DOCHTER VAN MARIA VAN BOURGONDIE

Margaretha van Oostenrijk (1480-1530) werd geboren op 10 januari 1480 in Brussel. Ze was de enige dochter van Maria van Bourgondië (die een lelijke val van haar paard maakte en weken later overleed) en keizer  Maximiliaan I van Oostenrijk (tot in 1493 voogd en regent over de Nederlanden).

* De oudere broer van Margaretha werd  Filips de Schone, die vanaf 1493 vorst van de Nederlanden werd. Filips huwde Johanna van Castilië en werd daarmee ook koning van Castilië.

* Filips overleed echter al in 1506. Zijn vrouw Johanna werd waanzinnig van verdriet, en was daardoor niet in staat om te regeren over de Nederlanden en Castilië.

* Johanna de waanzinnige overleed in 1558, drie jaar na haar zoon Karel, die vanaf 1515 vorst over de Nederlanden werd en later ook keizer van het Heilige Roomse rijk, beter bekend als Keizer Karel V.   Héhé, kun je nog een beetje volgen?

* Zijn tante Margaretha werd landvoogdes van de Nederlanden. Een eerste keer deed ze dat van  1507-1515 toen Karel nog te jong was om te regeren. Een tweede keer van 1517-1530 toen Karel ook koning van Spanje werd én Keizer van het Heilige Roomse Rijk, waarmee hij zijn grootvader Maximiliaan opvolgde.

* Margaretha zelf kende ook een bewogen leven. Al op haar tweede (jaja, zo ging dat toen) was ze al verloofd  met de Franse troonopvolger Karel VIII. Ze groeide op aan het Franse hof, maar … Karel VIII koos in 1491 echter voor een andere vrouw en stuurde Margaretha terug naar Maximiliaan I.

* Zonder vooruitzicht op een huwelijk reisde Margaretha naar Spanje. Hier trouwde ze met Johan van Castilië. Vijf maanden na het huwelijk overleed Johan en korte tijd later beviel Margaretha van een doodgeboren dochter. In 1501 huwde ze met hertog Filibert II van Savoye, maar ook hij overleed snel en drie jaar na het huwelijk was ze weer alleen. Moeilijk, hé…

* Margaretha keerde terug naar de Nederlanden waarvan ze op 18 maart 1507 de landvoogdij kreeg toegewezen door haar vader. Ze regeerde vanuit Mechelen, de toenmalige hoofdstad van de Nederlanden, waar haar standbeeld vroeger op – , nu naast de Grote Markt, op de Schoenmarkt (2006) staat.

* Haar regeerperiode kenmerkte  zich door relatieve rust en welvaart, hoewel er executie na executie plaatsvond om de aanzwellende protestantse pletwals te stoppen. Vergeefs echter … 1566 … de Beeldenstorm was niet ver meer af.

* Op 31 november 1530 overleed Margaretha aan de gevolgen van een slepende beenkwaal. Maria van Hongarije, de zus van keizer Karel V werd de nieuwe landvoogdes

* In 1555 deed Karel V troonsafstand in de Nederlanden, een jaar later als keizer ook van Spanje. Met Filips II, de zoon van Karel die zich hier nauwelijks liet zien, werd de weg vrijgemaakt voor een donkere periode van Spaanse overheersing…