GROETEN UIT CHINA

Susan is een Chinese die enkele jaren geleden België, en meer bepaald de provincie Antwerpen, leerde kennen als deelneemster van een Chinese missie. Het beviel haar hier zo goed dat ze voor een verlengd verblijf koos.

Een aantal Laakdalnaren kent haar nog van toen. Een jaar of twee geleden kwam ze bij een jubileum van de yogagroep immers een les in Chinese Tai Chi geven.

Gisteren stuurde ze een briefje …

“Hoe is het ginds in België nu? Covid-19 heeft blijkbaar ook bij jullie het leven van  iedereen moeilijk gemaakt!?

Ik keerde in de loop van januari 2020 uit België terug in China en ben er gebleven. Waarom?

Hier in China zaten we toen in onze moeilijke coronamaanden.  Ik voelde het als mijn taak bij mijn moeder te blijven. Zij woont alleen en was wat blij dat ik haar kon bijstaan.

Ik was van plan in oktober jl weer naar België te komen, maar omdat de besmettingscijfers bij jullie weer diep in het rood waren gezonken , heb ik dat niet aangedurfd.

Op het vasteland van China zijn er nog slechts een 20-tal besmette mensen. Geïmporteerde nog wel. Dat wil zeggen dat ze via vliegtuigen in China zijn aanbeland.

Iedereen die uit het buitenland komt, wordt door de vliegtuigmaatschappij naar een  vooraf bepaalde luchthaven gebracht , en vandaar met een speciale  bus naar een afgesloten hotel gevoerd. Daar moet de persoon dan 14 dagen lang in quarantaine blijven .

Nadien wordt hij of zij  via een  wijkambtenaar naar een woonplaats gebracht en verblijft die persoon daar nog eens 14 dagen in strenge quarantaine. Binnen in huis zonder het te mogen verlaten. Eten en nodige dingen worden door speciaal personeel voor zijn deur gebracht.

In het hele  land China  voert de regering strenge maatregelen uit om de trein, het vliegtuig, en de bus te nemen. Iedereen houdt zich daar aan.

In de restaurants, de winkels, de supermarkt en de bioscoop kunnen wij weer vrij binnen en buiten lopen. Het binnengaan moet nog wel preventief gebeuren, dus met een masker op. Maar dat went snel.”

Houd jullie allemaal goed.

Groeten ,  Susan in China