WERELDWONDEREN

Piramide van Kukulcan        (nr 1 bij de 7 Wonders Foundation)

El Castillo of de Piramide van Kukulcan is een trappenpiramide in Mexico. Deze piramide is een van de bekendste bouwwerken van Mexico, en is in de 9e eeuw gebouwd door de Maya’s.

° El Castillo diende als tempel voor de god Kukulcan (bij de Azteken bekend als Quetzalcoatl). Het is een trappenpiramide met trappen aan vier kanten en een plateau met tempel op de top.

° De vier trappen bestaan uit 91 treden per stuk, plus het platform als laatste trede. In totaal zijn dat dus 365 treden, evenveel als er dagen in een jaar zijn. De piramide is 24 meter hoog, 30 inclusief de tempel.

° Zoals bij meer Meso-Amerikaanse piramiden is El Castillo gebouwd op een oudere piramide. Archeologen hebben een opening naar deze oudere piramide blootgelegd, waardoor de piramide ook van binnen te bezichtigen is. Binnenin de piramide bevindt zich de troon van Kukulcan, gehouwen uit steen en jade.

° Tijdens het lentepunt en het herfstpunt vallen de schaduwen zo langs de trappen, dat de verplaatsende schaduwen op kruipende slangen lijken. Dit is een verwijzing naar Kukulcan, wiens naam ‘gevederde slang’ betekent.

° Mogelijk is de opdracht tot het bouwen van de piramide gegeven door Kukulcan persoonlijk, dat wil zeggen door Topiltzin Quetzalcoatl, de Tolteekse heerser van wie men vermoedt dat hij later als Kukulcan als god is vereerd.

° In 2015 werd door middel van geo-elektrisch onderzoek ontdekt dat El Castillo boven een onderaards meer is gebouwd. Tussen het fundament van de piramide en het meer ligt een kalksteenlaag van vijf meter dik.

(info De Almanak en Wikipedia)