Vrijdag de dertiende

Vandaag is het een vrijdag de 13de. Voor bijgelovige mensen een angstige dag. Een dag waar ooit een tweeëntwintigletterwoord voor verzonnen is: paraskevidekatriafobie. Dat betekent een ‘specifieke angst voor vrijdag de dertiende’. Gelukkig is het morgen zaterdag. Een veel betere dag, want een weekenddag.

° Het woord paraskevidekatriafobie is een samenstelling van de Griekse woorden voor vrijdag de dertiende: paraskevi (vrijdag), deka (10) en tris (3). Het bijgeloof rond vrijdag de dertiende is pas honderd jaar oud.

° Los daarvan was elke vrijdag trouwens een ongeluksdag voor … criminelen. In het Romeinse Rijk en in Groot-Brittannië  werden op vrijdagen doorgaans misdadigers geëxecuteerd. Denk ook aan de kruisiging van Jezus.

° Soms lijkt het bijgeloof rond vrijdag de dertiende wel uit te komen. Op vrijdag 13 april 1970 verongelukte de Apollo 13, die twee dagen eerder om 13:13 uur gelanceerd was, bijna. De missie was begonnen op platform 39 en het was de dertiende missie vanaf dat platform. En 3×13 is 39. Voer genoeg voor bij-gelovigen…       (gelezen in Historiek)