gemaskerde bezoekers

Geen zaterdagdrukte op het kerkhof in de Makelstraat. Corona verplichtte de bezoekers een masker te dragen. Die gedroegen zich erg correct. Starten met ons bezoek deden we in Veerledorp aan het monument van ‘de doden van heel lang geleden’. Zondag 1 november/Allerheiligendag wordt het beslist drukker op alle Laakdalse kerkhoven.

 

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

HET GAAT NOOIT OVER

Morgen zondag is het 1 november en Allerheiligen, maandag Allerzielen. Een weekend lang zullen de kerkhoven in gans Europa plaatsen worden van rust en herdenken. Herdenken van de geliefden die ons onlangs en vroeger ontvielen. Begin november krijgen zij hun jaarlijkse bloemenhulde. Hoe groot de toeloop zal worden in deze coronatijden weten we morgenavond wel. (foto 2019)

“Jeannine, mijn vrouw, stierf 10 oktober 2012. Openhartoperatie in Leuven. Alles leek geslaagd. Maar ze werd niet meer wakker. Mijn wereld stortte in.

° Sindsdien komt Frans Peeters meerdere keren daags naar het kerkhof. Even praten met zijn geliefde. Frans is 77, zijn vrouw Jeannine zou nu 76 zijn.

“Het gaat nooit over, echt nooit over”, zegt Frans. “Ik kan er niet aan weerstaan. Dag en nacht was ik hier te vinden. Winter en zomer. Zonder haar heeft mijn leven weinig zin meer. Gelukkig vind ik nog wat troost in mijn geloof. Elke zondag zit ik in Veerle in de mis. In Averbode volg ik elke zondag de Vespers van 18 u. Ook hier kan ik niet wegblijven. Ik zing wel niet, maar goed luisteren is ook zingen.”

Frans: (op het kerkhof bij de muur): “Even over haar foto aaien en praten, veel praten. En luisteren, aandachtig luisteren. We hebben elkaar veel te vertellen, elke dag, elke keer dat ik kom.Vroeger vond je me hier ‘s nachts om twee, om vier en om zes uur. Om zeven uur was ik er al terug. Voor de middag nog een keer, na de middag nog eens. Maar … de coronacrisis heeft dat schema danig in de war gestuurd. Tussen middernacht en 6u ‘s morgens mocht er plots niemand meer buitenkomen, zeker niet op het kerkhof. Of die maatregel intussen gewijzigd is, weet ik niet.  Maar sindsdien kom ik nog vier keer … per dag.”

* Slaap jij wel genoeg? Je oogt nog fris en scherp voor een 77-jarige.

Frans: “ Slapen doe ik genoeg. Zes jaar lang had ik geen radio of tv meer gehoord of gekeken. Die spullen konden me niet afleiden van de echte zaak, ons leven.”

” Twee jaar geleden in januari ben ik in de buurt van mijn woning met de fiets uitgegleden op een glad stuk beton. Ik voelde meteen dat er wat loos was. Zes weken lang heb ik met de linkervoet in het gips gezeten. Van fietsen was toen geen sprake meer.”

” Zes weken alleen thuis, dag en nacht. Van lieverlee heb ik me toen weer een tv aangeschaft. Maar die bracht me echt geen troost. Hij stond en – staat nog steeds meer uit dan aan. Ik nam wel het nieuws mee, probeerde dan nog iets wat me interesseerde, weinig dus, en ging slapen. Ik was dolblij toen ik voor het eerst weer naar hier kon komen. ”

*  Echt grote fietstochten doe/deed je ook. Beetje vluchten ?

Frans: “ Vluchten is niet het goede woord. Mijn zinnen verzetten klink beter.  Ik had vele routes om te rijden: naar Nederland, de hele Limburg, de beide Brabanten en het Antwerpse, overal vaste trajecten … Hoe verder en langer, hoe liever.”

” Zekere keer heb ik overnacht bij de paters Trappisten in Malle. Dat kan natuurlijk niet zomaar. Die orde heeft vrij strenge regels, voor zichzelf en voor eventuele bezoekers. Ik moest me heel omstandig voorstellen en het verhaal van mijn leven vertellen. Toen mocht het, maar wel de regels van het huis volgen. Heel vroeg in de morgen mee opstaan om te bidden, o.a. Dat was geen probleem voor mij. Bovendien ben ik religieus van inborst. Bidden is met mijn vrouw spreken. Dat brengt verlichting. Waarom zou ik het niet doen?”

Frans: “Die grote ritten doe ik niet langer. Bijna dagelijks bezoek ik nu mijn (zieke broer) in Wolfsdonk. Kwestie van me toch een beetje fit te houden. Averbode is vrijwel altijd een rustpunt. In de zomer af en toe een cremmeke likken in de lekdreef kan er wel van af. Met belangstelling volg ik ook de werken voor het nieuwe fietspad tussen Veerle-Heide en Averbode. Het gaat iets moois worden. Gedaan met die gevaarlijke toestanden tussen de lijnen van niet eens een echt fietspad. Pas nu begin ik te beseffen hoe gevaarlijk dat oude pad wel was.”

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

GEEN DAG SLAAN ZE OVER

Van Frans Peeters weten we dat hij met vier bezoeken per dag de trouwste bezoeker is van het kerkhof in Veerle. Maar Frans is niet de enige die dagelijks (met masker) een bezoekje komt brengen aan haar/zijn geliefde.

* Van vorig jaar onthouden we dat ook Frans Van Gorp en Frans Berghmans minstens één keer per dag naar hun geliefde Anna en Agnes (ze liggen naast elkaar -foto) komen voor wat stilte en een babbeltje nadien.

Ook Nand Peeters slaat geen dag over om zijn x aantal rozenhoedjes te komen bidden bij het graf van zijn Roza. Kajotter ben je voor het leven.

* Louis en Nieke waren ook dagelijkse bezoekers bij de muur waar hun geliefden bijna naast elkaar werden bijgezet.

Tijdens die bezoeken spraken ze ook erg veel met elkaar. Het besluit van beiden was dat ze zo moeilijk met eenzaamheid kunnen omgaan. Overdag lukt het nog net, maar die lange avonden waren er echt teveel aan.

Zonder het te beseften, waren ze naar elkaar toe aan het groeien. Het resultaat ervan is dat zij de eenzame ruimte opgevuld hebben en een nieuw paar zijn geworden. Dochter Gina is echt tevreden met de oplossing.

* En dan is er nog Werner. De man van Greet werd door het virus corona binnen de tien dagen uitgeteld. Werner overleden … vreselijk was/is dat. Ook de ouders en de schoonouders wisten/weten zich geen raad met die afgrijselijke werkelijkheid.

We zijn nu zeven maanden verder en nog blijft het ongeloof voor hetgeen gebeurde ons doen en laten beheersen.

Gelukkig wordt Greet bijgestaan door de ouders,  haar zusters en een stel echt goede vriendinnen.

Elke dag bezoeken wij Werners graf in het urnenveld voor de laatste muur waarin o.a. Stans Loret, meester Oeyen en Suzanne, de vrouw van meester Johnny een laatste rustplaats vonden. Normaliter kreeg Werner een urn in het wiskundig rijtje van overledenen, maar een ongewoon voorval besliste er anders over.

Joke, mijn petekind en dochter van broer Herman x Céline werd 10 jaar geleden te rusten gelegd. De urn voor haar kwam leeg te staan door een ontgraving. Werner kwam zodoende dicht bij de familie terecht. Rouwen doen we nu voor twee.

* Van de gelegenheid maak ik vaak gebruik om een kijk-ritje door het keurig verzorgde urnenveld te maken. Ontstellend veel mensen die ik goed, tot zeer goed gekend hebben, vonden hier reeds een laatste rustplaats.

* Ook op de eerste van een aantal rechtopstaande stenen aan de rand van de nieuwe strooiweide vinden we al veel bekenden terug die niet voor een conventionele begraving kozen.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Blue Moon 31 okt

The October 2020 Blue Moon won’t be blue in color. It’s just the 2nd of 2 full moons in a calendar monthblue in name only.

boven 2 eigen foto’s (30okt) – onder een echt professionele

What do you want to do ?

New mail

Hoezo Halloween ?

Morgen zaterdagavond zouden in de Verenigde Staten en Canada weer miljoenen kinderen de deuren langsgaan voor de jaarlijkse trick-or-treat op Halloween. Corona zal er wellicht een serieuze stok voorsteken.

Halloween wordt ‘in normale omstandigheden’ elk jaar op 31 oktober gevierd, aan de vooravond van Allerheiligen. Halloween kent Keltische en christelijke invloeden die eeuwen teruggaan.

* Even vermelden dat Halloween een verbastering is van All Hallows’ Even, de avond voor Allerheiligen. De naam werd dus pas zo’n 400 jaar geleden voor het eerst gebruikt, maar de oorsprong van Halloween dateert van rond het begin van de christelijke jaartelling.

* 31 oktober is de Keltische variant van oudejaarsdag. Op 1 november eindigde het oogstseizoen en begon de winter, en daarmee het nieuwe jaar Om het einde van het jaar te vieren staken de Kelten grote vreugdevuren aan en voerden zij verschillende rituelen uit, waarbij waarschijnlijk mensen werden geofferd.

* Naast dit oogstfeest geloofden de Kelten ook dat op Samhain de ‘deur’ naar de onderwereld een klein stukje openstond, waardoor het voor de zielen van de doden en andere wezens mogelijk was om naar onze wereld te komen. Om deze zielen te eren werden grote feestmalen aangericht, waarbij plaatsen vrijgehouden werden voor de overledenen.

* Op deze dag moesten de Kelten zich ook beschermen tegen slechte wezens als demonen door zich te verkleden op Halloween.

* Eveneens is het niet helemaal duidelijk waar het trick-or-treaten vandaan komt. Wellicht afgekeken bij de Keltische jongens die langs de deuren bedelden om hout voor de vreugdevuren.

* De christenen bakten aan de vooravond van Allerheiligen en Allerzielen zielenkoeken. Groepen kinderen en armen trokken dan langs de deuren om deze koeken te verzamelen. Elke gegeten koek stond voor een ziel die bevrijd werd uit het vagevuur en zijn weg naar de hemel vond.

° Pas zo’n 150 jaar geleden kwam het feest mee met de grote aantallen immigranten uit Ierland en Schotland naar de Verenigde Staten en Canada.

° Nadat de viering van Halloween vooral beperkt bleef tot de immigrantengemeenschappen, verspreidde het feest zich in het eerste decennium van de 20e eeuw in alle lagen van de bevolking.

° Uit Amerika komt ook de traditie om pompoenen uit te hollen. De Kelten kenden het uithollen van rapen, vandaar.

° Het feest is ook deels vergelijkbaar met het Mexicaanse Día de los Muertos, de Dag van de Doden, dat op 1 november wordt gevierd.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

SCHRIJVER HARRY MULISCH

De Tweede Wereldoorlog was een moeilijke tijd voor Harry Mulisch die in 1927 geboren werd uit een Oostenrijkse vader met Duitse sympathieën terwijl zijn moeder moest onderduiken omdat ze joods was. Geen wonder dat WO II het belangrijkste thema werd in het werk van schrijver Mulisch.

° Harry Mulisch overleed op 30 oktober 2010 thuis in Amsterdam , in het bijzijn van zijn familie; Mulisch werd 83 en was al enige tijd ernstig ziek. Een overzichtje van zijn schrijfwerk …

° ‘Het stenen bruidsbed’ (1959) gaat over het verschrikkelijke bombardement op Dresden in 1945. Harry Mulisch volgde zelfs het proces tegen oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann in Israël. Dat resulteerde in ‘De zaak 40/61′ (1962).

° Groot succes had Mulisch ook met ‘De aanslag’ (1982). Verzetsmensen schieten een politieman dood. Als represaille worden enkele burgers gefusilleerd. Het boek werd verfilmd door Fons Rademakers. Die won er een Oscar mee als beste niet-Amerikaanse film. Van deze roman (900 pagina’s dik) werden wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht.

° ‘De ontdekking van de hemel’ (1992) staat al jaaaaren in mijn boekenkast. Van deze roman (900 pagina’s dik) werden wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht. Tijd dus om de geschiedenis van Quinten, de zoon van Onno Quist te lezen.

° Deze klassieker vertelt de gebeurtenissen rond Onno die de ‘tien geboden’ moet terugbrengen naar God, want door de technische vooruitgang heeft de mens God mogelijk niet meer nodig. Ook dit boek werd verfilmd.

* Harry Mulisch was een zeer veelzijdige auteur. Behalve romans schreef hij ook poëzie, theaterstukken, korte verhalen, autobiografische werken en tijdgeschiedenis.

° Mulisch geldt als een van de grootste schrijvers van Nederland van na de Tweede Wereldoorlog. Met Willem Frederik Hermans en Gerard Reve werd Mulisch gerekend tot de ‘Grote Drie van de Nederlandse literatuur’.

* ‘De ontdekking van de hemel’ werd in 2007 gekozen tot het beste Nederlandstalige boek aller tijden.

° Mulisch heeft een groot aantal prijzen ontvangen voor zijn werk. De P.C. Hooftprijs kreeg hij in 1977 en in 1995 ontving Mulisch de Prijs der Nederlandse Letteren voor zijn gehele oeuvre.

° Jarenlang werd hij ook genoemd voor de Nobelprijs. Wellicht kreeg hij deze prijs niet omwille van zijn linkse engagement met communistisch Cuba.

* Wel werd een planetoïde naar hem vernoemd: “Nobelprijswinnaars worden vergeten, maar hemellichamen niet: nu ben ik in de hemel”, was hierop zijn nuchtere commentaar.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

De zwaarste kernbom ooit

Om de Amerikaanse rivalen te overtroeven voerde de vroegere Sovjet-Unie op 30 oktober 1961 een grote kernproef uit. Boven Nova Zembla werd Tsar Bomba tot ontploffing gebracht.

° Gissingen doen vermoeden dat de bom een kracht zou gehad hebben van om en bij de 50 megaton. Daarmee was hij ruim 3 500 keer sterker dan de bom die de Amerikanen in 1945 gebruikten om Hiroshima met de grond gelijk te maken. Onwezenlijk tot en met.

° De explosie van de Tsar Bomba is alleszins de krachtigste explosie ooit door mensen veroorzaakt. Gelukkig gebeurde dat in vredestijd. Wellicht zijn er geen mensen door gestorven. De schokgolf in de atmosfeer ging maar liefst drie keer de aarde rond.

° Op het ogenblik van de test was de Koude Oorlog tussen de rode Sovjet Unie en het Westen (Amerika + bondgenoten, verenigd in de Verenigde Naties) nog in volle gang.

° Het Westen wist van de geplande test en protesteerde daar heftig tegen . Op de dag zelf verzochten de Verenigde Naties de Sovjet-Unie nog om het nucleaire testprogramma te staken en nooit meer nucleaire wapens te gebruiken om conflicten op te lossen.

° Tevergeefs, de bom ging af en beide rivalen waren zo onder de indruk van de kracht van een dergelijk wapen dat het bij deze enige afschrikking bleef.

° Tot nog toe bleef het zo. Toen wijlen president Kennedy haast het bevel gaf om voor het einde van het decennium 1960-1970 een man op de maan te brengen, verplaatsten de grootmachten hun rivaliteit naar de ruimte. Met het bekende gevolg. Amerika zette midden juli 1969 zelfs twee mensen op de maan. De Russen zijn nog steeds niet aan een eerste ‘man on the moon’ toe.

boven – foto van de paddenstoelwolk boven Nova Zembla, op ongeveer 160 km van de ontploffing – gelezen en bewerkt uit Historiek –

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Basishemelwaterplan Laakdal

Lange periodes van droogte, gevolgd door te veel regen op te korte tijd met wateroverlast tot gevolg: het wordt stilaan het typische weerbeeld in België.

Samen met Pidpa, als integraal waterbedrijf, en andere lokale actoren werkte het gemeentebestuur aan een basishemelwaterplan – een plan op maat van Laakdal om onze gemeente klaar te maken voor de droogtes van morgen en wateroverlast te voorkomen.

Wat is een basishemelwaterplan?
Met een hemelwaterplan wordt een studie gemaakt van de lokale situatie met o.a. de kritische punten waar men wateroverlast kan verwachten. Dit resulteert in een plan van aanpak met concrete actiepunten om naar de toekomst toe deze wateroverlast te vermijden en tezelfdertijd dit overschot aan water op een duurzame manier in te zetten, bijvoorbeeld door opslag, het vertraagd afvoeren of infiltratie.

Waarom stellen we een hemelwaterplan op?
Door de klimaatverandering worden we geconfronteerd met een gewijzigd neerslagpatroon. Voor Vlaanderen betreft dat meer regen in de winter en minder neerslag in de zomer. Bovendien zal ook de intensiteit van de buien toenemen waardoor buien met korte en intense neerslag zullen afgewisseld worden door langere, drogere periodes. Om hiermee om te gaan zal het belangrijk zijn om ruimte te geven aan water.

Tine Gielis (burgemeester en schepen van openbare werken): “Dit plan is tevens de basis voor een  lange-termijn-visie. Nu alle aanwezige waterlopen, grachten en eventuele interacties met het rioolstelsel in kaart zijn gebracht, kunnen we het beheer van de grachten hierop afstemmen.”

Benny Smets (schepen van milieu): “Dankzij het basishemelwaterplan wordt een duurzame aanpak van de problematiek van droogte en wateroverlast realiteit. Het plan vormt een leidraad voor ons toekomstig waterbeleid bij het ontwerpen van wegenis, rioleringswerken en onthardingsprojecten. Daarnaast geeft het een belangrijke insteek voor andere beleidsdomeinen zoals ruimtelijke ordening.”

What do you want to do ?

New mail

1 2 3 10