de laatste septemberdag

Eind september … Vele maïsvelden veranderden reeds in pulpvoer voor de dieren die straks weer op stal gaan. Velden worden meteen weer omgeploegd en ingezaaid. Sommige bomen vertonen al serieuze herfsttekens maar de sportievelingen zijn nog lang niet in wintermodus. Gezien op de laatste septemberdag 2020.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

‘The Flintstones’ op tv

Op 30 september 1960 werd de tekenfilmserie The Flintstones voor het eerst uitgezonden op de Amerikaanse televisie. Tot 1966 werd de serie uitgezonden door de Amerikaanse zender ABC. Vele Europese zenders, w.o. onze BRT,namen de serie maar al te graag over. Fred en Wilma werden vaste prik in de huiskamers.

° De animatieserie speelt zich af in het Stenen Tijdperk. Fred en Wilma , de hoofdpersonen, wonen in het plaatsje Bedrock. Het stel heeft een dinosaurus als huisdier. Barney en Betty Rubble, de buren van de familie, werden even populair  als de hoofdbewoners van Bedrock.

° De nog altijd populaire tekenfilmserie werd in de jaren zestig gemaakt door de Amerikaanse tekenfilmstudio Hanna-Barbera. Het merendeel van de karakters werd bedacht door Ed Benedict, die op de studio werkte .

° De familie Flintstone speelde in de Steentijd , maar ze gingen wel met de moderne tijd mee. In Bedrock b.v. heet het showbizcentrum Hollyrock.

° In de serie wordt de moderne Amerikaan ook veelvuldig in zijn blootje gezet. Fred Flintstone werd wereldberoemd door de kreet “Yaba Daba Doo!” die hij slaakt als hij erg opgewonden is.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

W.A. Mozart (1756-1791) – Componist

Wolfgang Amadeus Mozart stierf al op zijn 35ste, niets ongewoon voor die tijd, maar spijtig voor zijn bewonderaars toch vrij vroeg. W.A. liet wel een onovertroffen muzikale erfenis na. Wie was Mozart, een een van de beroemdste componisten uit de muziekgeschiedenis?

  • Waarom wij uitgerekend vandaag aandacht aan hem besteden? Gewoon omdat Mozart medio september Die Zauberflöte voltooide. De première op 30 september, vandaag 229 jaar geleden, dirigeerde hij nog zelf.

° Samen met Ludwig van Beethoven en Joseph Haydn behoort Mozart tot de zogenoemde ‘Eerste Weense School’, ook wel de ‘Weense klassieken’ genoemd. Zonder dat zij daar weet van hadden weliswaar, want die riante klassering gebeurde pas lang na hun overlijden. Ook de nog vroeger overleden Franz Schubert wordt bij dit eliteteam gerekend.

° De veelzijdigheid van Mozart onderscheidde hem van andere componisten van toen en later. Hij schreef muziek in alle genres die in zijn tijd bekend waren en blonk uit in al deze muziektradities.

° Wolfgang Amadeus Mozart werd geboren op 27 januari 1756 in Salzburg. Zijn vader kwam uit een gegoede familie, waarvan hij  vervreemd raakte.

° Vader Leopold was in Salzburg een niet onverdienstelijke violist, componist (Kinderopera) en kapelmeester van het aartsbisschoppelijk orkest..

° Leopold trok al vrij vroeg met zijn wonderkinderen Nannerl en Wolfgang Amadeus op tournee om alom in Europa hun muzikale talent te laten bewonderen. Leopold zelf verdiende daar flink aan. In de jaren 1761-1766 speelde hij piano in Londen, Parijs, Den Haag, Wenen en München. Ook België deed hij aan. In A’pen speelde hij op het orgel van de kathedraal.

° Na afloop van die Europese tournee kreeg Wolfgang Amadeus in 1766 diverse opdrachten van het hof van Jozef II, de keizer-koster. Daar kwamen zijn niet-alledaagse talenten helemaal tot zijn recht.

° Uiteindelijk kwam Wolfgang Amadeus Mozart ook in dienst van het aartsbisschoppelijk orkest, met een bijhorend salaris. Dit betekende wel dat de kapel Mozart kon verplichten alleen voor het orkest in Salzburg op te treden. Dat leidde tot de verwachte spanningen.

° In 1777 nam Mozart ontslag uit het orkest en ging hij op reis, begeleid door zijn moeder. Zijn optredens leverden wel veel waardering op, maar weinig geld.

° En toen Mozart in 1782 , tegen de wil van zijn vader , huwde met Constanze Weber (met wie hij vier kinderen kreeg), kreeg Mozart het nog moeilijker. Vader Leopold trok de financiële ondersteuning aan zoon Mozart in.

° Mozart was van plan om naar Praag te verhuizen maar de benoeming tot hofmusicus van de Oostenrijkse keizer zorgde ervoor dat Mozart – opnieuw voor een karig loon – in Wenen bleef.

° Tijdens zijn korte leven schreef Mozart ruim 600 muziekcomposities, waaronder talloze meesterwerken die elke dag nog grijs gedraaid worden.

° Tot zijn meest bekende werken behoren “Ein kleine Nachtmusik”, “Piano Sonato 8”, “Requiem” (waarin hij de stijl van J.S Bach verwerkte) en “Symfonie 40”. Maar ook veel, heel veel andere werken zitten in de collectie van huidige muziekfanaten.

° Op 4 maart 1791 trad Mozart voor het laatst op. In de zomer van dat jaar voltooide hij zijn laatste opera “Die Zauberflöte”. Die was besteld door de Oostenrijkse artiest Emanuel Schikaneder (zie intro).

° Mozart werd flink ziek. Hij was zwaar overwerkt en leed aan depressies. Net voor de afronding van zijn meesterwerk “Requiem” – een geheim project voor de Oostenrijkse graaf Franz von Walsegg – stierf Wolfgang Amadeus Mozart. Het was 5 december 1791. Mozarts leerling Carl Süssmayer maakte de partituur alsnog af.

° Over zijn doodsoorzaak is veel gediscussieerd. Vermoedelijk stierf hij aan een nierziekte of aan een zware infectie. Omdat er pest was in de stad en alles gauwgauw moest gebeuren, verscheen er niemand op Mozarts begrafenis. En omwille van de strenge gezondheidsredenen, afgekondigd door de overheid, belandde zijn lichaam in een anoniem massagraf.

° Na zijn dood dus geen toestanden à la Pierre Lachaise in Parijs, waar veel beroemdheden een laatste rustplaats vonden.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

ASFALT VOOR 15 DECEMBER

Tussen Veerle-Heide en Averbode-Abdij wordt hard gewerkt. Camions rijden op en aan. Van een mooie, gave rijbaan is geen sprake meer. Ellen Dierckx uit Eindhout met roots in Varendonk, is zowat de chef van de werken. Eerst zat ze onbekend in ons kijkkastje (foto2), even later parkeerde ze haar de fiets voor onze voeten.

“Ik kom elke morgen met de fiets van Eindhout over Blaardonk en Varendonk naar Averbode”, start ze haar monoloog. “Mooie, gezonde trip. Binnendoor ook. En ja, ik heb de belangstelling van GvL voor wat hier gebeurt, wel gezien in GvL en op Facebook. Dat doet ons plezier.”

Ellen: “Net als bij het uitkomen van Veerle-Heide komt er ook hier een middengeleider met asverlenging om de snelheid van het verkeer te dempen.” Haar mobieltje moet alles duidelijk maken. Ik knik alsof ik er alles van begrijp.

Ellen: “Momenteel werken de jongens aan een veilige oversteek voor amfibieën en klein wild tussen vijver en bos. Onder het wegdek uiteraard. Omwille van de drukte met op en af rijdende camions is het beter daar nu niet op af te gaan.” Achter onze rug houden twee motards er een andere mening op na.

° Tegen wanneer denk je de zaak in orde te hebben?

Ellen: “Ik gok op mooi, droog weer zodat we voor 15 december (en voor de eindejaarsfeesten) de asfaltlaag kunnen aanbrengen. Na 15 december mag dat niet meer van de overheid. Duimen dus.” En weg was ze, op weg naar een ander probleempje.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Herfstbladeren laten liggen

Het is goed voor de vogels, insecten, de grond en je portemonnee: de herfstbladeren in je tuin laten liggen.

° Natuurlijk is het niet handig wanneer er een laag natte bladeren op de stoep ligt. Mensen kunnen erover uitglijden en iets breken.

° Ook van je gazon haal je de herfstblaadjes het beste weg want anders krijg je gele en bruine plekken in het gras.

° Maar je hoeft ze niet weg te gooien. Je kan de blaadjes veel beter in de borders en tussen de planten harken en ze daar laten liggen. Fijn malen met de grasmachine kan ook voor loutere bemesting.(archieffoto)

° De bladeren vormen een goede isolatielaag voor de grond in de winter. De wortels van de planten blijven beter beschermd tegen de koude en overleven de winter dan beter. En egels brengen graag hun winterslaap door in ‘n warme laag bladeren.

° Bovendien vinden allerlei wormpjes, spinnen en insecten een thuis tussen de dode blaadjes. Ze eten de bladeren op en maken er compost van. Een betere en goedkopere manier om je tuin te bemesten bestaat niet.

° Die kleine beestjes vormen op hun beurt weer onmisbaar voedsel voor vogels zoals winterkoninkjes, roodborstjes en heggenmussen. Deze kleine vogeltjes hebben het zwaar in de winter omdat ze veel lichaamsgewicht moeten verbranden om warm te blijven.

° Ook dode bloemen vormen waardevol voedsel voor vogels. En ook hier geldt dat het uitstekend is voor je tuin: veel zaden van bloemen ontkiemen beter wanneer ze eerst door het verteringskanaal van een vogel zijn geweest en vervolgens als vogelpoep op de grond belanden.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

De Fabeltjeskrant

De Fabeltjeskrant was een dagelijkse korte uitzending net voor kinderbedtijd op de Nederlandse – en later ook Belgische televisie. Het dagelijks pre-zevenuurtje had het steevast over gebeurtenissen in het Grote Dierenbos van Fabeltjesland… Het belangrijke nieuws werd voorgelezen door Meneer de Uil.

° Ook internationaal was De Fabeltjeskrant een succes. De rechten op het programma werden verkocht aan meer dan veertig landen over de gehele wereld.

° In Frankrijk werd zelfs een eigen serie van 39 afleveringen gemaakt. Alleen in Zweden was de serie net zo succesvol als in Nederland.

° In de jaren ’80 heeft Nederland getracht “De Fabeltjeskrant” op de Zuid-Afrikaanse televisie te krijgen. Dit is niet gelukt. De toenmalige Zuid-Afrikaanse apartheidsregering stak er een stok voor.

° In 2005, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Nederlandse kindertelevisie, werd het programma in Nederland verkozen tot beste kinderprogramma van de 20e eeuw.

° Ook internationaal was De Fabeltjeskrant een succes. De rechten op het programma werden verkocht aan meer dan veertig landen over de gehele wereld.

° In Frankrijk werd zelfs een eigen serie van 39 afleveringen gemaakt. Alleen in Zweden was de serie net zo succesvol.

° Personages van lang geleden als Meneer  de Uil, Willem Bever, Momfer de Mol, Droes de Beer, Plons de Kikvors), Crox de Raaf, Ed Bever, Meindert het Paard, Irma de Krekel, Bor de Wolf, Zoef de Haas, Myra Hamster, Lowieke de Vos, Gerrit de Postduif , Jodokus de Marmot, Flora Nachtegaal, Kato Ooievaar, Stoffel de Schildpad, Martha Hamster, Margareta Bontekoe en vele anderen kan ik nog vrij vlot memoreren. Voer voor kleuters tot vaste, trouwe, volwassen kijkers.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

ELF VAN JOHAN CRUIJFF

11 doordenkertjes van wellicht de grootste voetballer ooit. Om in te kaderen, vond ik. Zeker de voetballers onder ons.

° “Voetballen is heel simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen”.

° Ik neem altijd zélf de beslissingen. Als ze bij Ajax tegen me zeggen:’Je bent te oud’, dan zeg ik: ‘Dat beslis jij niet, dat beslis ik. Of op zijn Jambons … da gaade gij ni bepaaale…

° Winnen doe je met z’n allen.

° Als je een speler ziet sprinten is hij te laat vertrokken.

° Als je niet ken winnen, moet je zorgen dat je niet verliest.

° In voetbal is het simpel: je bent op tijd of je bent te laat. Als je te laat bent, moet je zorgen dat je op tijd vertrekt.

° In Spanje slaan alle 22 spelers een kruisje voordat ze het veld opkomen, als het werkt, zal het dus altijd een gelijkspel worden.

° Als Italianen één kans krijgen, maken ze er twee.

° Om te beginnen is er maar één bal en die moet je dus hebben, maar waar het dus in wezen om gaat, is: wat doe je met die bal?

° Als je sneller wilt spelen, kun je wel harder lopen maar in wezen bepaalt de bal de snelheid van het spel.

° Je kan ook goed spelen zonder een bal te raken.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

EEN HISTORISCH WANDKLEED

Het Tapijt van Bayeux, ook wel ‘Wandkleed van Bayeux’, is een tapijt van liefst 70 meter bij 50 centimeter dat rond 1068 gemaakt werd, vermoedelijk in Engeland.

° Het tapijt van Bayeux dankt zijn naam aan het bisschoppelijk paleis dat zich in het Normandische plaatsje Bayeux bevond.

° Het tapijt is een met wollen garens geborduurde linnen doek,  eigenlijk een ‘geweven’ wandtapijt.

° Op het tapijt wordt de (aanloop naar de) Slag bij Hastings afgebeeld waaraan we vorige week nog een stukje wijdden. Even kort herhalen …

De Normandische hertog Willem I de Veroveraar valt op 28 september 1066 Engeland in het zuiden binnen. Harold II wordt verslagen door het Normandische leger en sneuvelt in de strijd. Willem de Veroveraar wordt de eerste Normandische koning van Engeland.

° Eén van de beroemdste scènes op het tapijt laat zien hoe Harold II van Engeland sneuvelt op het slagveld.

° Het tapijt van Bayeux werd kort na de Slag bij Hastings gemaakt in opdracht van bisschop Odo van Bayeux, een halfbroer van Willem de Veroveraar. Vermoedelijk in een borduuratelier in Engeland.

° Volgens anderen zou het Tapijt van Bayeux echter vervaardigd zijn door koningin Mathilde van Vlaanderen (ca. 1031-1083) en haar hofdames. Maar gezien de lengte van het stuk is dat weinig waarschijnlijk.

° Het tapijt van Bayeux dankt zijn naam aan het bisschoppelijk paleis dat zich in het Normandische plaatsje Bayeux bevond. Het tapijt wordt beschouwd als een van de belangrijkste middeleeuwse kunstschatten in de wereld.

°° De taferelen op het tapijt zijn het best te vergelijken met de betere, moderne strips. Louter technisch bekeken valt het tapijt onder het zogenaamde ‘Arabische’ borduursels die  ‘in’ waren in die dagen.

 

° Meer nog. De oudst bekende afbeelding van de komeet van Halley vinden we ook op het tapijt van Bayeux uit 1068. Een komeet die in 1066 verscheen, was meer dan waarschijnlijk de komeet Halley en de oudst bekende waarneming van de komeet in Europa.

° De komeet Halley is een van de bekendste en helderste periodieke kometen. Hij is vernoemd naar de Britse astronoom Edmond Halley (1656-1742), die voor het eerst vaststelde dat kometen volgens een bepaald patroon verschijnen.

 

– gelezen in Historiek (aanbevolen voor de prille geschiedkundigen onder onze lezers)

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

de Steen van Rosetta

Op 27 september 1822 maakt de Franse geleerde Jean-François Champollion bekend dat hij de Steen van Rosetta heeft ontcijferd.

° De beroemde granieten steen werd in 1799 gevonden en bevat dezelfde tekst in drie verschillende talen. De steen is daarmee van groot belang voor de ontcijfering van hiërogliefen.

° Dat hiërogliefen bij de oude Egyptenaren horen is al eeuwen bekend, maar waar al die speciale tekens precies voor stonden, was lange tijd minder geweten. Bij het vertalen van de Egyptische hiërogliefen speelt de vondst van de Steen van Rosetta een erg grote rol.

° In 1799 vindt een officier in het Napoleontische leger in Egypte een steen met inscripties. Er worden wel vaker stenen met inscripties gevonden, maar deze steen is speciaal.

° Op de steen zijn niet alleen hiërogliefen te vinden, maar ook 32 regels demotische en 54 regels Griekse tekst.

° De demotische taal was in het oude Egypte een soort volks- en handelstaal. De steen heeft een afmeting van 112 bij 76 centimeter en bevat dezelfde tekst in deze drie verschillende talen.

° Drieëntwintig jaar na de vondst van de steen slaagt de Franse geleerde Jean-François Champollion erin de steen te ontcijferen. Hij levert daarmee meteen de sleutel voor het vertalen van de hiërogliefen.

° Op de Steen van Rosetta is een decreet (verordening) van een priestersynode te vinden. Deze synode wordt in 196 voor Christus in Memphis gehouden.

° Er worden onder meer afspraken gemaakt over belastingen, schenkingen aan tempels, maatregelen tegen overstromingen en het oprichten van beelden van de Egyptische koning Ptolemaeus V (203-180 v.Chr).

° De Steen van Rosetta is veruit het bekendste meertalige document dat van belang is geweest voor de ontcijfering van hiërogliefen. Tegenwoordig bevindt de steen zich in het British Museum in Londen. (met dank aan Historie)

 

Verder op 27 september:

  • 1821 – Mexico’s onafhankelijkheid wordt erkend na 11 jaar oorlog.
  • 1825 – Voor het eerst trekt een stoomlocomotief (de Locomotion No.1, bestuurd door George Stephenson) een passagierstrein.
  • 1854 – Het stoomschip Arctic zinkt met 300 mensen aan boord. Dit was de eerste grote ramp op de Atlantische Oceaan.
  • en …

              1997Bob Dylan treedt in Bologna op voor paus    Johannes Paulus II.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

PETROV REDT DE WERELD

1983 – Stanislav Petrov voorkomt een mogelijke kernoorlog door vijf intercontinentale raketten die richting de Sovjet-Unie zouden afgevuurd zijn, als loos alarm te melden.

° Het is 26 september 1983. De Koude Oorlog is ijskoud. Luitenant-kolonel Stanislav Petrov (l) zit op zijn post. Hij heeft opdracht gekregen om zijn schermen goed in de gaten te houden en zijn leidinggevenden te melden als …

° Petrov ziet plots vijf rode stipjes. Holy Shit… vijf nucleaire raketten… Petrov twijfelt, ook al is zijn opdracht duidelijk: ‘Meld een aanval meteen’.

° Is zijn waarschuwingssysteem wel te vertrouwen? De radars op de grond zien de raketten nog niet. Vijf raketten is niet veel. Moet hij zijn leidinggevenden waarschuwen of niet? De vragen spoken door zijn hoofd.

° Terwijl Petrov de raketten op zich af ziet komen, gaat er van alles door hem heen. “Als ik de verkeerde beslissing neem, kunnen heel veel mensen sterven” Uiteindelijk doet Petrov het niet.

° Hij meldt dat er sprake is van een vals alarm en blijft op zijn post. Zijn inschatting blijkt correct: het waarschuwingssysteem heeft gefaald.

° De VS valt niet aan. Petrov kan het navertellen en de Russen houden hun nucleaire wapens op zak.

° “Ik weigerde schuldig te zijn aan het starten van de Derde Wereldoorlog,” zo vertelt Petrov later. “Als ik de verkeerde beslissing  had genomen , zouden heel veel mensen gestorven zijn.”

° Ook de meeste experts zijn het er over eens dat Petrov ons met zijn acties een Derde Wereldoorlog heeft bespaard. Want als Petrov zijn superieuren had gewaarschuwd, hadden die,volgens experts, niet getwijfeld, maar direct de Russische nucleaire wapens ingezet. Met alle gevolgen van dien.

° Maar wat waren de vijf stippen dan wel? Zeker geen nucleaire wapens. Onderzoek suggereerde dat het Russische waarschuwingssysteem zonlicht weerkaatste van op grote hoogte.

° Het verhaal van Petrov verdween in de doofpot. Het verhaal legde ook het falende Russisch systeem bloot. En Russen lopen niet graag met hun mislukkingen te koop.

° Bijna tien jaar later wordt het verhaal van Petrov toch publiek goed. Vrijwel onmiddellijk wordt Petrov als een held bejubeld.

° Zelf ziet hij dat niet zo. Hij blijft er nuchter bij. “Ik ben geen held. Ik was alleen op het juiste moment op de juiste plek.”

° Stanislav Petrov leeft nog. Maar niet zoals we dat van helden gewend zijn. Geen villa met een dikke auto voor de deur en bewonderaars aan hun voeten. Petrov is niet alleen een vergeten held, maar ook een beetje een verguisde held.

° In eerste instantie waren zijn superieuren dankbaar voor zijn beslissing, maar later ontving Petrov een bolwassing, omdat hij het incident niet helemaal correct in het logboek beschreven had. Een beloning kreeg hij niet.

-Petrov neemt de Dresden-prijs in ontvangst.-   Afbeelding: Friends of Dresden

° De wereld zag het gelukkig anders. Hij ontving meerdere awards en kon op grote persbelangstelling rekenen. Begin dit jaar nog ontving de zeventiger de Dresden-prijs en 25.000 euro voor het redden van de planeet… Ere wie ere toekomt ??

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

1 2 3 8