CINEMA’ s in Looi

Veerle had zijn Sablum , met soms ‘grellige’ kaskrakers die je niet zou verwachten in een dorpje als Veerle. Met ‘grellig’ bedoel ik dan de grote bijbelfilms uit de jaren 50/60 van vorige eeuw, maar ook andere lokkers als West Side Story en dgl. Weken , maanden na hun doorloop in de grote steden trokken ze nog kijkers naar de dorpsbioscopen. Want die films ‘trokken’ ook nog kijkers uit de buurdorpen Vorst en Eindhout  naar ”t Zand’ aan de Vorstsebaan.

 * In het naburige Tessenderlo lokte ook cinema Ma Jeanette heel wat kijkers uit de buurdorpen naar zijn vertoningen.

* Looienaar Wouter Theunis schreef voor twee jaar  ‘Te Loat Zee Boes’ over de geschiedenis van de cinema’s in Tessenderlo.

* Want Ma Jeanette was lang niet alleen dé cinema bij onze Limburgse buren . (foto R Romy Schneider – een brave ‘superstar’ van toen)

° Wouter Theunis promoveerde met zijn schrijfwerk tot ‘Master in de moderne geschiedenis’ en trad zo toe tot de selecte groep van historici in deze Lage Landen.

° Het werk telt 104 blz. en is rijkelijk in kleur geïllustreerd. Onder meer met aankondigingen maar ook met de filmhelden van weleer…

° Het boek vertelt het verhaal van ‘gewaagde prenten’ (blote benen), preutsheid, en van de concurrentie tussen de zalen – onder meer die van de pastoor , die wel ‘deugdelijke’ films speelde …

* De Looise cinema’s hebben een mooie geschiedenis met stomme films, de eerste gesproken films, gecensureerde films en Duitse propaganda tijdens de bezetting.

* Maar ook zij kregen concurrentie van de teevee, de modernisering en uiteindelijk de niet meer te vermijden neergang. (foto : kijkers parkeren in de sneeuw voor cinema The Movies)

* Het boek was/is te koop tegen amper €10, uitgegeven door LAD, Loois Archief- en Documentatiecentrum in de Looise dagbladhandels Den Hoek en Op den Berg.