JAN PALACH STEEKT ZICHzelf IN BRAND

16 januari 1969 stak de student Jan Palach zichzelf in brand op het Wenceslausplein in Praag uit protest tegen de teruggedraaide hervormingen van de Praagse Lente. Hij overleed drie dagen later aan zijn verwondingen.

* Met de Praagse Lente (Pražské jaro) geeft men de periode aan in de Tsjecho-Slowaakse geschiedenis van januari 1968  tot 20 augustus 1968, toen Alexander Dubcek het communistische een meer gematigde koers uitstuurde.

* Aan deze periode werd abrupt een einde gemaakt door de andere vijf leden van het Warschaupact onder leiding van de Russen met de inval op 20 augustus 1968.

* Bijna alle hervormingen werden teruggedraaid. De onrust en ontevredenheid groeiden weer in het land, tegelijk met de opstanden. Dit kwam tot een hoogtepunt toen op 16 januari 1969 de student Jan Palach zichzelf in brand stak en drie dagen later overleed.

* Op 17 april 1969 verving de Sovjet-Unie Dubček door Husak. In het najaar verwijderde rode rakker Husak iedereen die ervan verdacht werd niet loyaal te zijn aan de Sovjet-Unie. Uit protest zeiden 350.000 leden van de partij hun lidmaatschap op.

* Husák keerde terug naar het repressieve beleid van voor 1968, en toonde zich zo een volgeling van het beleid in de Sovjet-Unie.

* Het wachten was op  Gorbatsjov en het einde van de Sovjet Unie..

* Al snel na zijn aantreden in maart 1985 sprak Gorbatsjov over de noodzaak van hervormingen in de Sovjet-Unie.

‘Gorby’, de sympathieke knul met de wijnvlek op het hoofd, probeerde de glasnost (openheid) samen met perestroika (staatkundige en economische hervormingen) in te voeren om de planeconomie van de Sovjet-Unie  weer op de rails te krijgen.

* Het systeem mislukte en Gorbatsjov doekte het communistische systeem wijselijk op. Europa herademde. Alleen China volgde niet en blijft daarmee de enige rode staat in de wereld.

* Op 1 maart 2006  bood de Russische president Poetin zijn excuses aan voor de invasie van 1968 tijdens een bezoek aan Praag. Hij zei de morele verantwoordelijkheid voor de inval te aanvaarden en deze te veroordelen. (vrije, gratis foto’s)