GEEN RISICO VOOR RAMPSite

De kernramp van Tsjernobyl was een ernstig ongeluk. Het was zelfs het zwaarste ongeval met een kerncentrale waarbij grote hoeveelheden radioactieve stoffen vrijkwamen. Het was echter niet het eerste nucleaire ongeval in de Sovjet-Unie.

° Pas 33 uur later kwam de evacuatie van de directe omgeving op gang. Na tien dagen waren circa 135.000 mensen geëvacueerd uit een gebied met een straal van 30 km rond de reactor.

° De eerste melding van het ongeluk kwam van Zweedse onderzoekers. De meeste neerslag met radioactieve stofdeeltjes kwam vrij gedurende de eerste tien dagen na het ongeluk. Rond 2 mei bereikte de radioactieve wolk België.

° In België werd eerst geen enkele maatregel genomen, pas de dag erna kwam een advies om groenten extra te wassen en voor boeren om dieren op stal te houden. Armand Pien , onze weerman van toen, mocht in zijn weerbericht niet zeggen hoe hoog de straling van de radioactieve wolk wel was.

° Nadat de brand geblust was en de grote brokken radioactief materiaal in de krater waren geworpen werd reactor 4 ingepakt in een betonnen sarcofaag, die in november 1986 klaar was. De overige drie reactoren werden na verloop van tijd weer in bedrijf gesteld. De bouw van reactor 5 en 6 werd in 1989 gestaakt.

° Op vrijdag 15 december 2 000 werd de energiecentrale in Tsjernobyl voorgoed gesloten.  De sarcofaag uit 1986 werd wegens de hoge stralingsniveaus in grote haast gebouwd en vertoonde al snel scheuren.

° Daarom werd besloten om een betere sarcofaag over de oude heen te bouwen. Het project kostte circa twee miljard euro. Op 29 november 2016 was de koepel voltooid en over de reactor geplaatst.

° Volgens de WHO waren er sinds de kernramp in Tsjernobyl voorlopig nog maar 50 doden gevallen als gevolg van radioactiviteit …

° Meer dan duizend brandweermannen werden ingezet tegen de bosbrand in de ‘vervreemdingszone’ rond de kerncentrale van Tsjernobyl.

foto – De Oekraïense president Volodymyr Zelensky bezocht de site waar 35 jaar geleden de grootste kernramp uit de wereldgeschiedenis plaatsvond. © belga

* De brandweer probeerde er nog twee haarden van smeulende bomen en andere vegetatie onder controle te krijgen. Milieu-experts vreesden dat de branden radioactieve as in de lucht konden brengen, en dat vervuilde rook tot in de hoofdstad Kiev kon waaien. De autoriteiten schreven de branden toe aan sterke winden en abnormaal droge omstandigheden na een winter waarin weinig sneeuw viel.

* Volgens het rampenbeheer was de achtergrondstraling in Kiev ‘stabiel’ en overschreed die de toegelaten waarden niet. Een milieufunctionaris, Egor Firsov, had gezegd dat in het gebied rond Tsjernobyl de straling tot zestien keer hoger was opgemeten dan de normale achtergrondniveaus.

Geen risico voor de rampsite

* De Oekraïense president Volodymyr Zelensky bracht in een persbericht hulde aan de hulpverleners die onmiddellijk na de ramp ter plaatse kwamen en noemde de werkers ter plaatse ‘helden die de toekomst hebben gered van het gevaar van straling’… Hij bracht ook een bezoek aan de site, legde een bloemenkrans neer aan een monument en nam een moment van stilte in acht.