nog meer op 19 augustus

 19 augustus was niet alleen voor de pop-muziek een belangrijke dag, ook ander nieuws mocht er best nog bij. Lees maar.

° Door zijn huwelijk met Maria van Bourgondië in 1477 werd Maximiliaan na haar voortijdige dood (val van paard plus complicaties) in 1482 de feitelijke machthebber over de Nederlanden en de Franche-Comté, als regent voor zijn troongerechtigd vierjarig zoontje Filips, de latere koning-keizer van de Nederlanden, Castilië en het H.R.Rijk. Het einde ook van de Bourgondische gewesten die nu onder Habsburgs gezag komen.

° In 1486 werd hij gekozen tot Rooms-koning en 22 jaar later, in 1508, door paus Julius II tot keizer van het Heilige Roomse Rijk gekroond. Hij was echter de facto al keizer sinds 1493, het jaar waarin zijn vader overleed.

* Indianapolis Motor Speedway

Op 19 augustus 1909 werd er voor het eerst een autorace gehouden op de Indianapolis Motor Speedway, een beroemd circuit in Amerika dat onder meer bekend werd om de Indianapolis 500, de belangrijkste autorace van het jaar in de Verenigde Staten.

° Het circuit werd in 1909 opgebouwd in opdracht van enkele lokale ondernemers. Dit als testcircuit voor nieuwe auto’s die door de groeiende auto-industrie van de stad Indiana werden geproduceerd. Ook waren in het begin al plannen om auto’s van verschillende fabrikanten zo nu en dan tegen elkaar te laten racen.

° De Indianapolis Motor Speedway is een ovaal circuit en heeft een lengte van ruim vier kilometer. Later werd er een binnen circuit aangelegd dat werd verbonden met een deel van het ovale circuit. Bijnaam van het circuit luidt The Brickyard.

– Joe Dawson, winnaar van de Indianapolis 500 race van 1912 –

* De eerste autorace werd gehouden op 19 augustus 1909 voor ongeveer 12.000 bezoekers. Deze eerste race (1909) had een lengte van vijf mijl en werd gewonnen door de Oostenrijkse ingenieur Louis Schwitzer. Zijn wagen haalde een gemiddelde snelheid van 57,4 mijl per uur (92,4 km/uur).

* Sinds 1911 wordt op het circuit ieder jaar de Indianapolis 500 (miles) gereden. Samen met de 24 uur van Le Mans behoort deze race tot de meest prestigieuze autoraces ter wereld. In de race duelleren 33 coureurs 805 km lang (200 ronden) om de overwinning.  (mmwv Historiek)