ELVIS PRESLEY

Elvis Presley, David Bowie en Stephen Hawking hebben èèn iets gemeen : ze zijn geboren op een 8 januari. De eerste twee waren top-muzikanten. Hawking een top-geleerde.

° De muzikale loopbaan van Presley begon in 1953 toen hij bij de latere Sun Studio een nummer opnam dat werd uitgebracht op Sun Records van Sam Phillips.

° Begeleid door gitarist Scotty Moore en bassist Bill Black werd Presley een vroege popularisator van de rockabilly, een uptempo-, door een backbeat aangedreven versmelting van country en rhythm-and-blues.

° De platenmaatschappij RCA Victor nam zijn contract over in een overeenkomst die was voorbereid door Colonel Tom Parker, die meer dan twee decennia als manager van de zanger zou fungeren.

° Presley’s eerste single That’s All Right kwam uit in juli 1954. Daarna volgde  in januari 1956 Heartbreak Hotel, een Amerikaanse nummer 1-hit.

° Na een reeks van succesvolle televisieoptredens en platen die de top van de verkooplijsten bereikten, werd hij gezien als de meest vooraanstaande figuur van de rock-‘n-roll.

° Het Amerika van net na de Tweede Wereldoorlog kende een grote economische groei, waarbij de jeugd meer te besteden kreeg. De individuele ontplooiing werd geleidelijk belangrijker en zo ontstond een jeugdcultuur met verschillende subculturen die zich afzette tegen de oudere generatie.

* Presley was hiervan de belichaming en werd zo het eerste popidool.

° In november 1956 debuteerde hij als acteur in de film Love Me Tender. In 1958 werd hij opgeroepen voor militaire dienst.

° Het grootste deel van de jaren 1960 wijdde aan het maken van films en de bijbehorende soundtrackalbums, waarvan de meeste door critici werden gekraakt.

° Na de film-jaren stapte Elvis in 1968 terug op het podium in de televisie-comebackspecial Elvis. Die resulteerde in een lange reeks concerten in Las Vegas en een serie van zeer winstgevende tournees. In 1973 trad Presley aan in het eerste via een satelliet wereldwijd uitgezonden concert, Aloha from Hawaii.

***   Langdurig medicijnmisbruik ruïneerde zijn gezondheid en hij overleed op 16 augustus 1977 op 42-jarige leeftijd. Twee dagen later werd hij begraven.

***   Presley is een van de meest gevierde en invloedrijkste muzikanten van de twintigste eeuw. Commercieel succesvol in vele genres, waaronder pop, blues en gospel, is hij een van de bestverkochte soloartiesten in de geschiedenis van de muziekindustrie met een geschatte verkoop van ongeveer 600 miljoen platen over de hele wereld.

*** Hij werd tot 1978 14 – maal genomineerd voor een Grammy Award en ontving er 3, alle drie voor zijn gospelopnamen.

*** Op zijn 36ste werd hem de Bing Crosby Grammy Lifetime Achievement Award toegekend.

*** Presley is de enige artiest die is opgenomen in 6 muzikale Halls of Fame, namelijk de Rock and Roll, Rockabilly, Country, Blues, Gospel en sinds 2015 in de R&B Music Hall of Fame.

  • Meer, echt nog veel meer weten ? Druk op de rode woorden en je vindt beslist je gading … Wij deden het ook in…
  • Wikipedia , de encyclopedie die echt alles weet!