DAUWTRAPPEN (OP HEMELVAARTSDAG ?)

Vandaag donderdag is het Hemelvaartsdag, de veertigste dag na Pasen. En een officiële feestdag. In tijden zonder corona een gelegenheid voor een paar dagen extra vakantie in binnen-of buitenland.

° Christenen vieren vandaag de Hemelvaart van Jezus Christus op de veertigste dag na zijn opstanding uit het graf én tien dagen voor Pinksteren (nederdaling van de Heilige Geest).

° Zoals er veertig dagen zitten tussen Aswoensdag en Pasen, zo zitten er ook veertig  tussen Pasen en Hemelvaartsdag, toen Jezus zich , volgens de bijbel , voor het laatst aan zijn volgelingen toonde.

° Tot de vierde eeuw na Christus werd Hemelvaart als één van de onderdelen van het Pinksterfeest gevierd.  In de vijfde eeuw werd Hemelvaartsdag wel een aparte feestdag. In de middeleeuwen ontwikkelde het feest zich tot afsluiter van de paasperiode .

Dauwtrappen

° Op Hemelvaartsdag stonden sommige mensen in de 19de eeuw vroeg op om te gaan … dauwtrappen. Een gebruik uit een intussen … heel ver verleden. Maar in bv. Nederland is het nog her en der traditie.

** Dauwtrappers stonden op Hemelvaartsdag om drie uur ’s nachts op en wandelden een tijdlang met blote voeten door het natte , bedauwde gras . Dit zou, volgens het volksgeloof, magische krachten losmaken . Het zou ook ouderdom bestrijden , huidaandoeningen genezen en een prima middel tegen zomersproeten zijn.

* Dauwtrappen werd ook wel in verband gebracht met de processie die vroeger op Hemelvaartmorgen plaatsvond. Een plechtige ontmoeting met de natuur waarbij men vooral diende te  … zwijgen.

° Dauwtrappen is en blijft een bijzondere ervaring. In mijn prille jeugd heb ik het vaak gedaan, los van kerkelijke feestdagen. Echt plezierig in die echt vroege morgens. Het gaf me als pakweg tienjarige vaak het gevoel om alleen op de wereld te zijn. Probeer het ook maar eens. Voor het gevoel alleen al.

MORGENVROEG ?

* De echte morgen van O.H. Hemelvaart  hebben U en wij door onze te late berichtgeving intussen gemist. Een herkansing krijgen we morgen vrijdag op de extra-vakantiedag voor een verlengd weekend.

* Wel vroeg opstaan , net voor de zon opkomt (05u55) mag geen bezwaar zijn om het niet te doen. Voor één keertje maar .

* U vindt wel ergens een strook nat gras . Het gazonnetje rond uw huis is prima . (foto – dauwtrappers in betere dagen …)