GEEN STONEHENGE MEER

– Bron : BBC  – Trui Engels Redactrice Knack.be –

Al eeuwenlang worden neo-druïden en heidenen op de langste dag van het jaar fysiek aangetrokken tot de magische stenen cirkel van Stonehenge. Dit jaar zullen de natuurkrachten weer online aanbeden moeten worden. Morgen is het weer zo ver …

© getty

* In coronatijden is het geen goed idee om tienduizend zonneaanbidders te laten samenkomen voor de viering van midzomernacht op 20/21 juni in het Engelse Wiltshire, waar het monument Stonehenge staat.

* English Hertitage, de beheerder van de oude stenen cirkel, heeft daarom besloten om het evenement af te gelasten.

* In de plaats daarvan werd vorig jaar reeds de bijzondere gebeurtenis live gestreamd worden via de sociale media.

* Dat is natuurlijk een schrale troost voor de bezoekers van het jaarlijks magische schouwspel. Centraal tijdens de zonnewende staat immers de lijfelijke beleving van de natuurkrachten volgens een soort sjamaanse praktijk die teruggaat op Keltische tradities.

* Opperdruïde Arthur Pendragon vertelde aan de BBC dat de beslissing ‘begrijpelijk was.’ ‘De zonnewende is voor ons wat Kerstmis is voor de christenen. Stonehenge is voor ons als een kathedraal, een plaats van spiritualiteit.’

* Tijdens de zonnewende komt de zon achter de Heel Stone op. Die ligt buiten de cirkel van Stonehenge. Tijdens de midzomernacht staat deze steen nagenoeg exact in lijn met de opkomende zon.

* De oorspronkelijke bedoeling van het 4.500 jaar oude monument is nog steeds een raadsel. Er zijn meer theorieën dan stenen: Was het een begraafplaats? Het begin van de astronomie? Een religieus monument? Een prehistorisch glockenspiel? Kunstgalerij? Of hadden de stenen een politieke betekenis als vergaderplaats?

* De zonnewende is in betere tijden een van de weinige keren dat het publiek de megalieten mag benaderen. Normaal is het monument, dat deel uitmaakt van het Unesco-werelderfgoed, enkel van op afstand te bekijken. Stonehenge is sinds 18 maart 2020 gesloten.

* Voor wie niet kan wachten is er gelukkig  https://www.stonehengeskyscape.co.uk/