W.A. MOZART JARIG

images.22jpgVandaag 27 jan is het de 266ste geboortedag (1756) van Wolfgang Amadeus Mozart , met Bach en Beethoven één van de absolute meesters van de klassieke muziek. Mannen die muziek schreven voor de eeuwigheid, muziek die alle tijden met glans overleeft.

* Vanaf zijn vijfde speelde het wonderkind in de salons van de fine fleur in Londen, Parijs, Den Haag, Wenen, Munchen en … Antwerpen. De 8-jarige Wolfgang speelde er ook op het orgel van de kathedraal.

* Toen hij 13 was, luisterde Mozart In Rome naar het ‘Miserere’ van Allegri, waarvan niemand ooit de bladmuziek mocht lezen. Geen nood, de jongeman zette na afloop de compositie zelf op papier. Van de eerste tot de laatste noot helemaal correct.

* Midden 1791 werd Mozart flink ziek door streptokokken en een depressie. Zijn eigen Requiem kon hij net niet afronden. Hij stierf op 5 dec , 35 jaar jong. Het was winter en vreselijk slecht weer. Niemand verscheen op zijn begrafenis.

* Omwille van de heersende pest werd Mozart begraven in Wenen in een eenvoudig, algemeen graf. Enkele dagen later, op 10 december 1791, werd in de Weense kathedraal een mis gezongen waarbij ook de intussen voltooide delen van het Requiem werden uitgevoerd.

images.21jpgAmadeus is een Amerikaanse muzikale dramafilm uit 1984 van regisseur Miloš Forman met in de hoofdrollen Tom Hulce en F. Murray Abraham.

De film gaat over het leven van componist Wolfgang Amadeus Mozart. Het scenario is gebaseerd op het toneelstuk Amadeus van Peter Shaffer uit 1979. Dit stuk is losjes gebaseerd op de laatste jaren van Mozarts leven. (Wikipedia)