eerlijk … ik heb ze nooit gezien.

*** Nog op 9 maart (1967) liep de dochter van Jozef Stalin, Svetlana Alliloejeva, definitief over naar aartsvijand Verenigde Staten. Daarover meer op volgend stukje.