sigaar in het buskruit

5 februari 1831 laat de Nederlandse marineofficier Jan van Speijk zijn eigen kanonneerboot ontploffen. Hoezo ? Waarom ? Lees maar …

° In 1830 komen de Zuidelijke Nederlanden in opstand tegen de Nederlandse koning Willem I . Die lonkt naar het fonkelnieuwe Brusselse paleis dat voor hem werd gebouwd. Dus probeert hij de Belgische Revolutie neer te slaan.

° Van Speijk, een marineofficier, krijgt het bevel over een kanonneerboot en neemt op 27 oktober 1830 deel aan het bombardement van Antwerpen. Na afloop ontvangt hij de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding.

Na de wapenstilstand blijft Jan van Speijk met zijn boot voor Antwerpen liggen. De stad is op dat moment in het bezit van de Nederlandse commandant David Hendrik Chassé.

° Van Speijk controleert nauwkeurig alle scheepsladingen van de Antwerpenaars om er zeker van te zijn dat er geen oorlogsmateriaal wordt gesmokkeld.

 

° Op 5 februari 1831 steekt een stormwind op en wordt zijn boot tegen de Scheldekade gedreven. De kanonneerboot komt meteen binnen het bereik van mensen op de kade en even later wordt hij bestormd door een woedende menigte.

Van Speijk gooit meteen een sigaar in het buskruit en … de boot ontploft. Vrijwel alle opvarenden, waaronder Van Speijk zelf, komen om het leven.

° Een paar dagen later wordt een deel van het stoffelijk overschot van Van Speijk gevonden. Dat wordt overgebracht naar Amsterdam waar het een plek krijgt in een praalgraf in de Nieuwe Kerk. Bij Egmond aan Zee wordt later een monument aan de Nederlander gewijd: de vuurtoren J.C.J. van Speijk.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mailVlag van België

Belgische vlag
Belgische vlag

* Tijdens de Belgische Opstand wordt de Franse vlag opgehangen als solidariteitsbetoon voor de opstandelingen.
Maar … omdat de Belgen hun land niet aan de Fransen willen verliezen, gebruiken ze de Brabants-Henegouwse rood-geel-zwarte vlag als nationale vlag.

Omdat ze echter te erg op de Duitse lijkt, besluiten ze haar uiteindelijk 90 graden te draaien. De Belgische vlag was een feit.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail