wandelliefhebbers

Wie de GR artikels van de Gazet van Laakdal nog eens opnieuw wil lezen of opslaan zonder in het archief te moeten duiken: zie bijlagen in rood onder foto.

Gewoon dubbelklikken op het bestand en dan opent het in je browser.

Foto’s en kaarten vergroot weergeven door er op te klikken.

Nog even dromen in afwachting van het échte wandelplezier.     – Clem –

 

1 GR 5       2 GR-pad in Laakdal 

 

3 Zelf GR wandelen      4 Eindeloos wandelen

 

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

DE VISIE VAN VUREN dag 75

Er zijn kolen op de Wissel

En … in Frankrijk wachten ze  ons met open armen op

 Een Veerlenaar – ik ben zijn naam vergeten- had zich in de oorlogsjaren van veertig bijna onsterfelijk gemaakt . De kolen waren gerantsoeneerd en bij vele mensen bijna op . Heel wat Veerlenaren zaten “op hete kolen” wegens de koude en keken met nieuwsgierige ogen naar de Wissel waar de volgende lading kolen met de goederentram zou worden geleverd . Maar de kolentram kwam niet .

De ene reed al eens met de fiets voorbij de Wissel om te kijken , een andere ook . En inderdaad , er waren nog helemaal geen kolen aangekomen . Tot plotseling iemand luid  en herhaaldelijk riep : ”Er zijn kolen op de Wissel”.

Hoop doet leven . Ook de twijfelaars die er nog geen half uur geleden waren voorbijgefietst namen het onzekere voor het zekere . Ook zij spanden zich voor hun kruiwagen , namen de kolenbons mee en haastten in recordtempo naar de Wissel . Kwestie van niet te laat te komen!

De man die geroepen had en die met een glimlacht naast de weg stond te kijken omdat zijn grap zo geslaagd was , werd op de duur zelf een beetje bang.

Ten eerste omdat hij begon te denken dat er misschien toch wel eens echt kolen zouden kunnen zijn  , en ten tweede dat zou kunnen uitkomen dat alles zijn schuld was , zijn totaal misplaatste grap . En daarom nam hij zijn kruiwagen en reed ook naar de Wissel , waar hij als laatste bijna kon mee helpen klagen in het koor der gefopten . Of … de fopper zelf gefopt .

Gisteren heb ik spontaan moeten terugdenken aan die kolen van de Wissel! Heel wat landgenoten stonden met hun auto aan te schuiven voor de lange grens die wij met Frankrijk hebben! Zij gingen familie bezoeken of wijn kopen in de eerste of tweede of derde supermarkt over de grens .

Want de minister van Binnenlandse zaken had het zelf aangekondigd . Er moest niet worden gewacht op een beslissing van de Veiligheidsraad . De paardenmolen waarover wij het gisteren hebben gehad , draaide en Pieter De Crem had de pluche gepakt! Hij had het daarnet op televisie klaar en duidelijk uitgelegd.

Voor familiebezoeken , zelfs tot in het twintigste knoopsgat , stonden de grenzen weer open . Waarom dan  ook geen inkopen doen bij de buren ? Daar moest de economie toch ook opnieuw beginnen te draaien!

De Nederlanders waren nog beleefd en uitten alleen hun verbazing . Nou, toch weer wat onverwacht wat die Belgen deden . Eerst de grenzen sluiten zonder enig contact en er op de kleine wegen zelfs reuze betonstenen laten voor aanrukken opdat er toch maar geen enkele ongezonde Nederlander  zou door geraken . En nu , weer zonder boe of baa  te zeggen de grens weer te openen om hun verre familieleden te bezoeken en nog wat te kopen ook. ! De Nederlanders slikten even en schudden hun hoofden . Brave Nederlanders eigenlijk toch. Echte stambroeders!

Bij de Fransen was het wat anders. De massa Belgen die in Frankrijk familie hadden en die na een kort bezoekje ook nog wat tijd hadden gepland om Franse wijn en kazen te kopen , moesten meteen een bocht van 360 graden maken . Weer het vaderland in dat ze nauwelijks hadden verlaten!

En nu de vergelijking ! De kolen van de Wissel en de Franse grenswachters …

Wat er verteld werd , was in beide gevallen niet waar! Er waren geen kolen en de Belgen mochten Frankrijk niet binnen! Tot daar was het een perfecte vergelijking . Maar dan?

In het kolengeval was het verhaal uitgevonden door een grappenmaker , in het andere geval werd het verteld door de minister van binnenlandse aangelegenheden . De ene had het als grap  bedoeld , de andere had het helemaal niet als grap bedoeld! Die had het als waarheid verteld.

De ene had mensen kwaad gemaakt , de andere had zich hopeloos belachelijk gemaakt ! Beide vertellers hadden zich voor een tijd ongeloofwaardig gemaakt . Voor de eerste was het hoofdstuk echter afgesloten en verleden tijd , voor de minister begon het nu maar pas!

Maar … wie heeft de minister iets laten zeggen dat op zijn minst onjuist was? Had er iemand opzettelijk die minister op het verkeerde been gezet? Was er iemand vergeten een afgesproken contact te leggen ? Had iemand iets verkeerds begrepen? Wij zijn echt benieuwd wat er over gezegd zal worden.

Tot nu toe zwijgt binnenlandse zaken in alle talen. Wel is er gisteren een korte rechtzetting gekomen waarin stond dat het gedrukte besluit in het Staatsblad voor Frankrijk niet van tel was!!!

In elk geval wordt de afwezigheid van de eenheid van commando in de Belgische communicatie schrijnend. Nu is het weer  de groep van beleidsmensen die voor zijn beurt sprak om even in de belangstelling te komen , niet alleen groter geworden , maar sommige geven de indruk dat ze zomaar wat uitkramen.

De open grenzen hebben gisteren heel wat schade berokkend! Zeker ook voor de betrokken minister! Hopelijk begrijpen die pluchepakkers dat een eenheid van beleid beter zou zijn , zeker ook voor de groep mensen waarvan zij deel uitmaken .

Louis Vuren

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Willem Elsschot

images2131 mei 1960, vandaag exact 60 jaar geleden, overleed schrijver Willem Elsschot geboren als Alfons De Ridder, zijn echte naam. Hij werd 78. Elsschot is vrijwel onbekend bij de jeugd van nu, maar nog steeds een hitwonder bij jonge- en oudere gepensioneerden.

° Die laatste kennen vrijwel nog allemaal de boeken ‘Lijmen’ en ‘Het been’,Kaas’, ‘Het Dwaallicht’ … Om het nog niet te hebben over rauw/oprechte gedichten als ‘Het huwelijk’ en ‘Bij het doodsbed van een kind’. Poëzie uit andere tijden, maar nog erg fris van de lever. De Nederlandse tekenaar Dick Matena maakte zelfs beeldromans van een aantal werken.

B3_GC52QSRCN.1+IMG_0633° Wie het kerkplein in Blauberg oprijdt, kan niet naast het café ‘De Verlossing’ (huis L) kijken, de titel van het derde boek van Elsschot dat  Blauberg als decor heeft.

° De schrijver kwam hier in de Kempen terecht door toedoen van zijn moeder Adèle Van Elst, afkomstig uit buurgemeente Westerlo. Omdat er in Antwerpen risico was op tbc-­besmetting, bracht zijn moeder hem graag naar familie in de Kempen. Een gezondheidskuur van toen, zeg maar.

* Pittig détail daarbij is nog dat de vader van Adèle te midden van de Boerenkrijg in Vorst geboren werd. Zijn ouders lieten hem dopen op het onderduikadres van pastoor Meeus die in boerenkleren moest rondlopen tijdens de Besloten Tijd.(lwgh)

° Van zijn vijfde tot zijn 22ste zou de jonge Elsschot hier zijn zomers doorbrengen. Hij wandelde vaak en lang, niet in het minst door Helschot, een stuk bos-en weiland op de grens van Blauberg en Veerle, zeg maar tussen café Mie Maan en de Varendonkse baan. Maar veel contact met de autochtone bewoners had hij niet. Later zou hij wel zijn schrijversnaam Elsschot aan die omgeving ontlenen.

° Vier jaar lang was Elsschot anoniem Antwerps correspondent van de Nieuwe Rotterdamsche Courant, maar rijk werd hij niet van die schrijverij. Schrijven was trouwens niet zijn fulltime job. Om te kunnen leven met zijn gezin was hij in de eerste plaats reclameman.

GROOTS

° Elsschot zag het wel groots voor die tijd. In 1920 startte hij een reclamebureau en mocht hij meteen een uitgebreide brochure maken voor de Olympische Spelen in Antwerpen.

° Daarna kreeg hij de reclameregie voor de adresboeken van Ratinckx, de voorlopers van de telefoongidsen (de oudere lezers welbekend).

Elsschot liet ook in eigen beheer de emaillen reclameborden maken voor de kiosken van 236 treinstations. Een erg lonend zaakje.

° Ook maakte hij in 1930 het Livre d’Or de l’Indépendance Belge. Zijn eigen luxe-exemplaar gaf hij cadeau aan generaal Lemercier, baas van de Bond van Kroostrijke Gezinnen. Een schot in de roos, want …

* In 1933 verscheen voor het eerst de Almanak der Kroostrijke Gezinnen. Samengesteld en uitgegeven door Alfons de Ridder, met 265 bladzijden advertenties erin. Een overweldigend succes.

° Anno 1940/1941 rolde de laatste van vijf uitgaven van de persen. De oorlog en de Duitsers maakten volgende uitgaven onmogelijk. Later nog werd Elsschot advertentiewerver bij Snoecks (van de gelijknamige almanak).

Knipsel20 Knipsel21

* Broer Herman – in zijn vroegere functie van algemeen voorzitter van de Grootouders- en Seniorenactie van de Gezinsbond – fotografeerde die almanakken en liet voor het jaar 2019 een gelijkaardige almanak aanmaken (40-jarig bestaan van die Grootouders-en Seniorenactie (GOSA)). Ideaal voor een likje bijna dagelijkse geschiedenis.

** In 1960, vlak voor zijn dood op 31 mei, formuleerde Willem Elsschot zijn leven nog als volgt: ‘Ik moest wel reclame bedrijven, want van mijn pen heb ik nooit kunnen leven.’ Voor hem kwamen vtm en Co echter rijkelijk te laat. Dick Matena gaf een aantal van Elsschots werken uit in een getekende versie . Een hebbeding voor de liefhebbers.

* En wat schrijft ‘De Kalender met een hoek af’ vandaag? Lees maar

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Een van de mooiste gedichten die hij schreef, is dit wel …
Het Huwelijk

Toen hij bespeurde hoe de nevel van de tijd
in d’ogen van zijn vrouw de vonken uit kwam doven,
haar wangen had verweerd, haar voorhoofd had doorkloven
toen wendde hij zich af en vrat zich op van spijt.

Hij vloekte en ging te keer en trok zich bij de baard
en mat haar met de blik, maar kon niet meer begeren,
hij zag de grootse zonde in duivelsplicht verkeren
en hoe zij tot hem opkeek als een stervend paard.

Maar sterven deed zij niet, al zoog zijn helse mond
het merg uit haar gebeente, dat haar toch bleef dragen.
Zij dorst niet spreken meer, niet vragen of niet klagen,
en rilde waar zij stond, maar leefde en bleef gezond.

Hij dacht: ik sla haar dood en steek het huis in brand.
Ik moet de schimmel van mijn stramme voeten wassen
en rennen door het vuur en door het water plassen
tot bij een ander lief in enig ander land.

Maar doodslaan deed hij niet, want tussen droom en daad
staan wetten in de weg en praktische bezwaren,
en ook weemoedigheid, die niemand kan verklaren,
en die des avonds komt, wanneer men slapen gaat.

Zo gingen jaren heen. De kindren werden groot
en zagen dat de man die zij hun vader heetten,
bewegingloos en zwijgend bij het vuur gezeten,
een godvergeten en vervaarlijke aanblik bood.

————————————————-
uit: Verzen van Willem Elsschot (1882-1960)

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

GvL in afgelopen maand mei

* Afgelopen maand mei werd GvL gemiddeld 280 keer per dag bezocht door 2.074 unieke lezers – die kwamen gemiddeld zowat 3,5 keer per dag langs, samen 7.418 keer/ maand mei , op zoek wellicht naar … nieuw nieuws

* Over de periode van 1 jaar (365 dagen) komt dat neer op 345 bezoekers/dag , goed voor gemiddeld zowat 5 bezoeken/dag , want 635.920 bezoeken voor 125.781 bezoekers.

Een terugval waarvoor wellicht de hinderlijke aanhangsels onder elk artikel verantwoordelijk zijn. Wie helpt ons daar vanaf?

* Met onze dank voor de gemotiveerde lezers!

bezoekers bezoeken
Last 7 Days (Week): 2.074 7.418
Last 30 Days (Month): 8.383 28.841
Last 365 Days (Year): 125.781 635.920
What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

VEIJEL hAA KORT

Vandaag langs Veerle-Heide (Veijel Haa) gecruised . Camera in de aanslag … voor twee moderne monumenten in 2 foto’s .

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

DE VISIE VAN VUREN dag 74

Bijna zoals in Wuhan

 

Enkele maanden geleden staarden wij vol ongeloof naar de Chinese stad Wuhan , een stad met evenveel inwoners als geheel ons land . Op dat ogenblik  kwamen zij na 76 dagen stilaan uit hun echte lockdown .Zesenzeventig dagen lang waren de inwoners van de stad niet buiten geweest. Een persoon per gezin mocht  gaan voedsel kopen in  een winkel heel dichtbij en zo nodig naar de apotheek gaan! Voor de anderen was er niets toegelaten ! Binnen blijven.

Binnen twee dagen zijn wij ook zover, met tweede Pinksterdag , maandag aanstaande , overmorgen! Dan zitten wij ook aan die 76 dagen .

Ik denk dat onze insluiting minder streng was dan de Chinese . Wij zijn altijd mogen blijven wandelen en fietsen , en dat heeft onze situatie een beetje draaglijker gemaakt !

Maar indien wij 74 dagen geleden hadden geweten wat we nu weten , dan zouden wij toch met een beetje minder vertrouwen de afzondering zijn binnengestapt.

Onze afzondering  zou twee weken duren , dachten wij , en dat zouden wij wel kunnen volhouden . En nog twee weken langer , daar hadden we ook wel begrip voor , of tot na de paasvakantie , tot 20 april of zo , tot daar nog aan toe…

Ondertussen is het haast juni . Alle prettige dingen die in mei op ons afkwamen zijn afgelast , ook  alle familiefeesten . En daarvan is het einde nog niet in zicht. Zelfs het mooie voorjaarsfeest van Pinksteren wordt mee opgeslorpt . Vooral het vertrouwen in de regering slinkt! En in alle regeringen. Elke dag dieper en dieper.

In maart waren wij tevreden omdat er dan toch een min of meer een echte regering was , omdat het getreiter tussen De Wever en Magnette ophield ! Maar nu weten wij dat dat getreiter eigenlijk nooit heeft opgehouden , want onder het oppervlak gewoon verder gezet . Een beetje zoals toen de Hoge Venen in brand stonden , een halve meter onder de grond , en het verwoestende vuur zich zo honderden hectaren ver verspreidde .

Zo was het ook in die nationale Veiligheidsraad . Niet langer die zogenaamd krachtige regering die de lakens uitdeelde , maar de bijzitters , de figuren die de eerste minister altijd flankeren . Di Rupo aan de ene kant en Jambon aan de andere. Van toen af werd het duidelijk dat er geen eenheid van beleid meer was!

Vooral aan Vlaamse kant werd het erg. Beke deed plots anders dan  wat door de eerste minister was afgekondigd . Van dan af moest Weyts ook met niemand nog rekening houden en startte hij zijn chaotische schoolaanpassingsplannen . Om de drie dagen heel de schoolsituatie herinrichten…Tot grote (meestal ingehouden woede) van de vele schooldirecties die dagen en nachten voor niks zaten te goochelen aan hun kalenders .

Wat wij ondertussen ook weer geleerd hebben , is dat er 9 verschillende mensen zijn die allemaal als minister in dit land verantwoordelijk zijn voor volksgezondheid! Dat betekent ook dat onze verkozenen met hun ene staatshervorming na de andere er een zootje van hebben gemaakt ! Dat heeft de chaos nog groter gemaakt!

En wat ook nog opvalt naast de torenspits van Bommel is wanneer de Veiligheidsraad met strenge blik had gezegd : “Al wat vandaag niet is beslist , zal moeten wachten tot binnen twee tot drie weken .“  

Dat moet vandaag begrepen worden als: “Vanaf nu goed opletten , want er zal elke dag wel iets moois uit de kast vallen .” De paardenmolen draait en wie de pluche pakt , heeft ze .

En zoals op een echte paardenmolen is het de man of vrouw met de pluche die meestal bepaalt aan welk kind hij of zij die pluche gunt , zo kregen de laatste dagen ook de tweedeverblijvers een cadeau . Dat gebeurt ook nu weer met de families van over de grens! Wij zijn benieuwd wie er volgende keer niet zal bij zijn en wie enkele dagen later op de paardenmolen toch beloond wordt .

Voor mij zou het zeer goed uitkomen dat het de frietkramen zijn . Daar zouden de afstandsregels kunnen versoepeld worden , net zoals in de lagere scholen . Want … zijn de frituren ook niet een beetje de kinderen van de horeca?

Gelukkig zijn de cijfers die we elke dag te horen krijgen toch meestal wel een opsteker , de bewijzen van hoezeer wij ondanks alles , de voorbije maanden toch echt ons best hebben gedaan.

Ik denk wel dat wij dank verschuldigd zijn aan een aantal virologen en verwante gediplomeerden . In het begin dachten ze er niet allemaal hetzelfde over , maar langzamerhand  kwam daar toch wel lijn in! Het enige breekpunt tussen Van Ranst en De Gucht is nu alleen nog de peru(vi)aanse kat… Moet ze dood of mag ze blijven leven?

De economie lijkt eveneens te herleven. Bewijs daarvan kun je elke dag merken aan de dubbele rij vrachtwagens op de autowegen. En ook de traditionele vrachtwagenbotsingen zijn weer begonnen. Vrachtwagens die weer botsen op de staart van de file voor hen….

Vanaf nu hopen wij allemaal dat alles weer naar een wereld zal evalueren waaruit alle coronarestricties zullen verdwijnen.

Ik heb wel begrip voor het niet laten plaatsvinden , misschien zelfs een jaar lang , van grote massamanifestaties!

Dan kunnen wij onze mondmaskers rustig voor kleinere zaken gebruiken , ook die van België en van de gemeenten . Die zullen er zeker komen en nog wel binnen de periode dat we er iets kunnen mee doen!

Eerlijkheidshalve moeten wij toegeven dat die geschiedenissen van over niets op tijd te beschikken , het vertrouwen in onze overheden erg heeft beschadigd!

Geen testkits op tijd en nog niet veel nu , geen maskers in het begin van de crisis en ook nu nog geen! Wat dat betreft was er wel een verschil ! Toen het ging over mondmaskers voor medici deed wel iedereen zijn best om die toch nog vanuit China hier te krijgen,

Minister De Backer stond in Luik te wachten op enkele miljoenen maskers . De vorige dag werd in Melsbroek een gelijkaardige opwachting gefilmd van een dame van  N-VA , we zijn haar naam al vergeten . En ook de koning wist er enkele honderdduizenden op de kop te tikken , en nog enkele mensen die veel in China komen . Behalve gouverneur De Caluwe , die kende ginds geen mondmasker-makerij.

Dat de verplichte  maskers er nu al maanden niet zijn voor de gewone mensen kan blijkbaar niemand van de overheid wat schelen! Ook geen enkele van de negen ministers!

Dat ze hun maskers houden!…

 Louis Vuren

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

het genie van durer

– met dank aan Fons Lauwers, onze medewerker in het nog warmere Spanje –

– even drukken voor … Durers magisch vierkant

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

 

Albrecht Dürer (21 mei 1471 –  6 april 1528) was een Duits kunstschilder, tekenaar, maker van houtsneden en kopergravures, kunsttheoreticus en humanist uit de Noordelijke renaissance.

De opkomst van de prentdrukkunst, die parallel loopt aan de ontwikkeling van de boekdrukkunst, maakt van Albrecht Dürer de populairste en invloedrijkste Noord-Europese kunstenaar uit deze periode. Zijn atelier specialiseerde zich in druktechnieken. Met name de kopergravure maakte een grote oplage mogelijk.

Dürer is vooral bekend om zijn veelzijdigheid. Hij was een bezeten reiziger door Europa en Italië, niet alleen op zoek naar beelden van de renaissance, maar ook naar natuurlijke fenomenen, die hij met veel aandacht vast wist te leggen.

Naast een meesterlijke schilder was hij ook een belangrijke graveur en schepper van houtsneden. Ook daar bleek de invloed van de Gotiek. Dürer was ook meetkundige en kon zodoende ook een aardig stukje rekenen …

– zie zijn vierkant hierboven – druk rood voor meer info –

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

PINKSTERWEEKEND

* Wij willen in Meerhout-Laakdal tijdens het hele Pinksterweekeinde (vandaag zaterdag, morgen zondag en overmorgen maandag) ’s avonds buiten aan onze huizen of voor het raam een kaars laten branden. Zo willen we onze dankbaarheid en waardering tonen voor allen die zich in de zorg, in het onderwijs, in de medische en sociale wereld volop engageren.

* Eucharistievieringen via het internet

Je kan op je computer volgende eucharistievieringen volgen :

Dagelijkse eucharistie op Radio Maria om 09 uur: www.radiomaria.be

Dagelijkse eucharistie in de kathedraal Antwerpen om 16 uur:

https://www.youtube.com/channel/UCoBsBL5PSYnOKZVwu2r0Drg

Zondagseucharistie om 11 uur en -Vespers om 18 uur vanuit de abdijkerk van

Averbode: https://www.youtube.com/user/AbdijAverbode

Zondagseucharistie met bisschop Johan Bonny om 10 uur:

https://www.youtube.com/channel/UCoBsBL5PSYnOKZVwu2r0Drg

* Kerkelijke uitvaarten zijn gratis

 Kerkelijke begrafenissen mogen voortaan worden bijgewoond door dertig personen (afstand van anderhalve meter dient gegarandeerd te zijn). Het bisdom van Antwerpen zal , zolang de coronamaatregelen gelden , geen kosten aanrekenen voor de uitvaart .

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Pieter Paul Rubens, de barokschilder

images10Pieter Paul Rubens , onze rasechte Vlaamse barokschilder, werd op 28 juni 1577 , geboren in het graafschap Nassau in Duitsland. Hij groeide op in Antwerpen, een stad die zijn calvinistische vader in 1568 moest ontvluchten wegens de toegenomen vervolging van protestanten in de Spaanse Nederlanden.

° Vader Rubens was een Antwerpse magistraat die zich in Duitsland wist op te werken tot adviseur van Anna van Saksen. Hij werd ook haar minnaar. Vader Jan verwekte zelfs een kind bij de prinses. Pieter Paul kreeg op slag een koninklijke halfzus.

° De katholieke P.P.Rubens kreeg een zekere afkeer van zijn protestantse vader en zou zich in zijn leven presenteren als een contrarevolutionair schilder: traditioneel en klassiek, wars van vernieuwing. Zijn werken ademen een Bijbelse en klassieke sfeer die tegenwoordig niet meer bij iedereen in de smaak valt.

° Aan het begin van de zeventiende eeuw (1600) werd Rubens zeer modieus en populair bij de conservatievere kunstliefhebbers. In Antwerpen leerde hij de Klassieke Oudheid kennen, waaruit hij veel inspiratie haalde. Als meesterknecht trad hij in dienst bij indertijd bekende Antwerpse schilders. De grootste invloed op zijn werk zouden echter de al even klassiek geschoolde en barokke Italiaanse meesters hebben.

Hofschilder

Portret-van-de-Franse-koningin-moeder-Anna-van-Oostenrijk-Peter-Paul-Rubens-600x732° In 1609 keerde Rubens terug van een lange Italiëreis in Antwerpen. Zijn faam was ondertussen al een beetje gevestigd. Hij werd als hofschilder aangesteld in de entourage van de landvoogd van de Spaanse Nederlanden. Het geld stroomde binnen, en Rubens was al bij zijn leven een zeer welvarende kunstenaar.

° Rubens liet in het centrum van Antwerpen een villa bouwen, geïnspireerd op de landhuizen die hij in Italië had gezien. De pracht en praal van het Rubenshuis toonden dat Rubens niet alleen invloedrijke opdrachtgevers had, maar ook een stijl had ontwikkeld die zeer in de smaak viel bij zijn rijke klanten.

Pieter Paul Rubens als diplomaat

° Door zijn contacten aan verschillende koninklijk en adellijke hoven werd Rubens, naast  zeer succesvolle schilder, ook een diplomaat . Hij verbleef een tijdje aan het hof van de Spaanse koning en probeerde zelfs een vrede te bewerkstelligen tussen Spanje , de Nederlanden en Engeland.

RUBENS, Peter Paul, Madonna and Child with the Donors Alexandre Goubeau and his wife Anne Antoni, ca° Rubens’ belangrijkste nalatenschap is natuurlijk een behoorlijk uitgebreide collectie schilderijen. Hij was zelf zeer productief, maar wist, als een Andy Warhol avant la lettre, ook een zakenimperium op te zetten waarbij hij zichzelf als merk verkocht, maar anderen in zijn naam liet schilderen.

° Zijn atelier in Antwerpen werd een productiehuis van allerlei portretten, allegorische voorstellingen, bijbelse taferelen en landschappen die door vermogende klanten werden besteld, en precies naar wens werden afgeleverd. Rubens vaarde er wel bij.

° Rubens stierf op 30 mei 1640 , vandaag exact 380 jaar geleden. De vele oorlogen hadden hem er niet van weerhouden om een enorm fortuin te vergaren. Misschien juist omdat de katholieke vorsten zo graag hun vroomheid en goede smaak wilden tonen door een Rubens met een klassieke voorstelling in hun paleis te hangen.

° Rubens produceerde naast veel schilderijen ook veel kinderen: hij kreeg er maar liefst achttien. Maar vooral zijn ongekend succesvolle carrière als kunstschilder maakte hem in bepaalde opzichten bij leven al tot verreweg de succesvolste barokke kunstschilder der Lage Landen, een prestatie van formaat.

  • twee zelfportretten: L PP Rubens (Barokschilder)  R Jan van Eyck (Vlaamse Primitief) – bij welke van de twee laat jij je portret schilderen?

Portrait_of_a_Man_by_Jan_van_EyckKnipsel8

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

1 2 3 9