Walpurgisnacht

Vroeger geloofde men dat in de nacht van 30 april op 1 mei de heksen naar Blocksberg in het Harzgebergte vlogen om daar hun heksensabbat te vieren. Tijdens de heidense Walpurgisnacht dansten ze er in de gedaante van bokken met de duivel.

° Van oorsprong was dit de nacht dat de Germaanse godin Freya wordt vereerd. Haar bijnaam is Vrouwe van Valburgia (huis (burg) van de mensen die gesneuveld zijn). Zij was de godin van de liefde en de vruchtbaarheid.

° De Germaanse (heidense) werden feesten verboden toen rond de 9de eeuw keizer Karel de Grote wilde dat iedereen in de christelijke god ging geloven. Mensen gingen er toch mee door en bezochten vooral ‘s nachts de heiligdommen waar vroeger de rituelen werden uitgevoerd.

° Om niet herkend te worden verkleedde men zich tot angstaanjagende gestalten, en zo ontstond het beeld van heksen en tovenaars. Nog eeuwenlang bleef bij de eenvoudige bevolking de angst voor heksen bestaan.

° Deze angst werd door de kerk nog eens extra gevoed door de bloederige heksenvervolgingen, waarbij werd gesteld dat mensen die in iets anders geloofden als in de christelijke god duivelaanbidders waren (satanisten).  De mensen gingen zich beschermen tegen de heksen door bij voorbeeld bezems te verstoppen, en de geitenbokken (het rijdier van heksen) goed op te sluiten.

° Walpurgisnacht wordt in Duitsland, Estland, Finland, Letland, Litouwen, Nederland, Tsjechië, Zweden nog gevierd door een kleine groep mensen, terwijl een ongeveer even grote groep binnen de kerk waarschuwt tegen deze mensen.

° In Engeland kent men een soortgelijke viering, het Keltische Beltanefeest. Vreugdevuren worden ontstoken en (oude) geliefden komen elkaar tegen.

°° Of er van die vieringen dit jaar iets in huis komt, valt nog te bezien in deze coronatijden. Maar met heksen en duivels weet je maar nooit.

* In eigen Vorst-Laakdal werd eertijds in deze avond/nacht de meiboom opgericht. Een gebruik dat later naar ongeveer half mei werd verschoven. Over een eventuele meiboom 2020 vernamen we nog niets van ‘het comité’.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

HET EINDE VAN HITLER

30 april 1945: Hitler pleegt zelfmoord in ondergrondse bunker

Vandaag 30 april 2020, exact 75 jaar geleden, maakte Hitler  een einde aan zijn leven, terwijl er rond hem heviger dan ooit gevochten wordt. Rond die tijd veroveren de Amerikanen zonder moeite München, de stad waar Hitler de nazipartij stichtte. (Jan Ouvry, Tim Trachet in vrtNWS)

° Deze namiddag heeft Adolf Hitler een einde gemaakt aan zijn leven. Dat gebeurde in de ondergrondse bunker bij de Rijkskanselarij in Berlijn, die hij de laatste dagen niet meer verlaten heeft. Zijn dood is niet bekendgemaakt.

* Dit is mogelijk de laatste foto van Hitler. Hij bekijkt de schade in de door bombardementen getroffen Rijkskanselarij in april 1945. Links van hem zijn persoonlijke assistent Julius Schaub.

° In de vroege ochtend was hem bevestigd dat de Duitse legers in de omgeving van Berlijn niets meer kunnen uitrichten om hem te hulp te komen. Rond de middag gebruikte hij zijn laatste maaltijd met zijn secretaressen, zonder zijn kersverse echtgenote Eva, die hij tot het einde “Fräulein Braun” is blijven noemen

° Daarna namen hij en Eva afscheid van zijn persoonlijke bedienden, van zijn secretaris Martin Bormann en van propagandaminister Joseph Goebbels en zijn vrouw Magda. Ze trokken zich daarop terug in een vertrek van de bunker. Kort daarop waren ze dood.

° Voor zover de aanwezigen konden vaststellen, heeft Hitler zich in het hoofd geschoten, Eva zou vergif hebben ingenomen. De lijken werden via een trap naar de tuin van de Rijkskanselarij gedragen, met een grote hoeveelheid benzine overgoten en in brand gestoken.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Laakdal tegen corona

We zetten ons met z’n allen in om het coronavirus tegen te gaan. Vele inwoners geven het beste van zichzelf om voor anderen te zorgen. Ook het gemeentebestuur neemt diverse initiatieven om Laakdal op een positieve manier in beweging te houden.        (foto voor coronacrisis)

° Een mondmasker voor elke inwoner

Tine Gielis (burgemeester): “Mondmaskers zullen een belangrijke rol spelen bij de exitstrategie. Daarom heeft Laakdal in overleg met de andere gemeenten van de eerstelijnszorgzone Zuiderkempen herbruikbare en wasbare mondmaskers besteld voor inwoners en personeel. We voorzien voor elke inwoner vanaf 6 jaar een herbruikbaar mondmasker. Inwoners kunnen zolang de voorraad strekt, een tweede maskertje aankopen. Meer praktische informatie over de verdeling volgt snel. Daarnaast investeren we ook in een strategische reserve mondmaskers voor zorgverleners.”

° Extra aandacht voor kwetsbaren

Raf Moons (schepen van welzijn): “80-plussers zijn de meest kwetsbare groep in deze corona crisis. Ze lopen niet alleen extra gevaar bij besmetting, de maatregelen van de overheid kunnen er ook voor zorgen dat zij in isolement of eenzaamheid terecht komen. Het gemeentebestuur wil extra aandacht geven aan hun bezorgdheden en hulpvragen. Rechtstreeks sociaal contact zit er nu niet in, het dichtste dat we bij de mensen kunnen komen is telefonisch. Daarom nemen we sinds midden april  telefonisch contact op met alle Laakdalse 80+’ers. We gaan na of ze hulp kunnen gebruiken en steken hen een hart onder de riem.”

° Digitaal activiteitenaanbod van de vrijetijdssector

Frank Sels (schepen van jeugd): “Alle gemeentelijke evenementen worden afgelast t.e.m. de 5 juli.  We wachten momenteel op meer richtlijnen van de federale overheid inzake onze zomeractiviteiten (speelplein, sportkampen, zomerpodium, openluchtfilms …). Van zodra we over meer info beschikken, zullen we de Laakdallers hierover informeren. Onze vrijetijdssector laat zich natuurlijk niet ontmoedigen en heeft een leuk activiteitenaanbod uitgewerkt om je te entertainen in deze corona-tijden. Neem zeker eens een kijkje op ‘Laakdal blijft thuis’ op de gemeentelijke website.” 

° Ik shop lokaal

Jurgen Mensch (schepen van lokale economie): “Ik ben fier op de veerkracht van onze Laakdalse ondernemers. Vele van hen zijn in recordtempo overgeschakeld naar een andere manier van werken. Winkels werden gereorganiseerd, thuislevering en afhaal werden mogelijk gemaakt en met behulp van videogesprekken en sociale media proberen onze handelaars in contact te blijven met hun klanten. Maar zij kunnen dit niet alleen, zij hebben jouw hulp nodig. Koop dus zoveel mogelijk lokaal. Op de gemeentelijke website zijn heel wat initiatieven van handelaars en horecazaken terug te vinden. En neem ook zeker eens een kijkje op de nieuwe website die de Laakdalse middenstandsverenigingen hebben gelanceerd, www.middenstand-laakdal.be. Bovendien werken we volop aan een pakket lokale, ondersteunende maatregelen voor onze burgers, ondernemers en verenigingen.”

° De bib laat niemand op z’n honger zitten

Gerda Broeckx (schepen van cultuur): “Het onthaal van het gemeentehuis en de bibliotheek blijven voorlopig nog gesloten, maar we bereiden ons voor op de heropstart. Om onze medewerkers en inwoners te beschermen, plaatsen we wanden van plexiglas aan alle loketten. In afwachting van de heropening van de bib, organiseren we een beperkte leveringsdienst van bibliotheekmaterialen: je kan materialen enkel & gratis reserveren via een mailtje naar bibliotheek@laakdal.be. We zorgen er dan voor dat jullie deze zo snel mogelijk kunnen afhalen via de Bringme-box in de inkom van het gemeentehuis.”

° Wat met je afval tijdens deze corona-tijd?

Benny Smets (schepen van milieu): “Ook tijdens deze uitzonderlijke tijden blijven de ploegen van IOK Afvalbeheer uw afval ophalen aan huis. Daarnaast is het recyclagepark weer open sinds dinsdag 7 april, rekening houdend met de veiligheidsmaatregelen rond social distancing en handhygiëne. Heel wat Laakdallers maakten van deze heropening dankbaar gebruik en voerden hun dringend afval weg. We raden inwoners aan steeds de website of Facebook-pagina van IOK te checken voor de meest actuele informatie. Via ‘Laakdal helpt’ kunnen risicopatiënten en kwetsbare mensen een beroep doen op vrijwilligers voor een dringende afvoer naar het recyclagepark.”

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

stappen geblazen …

De machtige en échte GR 5 …

In vorige artikels hebben we reeds, in verband met de fictiereeks die elke zondag op TV loopt, informatie gegeven over de machtige en échte GR 5. Ook hebben we kennis gemaakt met onze eigen “Laakdalse” GR 561. De fictie-reeks GR 5 blijft inspireren. Mensen krijgen goesting om plannen te maken, goesting om te vertrekken. Maar hoe begin je aan zo een onderneming?

GR-wandelen is alleen geschikt is voor ervaren en getrainde wandelaars die enkele weken willen rondstappen…niet?

Clem : Helemaal niet! Ook beginnende wandelaars, kunnen een eenvoudig GR-pad uitkiezen en op stap gaan. Er is voor elk wat wils. Zeker in Vlaanderen stap je over gemakkelijk terrein zonder hoogteverschillen. Natuurlijk, zoals bij elke vorm van lichaamsbeweging moet je ook hier rustig beginnen en ervaring opbouwen en begin je niet meteen aan de GR 5 of aan een tocht met een zware rugzak.

Hoe begin je eraan?

Clem: Laten we dan maar eens die GR 561 nemen, de GR die hier door Laakdal loopt. Om je te helpen staat onze vereniging Grote Routepaden met een heel leger van professionele medewerkers en enthousiaste vrijwilligers (meer dan 200!) klaar bij de planning van je tocht. De missie van onze vereniging is immers: het promoten en aanzetten tot wandelen (en ook fietsen!) over lange afstand. Ook op de jaarlijkse Fiets- en Wandelbeurs wordt enorm veel info aangeboden door ervaren GR-wandelaars.

Het eerste wat je kan doen, is een wandelgids aanschaffen van de GR 561. Voor een niet-lid kost dat 17 €. Leden betalen 15,5 € en krijgen nog een hele boel extra voordelen, niet in het minst het prachtige wandel- en fietstijdschrift Op Weg. Ook het gpx-bestand voor de gps kan je gratis downloaden van de website.

https://www.groteroutepaden.

Wat mag ik van zo’n wandelgids verwachten?

Hierbij een voorbeeld uit de wandelgids met de wegbeschrijving tussen Gerhagen en Vorst.

In die wandelgids, een topogids noemen wij dat, staat, met gedetailleerde wegbeschrijvingen in twee richtingen, in detail uitgelegd hoe je die 221 km kan wandelen, met kaartmateriaal op schaal 1:25.000, met afstanden en met beschrijvingen van de bezienswaardigheden onderweg en met info over openbaar vervoer

Je kan dus dat hele traject afwandelen met dag-etappes die je naar believen over een heel jaar kan spreiden en je kan dus ook zelf bepalen hoeveel km je op een dag wilt wandelen en waar je de wandeling wenst te beginnen en te eindigen.

En de verplaatsingen? Je raakt toch altijd maar verder van huis weg?

Clem:  Wel, je kan gebruik maken van het openbaar vervoer. Hiervoor vind je nuttige hulp in de topogids en op de kaartjes staan de trein en bushaltes ingetekend. Persoonlijk verkiezen wij, samen met onze vrienden, gebruik te maken van twee auto’s. Eén auto parkeren we aan het eindpunt van onze dagtocht en rijden samen met de andere auto naar ons vertrekpunt. Op het einde van de wandeling rijden we weer naar het vertrekpunt om daar de andere auto op te halen. Op die manier hebben we al meer dan 2.000 km afgestapt langs GR-paden in de Kempen, het Hageland, Haspengouw, Dijleland, enz.

Concreet voorstel om hier in de buurt eens een GR-wandeling te doen?

Clem:  Neem in Eindhout, Groot-Vorst of Veerle de lijnbus nr 19 tot aan het station van Diest. Links naast het station vind je onmiddellijk de wit-rode GR-tekens die je via de voetgangersbrug over de treinsporen leidt en dan stap je eenvoudig terug naar Laakdal, genietend van het landschap. Tot Groot-Vorst is dat zowat 13 km. Naar Veerle kan je op de Schoterweg afbuigen en krijg je ongeveer 11,5 km. De wandeling tot Eindhout is wat langer: ongeveer 17 km.

 

°° Hierbij een kaartje waarop je ziet waar je in Laakdal van de GR 561 moet afbuigen

 

Ook met de driewieler, Clem?

Clem : Ook dat kan! Als je nog eens naar Gerhagen crost, pik daar dan op het rolwagenpad aan de Gemeentelijke visvijver de wit-rode markeringen op en die volg je tot in Groot-Vorst: meer dan 4 km GR over goede paden. Dus Lu, ook jij kan met je 3-wieler een stuk GR veroveren!

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

N-VA Laakdal vraagt bijkomende steun

N-VA Laakdal vraagt bijkomende steun van gemeentebestuur

Morgen dinsdag 28.04  zal de Laakdalse gemeenteraad voor het eerst in de geschiedenis van onze gemeente online plaatsvinden.

We juichen enkele maatregelen toe die het gemeentebestuur reeds nam, zoals het opbellen van 80-plussers, maar we denken dat er nog meer kan gedaan worden. N-VA Laakdal doet onderstaande voorstellen:

* Verhuring gemeentelijke eigendommen

De gemeente verhuurt aan verschillende verenigingen, zelfstandigen, enz. gemeentelijk eigendommen. We vragen de gemeente om de huurgelden kwijt te schelden tijdens de coronacrisis.

* Mondmasker

Volgens de laatste info zullen mondmaskers in de toekomst meer en meer een plaats innemen in het straatbeeld. N-VA Laakdal vraagt dat de gemeente herbruikbare mondmaskers aankoopt en verdeelt onder zijn bevolking.

* Laakdal geschenkbon

Ook de lokale middenstand lijdt financieel onder deze crisis. Het lijkt ons een goed idee om elke Laakdaller een geschenkbon van €5 te geven die hij/zij dan kan opnemen na de crisis bij de handelaren die tijdens deze crisis moesten sluiten.

* Voedingsmarkt Groot-Vorst

Omwille van de coronacrisis werd de wekelijkse markt in Groot-Vorst  stopgezet. Voor N-VA Laakdal lijkt deze markt echter essentieel voor de Vorstenaren door een tekort aan voedingswinkels. De gemeente kan, volledig conform de maatregelen van de Veiligheidsraad, deze markt laten doorgaan. Wij zijn dan ook vragende partij. De afstand tussen de kramen en de bezoekers van de markt kan perfect gegarandeerd worden. N-VA Laakdal hoopt met dit voorstel dat de wekelijkse markt terug kan plaatsvinden vanaf mei.

* Internet voor ieder kind

Na de paasvakantie startte het onderwijs met de zogenaamde pre-teaching. Kinderen binnen kwetsbare doelgroepen konden via een project van Vlaams minister van Onderwijs een laptop krijgen om hun schoolwerk niet te missen, maar zonder internetverbinding heeft dat weinig zin. De internetproviders stellen codes/vouchers ter beschikking voor deze gezinnen. Aan te vragen door de scholen of de OCMW’s zodat die gratis gebruik kunnen maken van het internet.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

terra incognita

“Maak je geen zorgen dat de wereld vandaag tot een einde komt. Het is al ‘morgen’ in Australië.”  – Charles M.Schulz –

What do you want to do ?

New mail

-De Almanak (met een hoek af)-
What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Kernramp Tsjernobyl (2)

De kernramp van Tsjernobyl was een ernstig ongeluk dat plaatsvond op 26 april 1986 (vandaag exact 34 jaar geleden) nabij de gelijknamige Oekraïense (toen nog Sovjet-Unie) stad Tsjernobyl, vlak bij de grens met Wit-Rusland.

° Het was het zwaarste ongeval met een kerncentrale waarbij grote hoeveelheden radioactieve stoffen vrijkwamen. Het was echter niet het eerste nucleaire ongeval in de Sovjet-Unie.

° Pas 33 uur later kwam de evacuatie van de directe omgeving op gang. Na tien dagen waren circa 135.000 mensen geëvacueerd uit een gebied met een straal van 30 km rond de reactor.

° De eerste melding van het ongeluk kwam van Zweedse onderzoekers. De meeste neerslag met radioactieve stofdeeltjes kwam vrij gedurende de eerste tien dagen na het ongeluk. Rond 2 mei bereikte de radioactieve wolk België.

° In België werd eerst geen enkele maatregel genomen, pas de dag erna kwam een advies om groenten extra te wassen en voor boeren om dieren op stal te houden. Weerman Armand Pien mocht in zijn weerbericht niet zeggen hoe hoog de straling van de radioactieve wolk wel was.

° Nadat de brand geblust was en de grote brokken radioactief materiaal in de krater waren geworpen werd reactor 4 ingepakt in een betonnen sarcofaag, die in november 1986 klaar was. De overige drie reactoren werden na verloop van tijd weer in bedrijf gesteld. De bouw van reactor 5 en 6 werd in 1989 gestaakt.

° Op vrijdag 15 december 2 000 werd de energiecentrale in Tsjernobyl voorgoed gesloten.  De sarcofaag uit 1986 werd wegens de hoge stralingsniveaus in grote haast gebouwd en vertoonde al snel scheuren.

° Daarom werd besloten om een betere sarcofaag over de oude heen te bouwen. Het project kostte circa twee miljard euro. Op 29 november 2016 was de koepel voltooid en over de reactor geplaatst.

° Volgens de WHO zijn er sinds de kernramp in Tsjernobyl voorlopig nog maar 50 doden gevallen als gevolg van radioactiviteit … U kon de reeks uitzendingen over Chernobyl onlangs volgen op tv.

Tsjernobyl, 34 jaar na kernramp

Meer dan duizend brandweermannen zijn vandaag zondag ingezet tegen de bosbrand in de vervreemdingszone rond de kerncentrale van Tsjernobyl, waar dag op dag 34 jaar geleden de grootste kernramp uit de wereldgeschiedenis plaatsvond.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky bezocht de site waar 34 jaar geleden de grootste kernramp uit de wereldgeschiedenis plaatsvond. © belga

De brandweer probeert er twee haarden van smeulende bomen en andere vegetatie onder controle te krijgen. Milieu-experts vrezen dat de branden radioactieve as in de lucht kunnen brengen, en dat vervuilde rook tot de hoofdstad Kiev kan waaien. De autoriteiten schreven de branden toe aan sterke winden en abnormaal droge omstandigheden na een winter waarin weinig sneeuw is gevallen.

Volgens het rampenbeheer is de achtergrondstraling in Kiev ‘stabiel’ en overschrijdt die de toegelaten waarden niet. Een milieufunctionaris, Egor Firsov, had gezegd dat in het gebied rond Tsjernobyl straling tot zestien keer hoger was opgemeten dan de normale achtergrondniveaus. Op 26 april 1986 ontplofte reactor 4 van de centrale in Tsjernobyl, op een honderdtal kilometer ten noorden van Kiev. Een groot deel van Europa, maar vooral Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland raakten vervuild na de explosie.

Geen risico voor de rampsite

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky bracht in een persbericht hulde aan de hulpverleners die onmiddellijk na de ramp ter plaatse kwamen, ‘helden die de toekomst hebben gered van het gevaar van straling’. Ook drukte hij zijn respect uit voor de brandweerlieden en andere hulpverleners die sinds zondag in het gebied aan de slag zijn tegen de bosbranden. Hij bracht ook een bezoek aan de site, legde een bloemenkrans neer aan een monument en nam een moment van stilte in acht.   (met dank aan Knack)

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

hubble werd 30

Herneming … Vandaag 20 april is het feest bij NASA en ESA. HUBBLE wordt 30 en dat zullen de freaks van ongelooflijk mooie ruimtefoto’s geweten hebben. En zeggen dat Hubble ons nog maar een tikje van de onmetelijk ruimte heeft laten zien. Om nederig bij te worden… “We krijgen de mogelijkheid om de geheimen van de schepping te doorgronden”, weet Leonard Fisk van NASA.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Een van de beroemdste foto’s die de Hubble maakte, is die van de zogenoemde “Pillars of Creation” (“Pilaren der Schepping”) in de Adelaarsnevel op zowat 7.000 lichtjaar van ons. De “vingers” zijn waterstofwolken waarin eveneens nieuwe sterren ontstaan:
What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

KERNRAMP TSJERNOBYL

26 april 1986,  vandaag exact 34 jaar geleden. Kernramp van Tsjernobyl, op de grens van Rusland en Wit-Rusland. De grootste nucleaire ramp ooit waarbij grote hoeveelheden radioactieve stoffen vrijkwamen. De ramp waarvan de nucleaire industrie beweerde dat ze niet kon gebeuren en aanvankelijk dus niet gebeurde.

Nucleaire-reactor-na-de-ramp-cc° De ontkenning werd spoedig doorgeprikt. Alle meetstations in Europa waren unaniem: in Tsjernobyl was een voorlopig nog onmeetbaar grote nucleaire ramp gebeurd.

° Het Sovjetregime dat op zijn laatste benen liep, besefte spoedig dat ontkennen zinloos was. Meer dan 30 uur na de ontploffing startte eindelijk de evacuatie van de bevolking in de nabije stad Pripyat bij Kiev. Daar was het gros van de vervuiling neergekomen. De inwoners werden niet voor de grote gevaren gewaarschuwd, de rest van de wereld evenmin.

° Bij de evacuatie werd enkel het hoogstnodige om mee te nemen toegestaan. Drie dagen later zouden de mensen immers weer thuis zijn, werd verzekerd. De rij mensen die bij de bussen wilden komen, was 20 km lang, maar … binnen de drie uur was de stad met 50 000 inwoners compleet leeg en verhuisd.

° Pripyat is nog steeds een complete spookstad. Geen enkel huis, geen enkele flat bleef gespaard van plundering. Officieel kregen zowat 600 000 mensen een flinke dosis straling te verwerken. Het dodenaantal loopt nog steeds op.

° Wat was er eigenlijk gebeurd in de kerncentrale, één van de grootste ter wereld? Na een mislukte test ontplofte de reactor. De explosie blies het 1 200 ton wegende deksel weg. De hel stond wagenwijd open.

tsjernobyl_header° Aanvankelijk werd geblust met water. Dat verergerde de situatie alleen maar. 31 mensen binnen de centrale kwamen direct om. Zij werden in een betonnen kist begraven vanwege de sterke straling. Ook de centrale zelf werd ingekapseld in een reusachtige sarcofaag. Die wordt eerlang vervangen door een nieuw exemplaar.

° Tsjernobyl, een naam die gegrift staat in het geheugen van pakweg elke 45- tot 100-jarige, overal ter wereld.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

1 2 3 5