PRO Laakdal wil centraal meldpunt

Voor Pro Laakdal komt de gezondheid van onze en alle mensen op de eerste plaats! Door de recente verwikkelingen voelen ze zich  genoodzaakt te reageren in het belang van alle Laakdallers.

° Maatregelen zijn absoluut nodig om Covid-19 een halt toe te roepen. Bijgevolg sporen wij opnieuw iedereen aan om het gezond verstand te gebruiken.Dat er extra maatregelen komen in de agglomeratie Antwerpen lijkt ons heel normaal. Deze nu integraal opleggen aan de ganse provincie en landelijke gemeenten is voor ons een stap te ver.

° De zin van een avondklok in Laakdal en andere landelijke Kempense gemeenten durven wij in vraag stellen. Wij willen daarom een oproep doen de landelijke gemeenten om samen te werken om de beslissing vanuit Antwerpen aan te passen aan de lokale omstandigheden!

° De contactopsporing werkt nog steeds niet naar behoren. We pleiten voor de installatie van een centraal meldpunt in onze gemeente. Inwoners die een coronatest ondergaan, kunnen het resultaat makkelijk doorgeven, zowel positief als negatief.

° Deze info zal dan enkel gebruikt worden om een mogelijke tweede uitbraak snel in kaart te brengen zodat we lokaal sneller en proactief kunnen reageren. Op dit moment is een meldpunt natuurlijk nog niet onmiddellijk zinvol maar dit kan wel nuttig zijn in geval van een tweede uitbraak.

Meer info: schepen van Gezondheid Jurgen Mensch: 0472 97 00 44

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

solidariteit …

Solidariteit is de oplossing om corona-problemen aan te pakken. Dat bewijzen de Chiromeisjes uit Groot-Vorst. Toen ze hoorden van de problemen die een andere Laakdalse jeugdvereniging had met de corona-toestand, boden ze spontaan hun eigen kampeerplek aan.

° Die andere Laakdalse jeugdbeweging, KAJ-Eindertse Jongeren, wou aanvankelijk van 1 tot 11 augustus naar het Antwerpse Kapellen op kamp.  Met de laatste corona-gegevens voor ogen, gaf dat toch wel wat problemen en dreigde het kampavontuur 2020 van KAJ te stoppen alvorens het begonnen was.

° “De oplossing voor zo’n probleem ligt niet in leedvermaak of onverschilligheid”, zegt Lore Mennes, hoofdleidster van Chiromeisjes De Schakel uit Groot-Vorst. “Ook het tegen elkaar opzetten van bevolkingsgroepen of regio’s zal het probleem niet oplossen”. “De oplossing ligt in meer begrip en solidariteit, een belangrijke Chiro-waarde!”

° “Omdat we net dezelfde periode met onze 80 leden zelf op kamp zijn in Sleidinge bij Gent, staat ons eigen kampterrein in Groot-Vorst vrij. Onze leiding-groep besliste prompt om ons eigen terrein aan te bieden aan onze onfortuinlijke collega’s.  De jongeren van KAJ mogen hun kamp verplaatsen naar Groot-Vorst.  Ze hoeven enkel de onkosten van water, gas en elektriciteit te betalen.  We rekenen geen huurprijs aan.  Ze zullen immers al in kosten vallen bij de uitbater van het gehuurde kampterrein in Kapellen. Wellicht enkele duizenden Euro.”

° Het is niet de eerste keer dat deze Chiromeisjes hulp bieden.  Eerder verleenden ze ook al onderdak aan de Buitenschoolse Kinderopvang van het OCMW en de plaatselijke lagere school.

° “Het probleem met de opslag van ons eigen kampmateriaal dreigde nog roet in het eten te gooien, maar de gemeente zorgde voor een elegante oplossing.  We mogen ons materiaal even in de gemeentelijke magazijnen stockeren.”

° Hopelijk hebben de 40 jongeren van KAJ het naar hun zin in Groot-Vorst.  Ze zullen van 1 tot 11 augustus verblijven in de lokalen aan de Smissestraat.  Niet zo ver, maar wel voldoende veilig. Wellicht tot grote geruststelling van menig ouder. (Paul Mondelaers)

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

ROWLING EN HARRY POTTER

De Britse schrijfster J.K. Rowling verkocht miljoenen exemplaren van de boeken uit de serie over de tovenaarsleerling Harry Potter. De boeken werden ook verfilmd en bleken ook hier regelrechte kassuccessen te zijn

* Joanne Kathleen Rowling werd op 31 juli 1965 geboren in Chipping Sodbury bij Bristol. Vandaag wordt ze dus 55. Gefeliciteerd alvast!

° Tot 1986  studeerde ze Frans aan de universiteit van Exeter. Vier jaar later vertrok ze naar Portugal, waar ze Engelse les gaf. Nog in Portugal trad ze in het huwelijk met televisiejournalist Jorgue Arantes. In 1993 werd dochter Jessica geboren. Na de scheiding ging J.K. Rowling terug naar Engeland. Ze vestigde zich in Edinburgh.

° J.K. Rowling schreef eerst twee boeken voor volwassenen. In 1990 ontstond het idee voor de Harry Potter boeken. Het eerste Potter-boek werd enkele keren afgewezen, dan toch uitgegeven. Het boek over de tovenaarsleerling Harry Potter werd een enorm succes.

* In 1999 brak J.K. Rowling internationaal door met haar eerste drie boeken.

° De volgende Potter-reeks werd overbekend : ‘Harry Potter en de steen der wijzen’ (1998), ‘Harry Potter en de geheime kamer’ (1999), ‘Harry Potter en de gevangene van Azkaban’ (2000), ‘Harry Potter en de vuurbeker’ (2000), ‘Harry Potter en de Orde van de Feniks’ (2003), ‘Harry Potter en de Halfbloed Prins’ (2005) en ‘Harry Potter en de Relieken des Doods’ (2007).

° Nadat J.K. Rowling in 2012, ‘The Casual Vacancy’ (Een goede raad), haar eerste boek voor volwassenen, onder haar eigen naam uitbracht, probeerde ze het ook onder het pseudoniem Robert Galbraith. ‘The Cuckoo’s Calling’ (Koekoeksjong) was een detective in de traditie van Agatha Christie en Ruth Rendell. The ‘Cuckoo’s Calling’ bleek het begin van een nieuwe serie.

What do you want to do ?

New mail

wat op 31 juli ?

31 juli

Trinidad en Tobago

Tweede Engels-Nederlandse Oorlog

Belgische monarchie

1993 – Koning Boudewijn, sinds 1951 de vijfde koning der Belgen, overlijdt in het Spaanse Motril.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

vandaag vrijdag begint het Offerfeest

Het islamitisch Offerfeest  (Eid al-Adha)  begon vandaag vrijdag 31 juli 2020.

* Omwille van het coronavirus roepen de Federatie van Marokkaanse Moskeeën en de Raad van Theologen op om de moskeeën dicht te houden met het Offerfeest, dat vrijdag begint. “Dit is een extra offer uit solidariteit voor elkaar”, zegt woordvoerder Mohamed Achaibi.

° Dit feest is bij uitstek een groepsgebeuren, waarbij moslims elkaar enthousiast een gezegend Offerfeest – Eïd al-Adha Mubarak – toewensen en elkaar kussen en omhelzen. Dit jaar kan dat niet! Het heeft daarom geen zin samen te komen voor het gebed; we zullen thuis moeten bidden en onze vreugde online moeten delen.

° Het Offerfeest  duurt drie dagen. Niet verwarren met het Suikerfeest aan het einde van de Ramadan (vasten).

Het offer van Ibrahim

° In de Koran (ook in de Bijbel) staat het verhaal dat Allah vroeg aan Ibrahim om zijn zoon Ismaël te offeren om te laten zien dat hij trouw en gelovig was. Toen Ibrahim zijn zoon met een mes wilde doden, kwam er een engel zeggen dat een schaap de plaats van Ismaël mocht innemen.

° Op de eerste dag van het Offerfeest laat iedere moslim die er geld voor heeft een schaap, of geit, koe, os, buffel of kameel verdoofd slachten in een erkend slachthuis.

° Naast het delen van het vlees, een belangrijk gebruik in de islam, is het zich overgeven aan Allah en het willen zijn als Ibrahim (Abraham) heel belangrijk bij het vieren van het Offerfeest. Omwille van corona sturen moslims geld i.p.v. vlees naar hun geliefden.

* Eenmaal in zijn of haar leven moet de moslim die lichamelijk en financieel in staat is, een pelgrimstocht naar de heilige stad Mekka in Saoedi-Arabië maken. Deze bedevaart, de “hadj”, is een meerdaagse tocht die langs de heilige plekken voert die geassocieerd worden met de profeten Ibrahim en Mohammed. Moslims die niet op bedevaart zijn, en dat zijn er dit jaar erg veel omwille van de coronacrisis , vieren in eigen land het Offerfeest.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

BLOEDVERDUNNERS EN COVID

Het gebruik van antistollingsmedicijnen kan de sterfte van COVID-patiënten op intensieve zorg sterk verminderen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Jessa Ziekenhuis dat vandaag gepubliceerd werd.

° Het onderzoek bevestigt wat veel artsen al maanden weten: als patiënten het slecht doen, dan komt dat vaak door kleine bloedklontertjes. Sommige experts pleiten daarom voor het gebruik van bloedverdunnners bij iedereen die positief test.

° De eerste weken van maart begint in ons land de eerste golf corona-besmettingen. Honderden patiënten worden opgenomen in het ziekenhuis, vaak met ernstige klachten. Een minderheid van die patiënten is er zo slecht aan toe, dat ze verzorgd worden op de afdeling intensieve zorg.

° Ook in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt belanden begin maart de eerste patiënten op de afdeling intensieve zorg. Op 27 maart (mijn schoonzoon Werner overleed die dag in Edegem na bijna een week behandeling in Geel) liggen daar al een dertigtal patiënten. Ze hebben allemaal twee dingen gemeen: ze zijn er bijzonder slecht aan toe en bijna allemaal moeten ze beademd worden.

° Zondag 29 maart. Ben Pellens, arts op de dienst intensieve zorg in Jessa, merkt  iets vreemds. Hij ziet een grote bloedklonter in de liesader van de patiënt. Dat is niet iets wat je verwacht bij een patiënt met COVID-klachten. “Ik heb er meteen een cardioloog bijgehaald”, zegt Pellens. “Die heeft een uitgebreide echo van de borst van de patiënt gemaakt.”

° Tot hun verbazing zien de artsen op die echo grote bloedklonters in de longen. Dat is vreemd, want COVID-19 wordt op dat moment nog niet echt gelinkt aan bloedklonters.

° Bij alle patiënten op de dienst intensieve zorg wordt een echo van de longen gemaakt. Bij het kijken van die echo’s wordt meteen duidelijk dat er waarschijnlijk wél een rechtstreeks verband is. “66 procent van die patiënten bleek ook bloedklonters te hebben”, zegt professor Stessel. “Dat was voor ons een belangrijke eye-opener.”

° Daarom starten de artsen van het Jessa Ziekenhuis een nieuw onderzoek. Bij 26 patiënten verhogen ze de dosis antistollingsmedicijn. Ze screenen ook grondig de stollingsgraad in het bloed van die patiënten. Zo kunnen ze zien of de behandeling werkt en of de dosis nog verder moet verhoogd worden.

° “Het resultaat was verbluffend”, zegt professor Stessel. “De sterfte was aanvankelijk enorm hoog. Na toediening van antistollingsmedicijn daalde de mortaliteit van 39,12 procent naar 3,85 procent. Dat is een enorme reductie. De behandeling bleek ook een positief effect te hebben op nierfalen en leverfunctie.”

° Dat laatste is opmerkelijk. Bloedklonters blijken niet enkel voor te komen bij patiënten die al weken ziek zijn. Ze komen ook voor bij mensen die nog maar even ziek zijn en die mogelijk zelfs niet in het ziekenhuis zullen belanden. Veel bloedklonters blijven waarschijnlijk onder de radar.

* “Het toont aan dat hoge dosissen antistollingsmedicijnen de sterfte aanzienlijk kunnen verminderen bij patiënten die op intensieve zorg belanden,” zegt Stessel. “Voor hen kunnen deze medicijnen de kans op overlijden aanzienlijk verlagen. Dat op zich vind ik heel hoopgevend.”   – Peter Brems in vrtNWS –

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

VUREN KIJKT VERDER 11

UIT HET PROVINCIAAL KOOKBOEK:

WANNEER  JE BIJ ZWARTE KOFFIE MELK VOEGT 
DAN  HEB  JE  BRUINE KOFFIE !

– En hoe meer melk , des te lichtbruiner –

* Toen de provinciale boodschapper eergisteren uit Brussel in Antwerpen aankwam , wist ze niet hoe er aan te beginnen. Ze had beloofd dat ze strenge maatregelen zou uit de grond stampen ,zeker in de rode vlek van de stad en onmiddellijke omgeving . Ze wist ook dat het allemaal veel te ver gekomen was in de stad, dat niemand er iets ernstigs aan gedaan had en dat ze er met alles bezig waren behalve met corona.

Ondertussen hadden al tien virologen in het publiek gezegd dat in elk normaal land de stad Antwerpen een rode kleur zou hebben gekregen. Wat betekende dat ze al lang in nieuwe lockdown had moeten zijn.

Het was duidelijk dat er twee situaties waren: alles wat dichtbij de stad lag en rijp was voor de lockdown en een ander deel van de provincie , het oosten waar er veel minder tot zeer weinig besmettingen waren.

Het ene zou rood moeten kleuren en het andere groen. Er moest ook dringend iets gebeuren opdat het rood het groen niet stilaan zou opeten.

En plots zegde er iemand : “Denk nu eens dat de stad niet rood ziet maar zwart , en dat de Kempen niet groen ziet maar wit” .

Alle  verzamelde specialisten en raadgevers , die met gebogen hoofden lieten blijken dat ze niet zomaar een oplossing konden uit hun mouw schudden , keken op. Ze antwoordden : “ Ja… en dan ?”

“ Wel dan is het zoals met koffie . Die is zwart , maar als je er witte melk bij doet wordt het geheel bruin!”

De voorzitster van de vergadering begreep het direct .

“ Dus wij splitsen helemaal niets “ , zegde ze , “ we maken er een hele bruine hutsepot van , en zo ziet niemand meer hoe erg het in Antwerpen is. De Kempen moet dat offer maar brengen. Anders hadden ze maar niet bij de provincie Antwerpen moeten blijven! Apart hebben ze het ook nooit aangedurfd!”

En zo werd heel de provincie bruin , in coronakleuren betekent dat oranje.  Dat wil zeggen : je mag er nog komen , maar je moet een beetje oppassen.  Dat is toch wat anders dan zeggen : in de stad Antwerpen mag je een tijdlang niet meer komen.

Zo werd de Kempen dus van mooi groen en open voor iedereen in oranje gekleurd , net zoals de stad ook van rood oranje werd.

Er heerste plots tevredenheid  in het provinciehuis , en tevredenheid kan leiden tot overmoed en dan maakt men nogal eens fouten.

Zo ook eergisteravond.  Want bij het formuleren van teksten voor de te nemen maatregelen liet iemand het woord “avondklok “ vallen!

Van dat woord is de hele wereld bang , want een “avondklok “ gebruik je alleen maar in oorlogsomstandigheden of bij grote opstanden , reusachtige rellen waarover de politie alle controle verloren heeft.

In deze omstandigheden was het woord totaal verkeerd gekozen en de gevoeligheden ervan werden verkeerd ingeschat . 

Er hadden andere teksten kunnen gemaakt worden om het zelfde resultaat te bereiken , maar het woord avondklok stond er , het was gelanceerd , en de dag erna wist de hele wereld dat die hele provincie Antwerpen de meest gevaarlijke plaats van de wereld was .

Het werd vertaald als “niemand mag er nog buitenkomen”.  En iedereen begon maatregelen te nemen en bleef er weg.

De stad die men had trachten te redden , maakte een tweede val mee , erger dan die van 1585 , en de mensen die in de rustige bijna coronavrije dorpen van de Kempen woonden , mochten na enkele dagen geen grens meer over!

Zo geraakten wij, mensen uit Laakdal , met Antwerpen in één pot , en kan een verkeerd gekozen woord een ramp worden voor ons allemaal.

En zulke woorden kan men niet herroepen. Je zou voor minder je moed verliezen .

Louis Vuren

( * bovenaan betekent dat het verhaal gereconstrueerd is )

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

frisser onder een boom

Morgen vrijdag wordt het warm , zeg maar heet. Eén dag lang. Een mooie uitgeleide voor zomermaand juli. Augustus kan ook nog warme, zelfs hete dagen afleveren.Wat is er heerlijker dan de verkoeling van een boom of een bos in tijden van een hittegolf? Let op … een parasol of andere kunstmatige schaduw komen niet in de buurt…

° “Dat komt omdat een boom water verdampt en een parasol niet”, zegt bioloog Ivan Janssens (UA) in “Start Je Dag”. “Je kan het effect vergelijken met net uit de zee komen. Het verdampen van zeewater onttrekt energie aan onze huid en dat geeft ons een koud gevoel. Hetzelfde gebeurt bij bomen. Water verdampen kost de boom energie en daardoor kan het onder een boom gemakkelijk 10 graden koeler zijn.”

° Niet elke boom biedt evenveel verkoeling. ” Een eik of een beuk heeft een dichter bladerdek dan een den. Hoe meer bladeren, hoe meer schaduw en hoe meer water er ook verdampt. Onder een eik zal je dus meer verfrissing vinden dan onder een naaldboom”, klinkt het. (foto gemengd eiken-beukenbos)

° Toch is er een vreemde paradox. In een bos kan het ‘s nachts warmer zijn dan elders, ondanks de natuurlijke airconditioning van de bomen. “Dat komt omdat de aarde ‘s nachts haar warmte uitstraalt naar de hemel. De bladeren van de bomen zorgen ervoor dat die warmte niet goed weg kan en laag blijft hangen. Maar vergis je niet: tijdens een hittegolf is het verkoelende effect in een bos overdag veel groter dan het warmtehoudende effect ‘s nachts”, zegt Janssens.

° En verder nog : “Groendiensten kiezen meestal soorten uit die geschikt zijn om te overleven in een stedelijke omgeving. Die bomen moeten bijvoorbeeld ook fijn stof opvangen”, vertelt Janssens. ” Er worden best bomen die snel groeien geplant en het zijn ook best inheemse soorten. Dat is goed voor de biodiversiteit en inheemse dieren. Grote bomen planten kost echt te veel.”   – Celine Bruyndonckx in juni in vrtNWS –

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

1 2 3 12