Einde van de dienstplicht
Op 18 januari 1993 was het gedaan met verplicht soldaatje spelen. In België werd de legerdienst of militaire dienstplicht nl. afgeschaft.
° Militaire dienstplicht of legerdienst betekende dat je verplicht een tijd in het leger mee moest draaien. In tijden van oorlog moest het land immers op jou kunnen beroep doen, luidde het. Een gevangenisstraf wachtte je als je niet in het leger wou, en je mocht ook niet meer gaan stemmen.
* Bij gebrek aan oorlogen op de oude manier is het sinds 1993 in België niet meer verplicht om militaire dienst of legerdienst te doen. In andere landen is de legerdienst ook afgeschaft. In de jaren 1960 moest je nog 1 jaar militaire dienst doen. Vroeger was dat meer.
* Vanaf 1965 kon je ook een burgerdienst kiezen als je niet in het leger wilde:
- Eerst weigerde je de legerdienst, omwille van ‘gewetensbezwaren’. Omdat je bv. niet van wapens of geweld houdt. Het statuut van gewetensbezwaarde aanvragen kon vanaf 1964.
- Als bezwaarde moest je wel een burgerdienst doen. Eerst was dat bij de Civiele Bescherming, een hulpdienst voor de Belgische bevolking bij kleine en grote rampen. Daarna evolueerde het naar een burgerdienst in sociale en culturele organisaties. Daar moest je wel enkele maanden langer werken dan in de legerdienst van 1 jaar.
* Zweden voert de dienstplicht opnieuw in, als maatregel tegen de dreiging uit Rusland. Uit de poll van (HLN) blijkt dat 69% voorstander is om de dienstplicht ook in ons land opnieuw in te voeren.
In andere landen is de legerdienst nog altijd verplicht, ook voor mensen met een dubbele nationaliteit, bijvoorbeeld in Turkije.