HORMONENMAFFIA VERMOORDDE  KAREL VAN NOPPEN

Voor vandaag  28 juni was het echt zoeken om onze lezers hun dagelijkse retrokost te geven. We hielden het in eigen land en kwamen terecht bij Flor Van Noppen , politicus voor N-VA.

° Flor werd geboren op 28 juni 1956 en overleed op zijn 58ste (2014) aan een ongeneeslijke ziekte. Ik herinner me nog dat hij bij zijn voortijdig afscheid uit de Kamer een daverende ovatie kreeg.

° Flor was de broer van de vermoorde veearts Karel Van Noppen en richtte de Stichting Karel Van Noppen op, om de strijd tegen de hormonenmaffia verder te zetten. Over Karel deze reconstructie …

* Als veearts-keurder controleerde Karel Van Noppen veeboeren op het gebruik van hormonen. Na een aantal dreigementen bleef hij toch doorgaan met zijn werk.

* Op 20 februari 1995 werd zijn auto staande gehouden nabij zijn woning in Wechelderzande en werd hij met drie schoten omgebracht. Hij was 42.

* In april 2002 werden vier verdachten schuldig bevonden aan de moord: Carl De Schutter, Albert Barrez, Alex Vercauteren en Germain Daenen. Deze groep werd bekend als “de hormonenmaffia”.

* Alex Vercauteren werd veroordeeld voor de opdracht van de moord, Albert Barrez voor het uitvoeren ervan. Daarnaast werden ook organisator van de moord Carl De Schutter en tussenpersoon Germain Daenen veroordeeld. Vercauteren kreeg levenslang, de andere drie kregen 25 jaar gevangenisstraf.

* Carl De Schutter zit nog steeds vast als organisator van de moord. In juni 2009 kwam Germain Daenen als eerste betrokkene vrij. Hij had toen acht jaar in de cel gezeten. Twee maanden later werd ook Albert Barrez vrijgelaten. Vercauteren mocht op 26 januari 2010 de gevangenis vervroegd verlaten, na een celstraf van 10 jaar.

* Op 4 juni 2016 werd bekendgemaakt dat Albert Barrez opnieuw in de gevangenis zat, dit keer voor een drugszaak.

*** In 2011 kwam Rundskop uit, een Vlaams-Nederlandse misdaadfilm ,  gebaseerd op de hormonenmaffia en de moord op Karel Van Noppen. De film kreeg een Oscarnominatie .

* Karel werd begin vorig jaar postuum ereburger van Lille en van Wechelderzande .