George Washington eerste president van de V.S. (1789)

Op 4 februari 1789 werd George Washington gekozen tot president van de Verenigde Staten. De eerste in een intussen al lange rij. Dat lazen we in HISTORIEK.

* Washington was in 1775 opperbevelhebber van het Amerikaanse revolutionaire leger. Dat kwam in opstand tegen het Britse koloniaal bewind i.

* Washington was geen groot strateeg. Het Britse leger was veel beter getraind . De Amerikaanse legerleider moest het vooral hebben van verrassingsaanvallen.

* Alhoewel zijn leger veel tegenslagen te verwerken kreeg ,wist hij zijn manschappen bij elkaar te houden. En toen de Fransen in 1778 de kant van de Amerikanen kozen, werd het wat makkelijker voor Washington.

***  In 1783 erkenden de Britten de Amerikaanse onafhankelijkheid en trok Washington zich terug op zijn landgoed in Virginia.

 

 

* Vier jaar later werd Washington president van de constituerende vergadering in Philadelphia. Nog twee jaar verder werd hij door de Staten van de Unie unaniem gekozen tot eerste president van de Verenigde Staten. Op 30 april van datzelfde jaar werd hij geïnaugureerd.

(met dank aan ‘Historiek’ – vrije foto’s)

Lees ook: George Washington (1732-1792) – Eerste president Verenigde Staten