Rond de wereld in … 80 dagen

3514402_orig

VERGEET ZEKER NIET HET BIJGEVOEGD STUK TE LEZEN…

.

Vandaag is het de geboortedag van Jules Verne (° 8 feb 1828).

* JV was een Frans auteur van avontuurlijke reisbeschrijvingen met voor zijn tijd nieuwe technieken, naar vele delen van de aarde en naar onbekende gebieden zoals de diepzee, het binnenste van de aarde en de maan. Vaak wordt Verne gezien als de vader van de sciencefiction … in kinderschoenen.

* Wat er ook van zij : het is niet veel schrijvers gegund om bijna honderd jaar na hun dood nog door een breed publiek gekend en gelezen te worden. Merkwaardig is het zelfs te noemen als hun boeken nog steeds over de hele wereld herdrukt, bewerkt en verfilmd worden. Jules Verne is een van die schrijvers.

* Jules Verne heeft bij het grote publiek een vertrouwde klank. Het is dan ook geen wonder dat deze naam en/of een duidelijke verwijzing naar de titel van een van zijn boeken nog steeds als aandachtstrekker worden gebruikt. Het Nationaal schoolmuseum in Rotterdam b.v., organiseerde ooit een tentoonstelling met de naam: “Een reis om de wereld in tachtig schoolplaten”, naar analogie met  ‘Reis rond de wereld in tachtig dagen’. 80 dagen … een record voor die tijd.

* Ook als er iets interessants of merkwaardigs is gebeurd, wordt Verne door de pers al snel aangehaald.  Met het aantal biografieën dat in boek en tijdschrift over hem verschenen is, vult men gemakkelijk een modale boekenkast.

.

*** toemaatje …   Weerman dank zij Jules Verne …

* “Een auteur van wie we vaak boeken in de bus kregen, was Jules Verne. Ik was een jongen van zo’n jaar of elf en het avontuur in zijn verhalen sprak mij natuurlijk erg aan. Jules Verne heeft er mee voor gezorgd dat ik weerman ben”, vertelt weerman Frank Deboosere.

* “Jules Verne heeft mij naar boven leren kijken, verder dan mijn neus lang is. Ik probeerde door zijn boeken aan een telescoop te geraken, en van het een kwam het ander”, lacht Deboosere. “Hij heeft er mee voor gezorgd dat ik nu weerman ben!”

* Vooral de combinatie van avontuur en wetenschap maakte veel los bij de jonge Deboosere. “Verne was visionair. Hij had ongetwijfeld een telescoop en een maanatlas ter beschikking, want de beschrijving die hij geeft van het maanlandschap in “De reis naar de maan” is erg exact. Met een zware kogel afgeschoten worden om er te geraken, dat raad ik wel af”.