28/7 voorloper van 9/11

1945 – Een bommenwerper ramt de Empire State Building

In de ochtend van 28 juli 1945 ramde een tweemotorige Amerikaanse Mitchell-bommenwerper in dichte mist de Empire State Building in New York. Hoewel de basisstructuur van de immense wolkenkrabber intact bleef en er geen echt instortingsgevaar was, was de schade groot. Bij ‘het ongeluk’ kwamen in totaal veertien personen om het leven.

Bericht over de crash in Het Parool van 30 juli 1945
Bericht over de crash in Het Parool van 30 juli 1945 (Delpher)

° De Empire State Building was in 1945 nog de grootste wolkenkrabber ter wereld. Toen William F. Smith Jr., een piloot die tijdens de Tweede Wereldoorlog al verschillende gevaarlijke expedities had geleid, vanuit Massachusetts vertrok voor een regulier personeelstransport naar een luchthaven bij New York, merkte hij rond de plek van bestemming dat het zicht ter plekke wegens mist zeer slecht was.

° Smith vroeg desondanks toestemming om te landen, maar kreeg van de luchtverkeerstoren nul op rekest. Het zicht was te slecht. Landen leek niet verantwoord.

° De Amerikaanse piloot toonde zich echter eigenwijs en zette gewoon de landing in … met desastreuze gevolgen. Smith maakte een lichte draai waardoor hij recht over Manhattan vloog. Toen de lucht plotseling wat openbrak bemerkte de piloot, tot zijn grote schrik, dat hij tussen de wolkenkrabbers vloog. Te laat om een ongeluk te voorkomen.

° Smith ramde met zijn toestel de noordwand van de Empire State Building, ter hoogte van de 79e verdieping waar de kantoren van de Catholic Relief Services gevestigd waren. De bommenwerper sloeg een gat van ongeveer vijf bij zes meter in het imposante gebouw.

° De piloot kwam bij de crash om het leven, net als twee van zijn collega’s in het vliegtuig en elf personen in de wolkenkrabber. Daarnaast raakten tientallen mensen ernstig gewond.

° In de Empire State Building brak na de crash een grote brand uit, waardoor veel aanwezigen ingesloten raakten. De brand was echter al na zo’n veertig minuten volledig onder controle waardoor de ingeslotenen een veilig heenkomen konden zoeken.