SlowCabin weg aan Herseltseweg

Met respect voor de natuur onthaasten in een ecologische cabin op een unieke locatie vlakbij huis. Dat is het concept van Slow Cabins.

° Sinds kort kon je ook in Laakdal terecht voor deze bijzondere ervaring in zo’n zelfvoorzienend ecohutje. Na negatief advies van het Agentschap Natuur en Bos, moet men binnenkort echter op zoek gaan naar een alternatieve locatie.

° Eind 2019 stelde Kempens Landschap de vraag aan gemeente Laakdal om een Slow Cabin te mogen plaatsen op hun eigendom langs de Herseltseweg. Het perceel in kwestie ligt vlakbij het bosreservaat Helschot in agrarisch gebied, waarop de laatste jaren geen actieve landbouw meer werd bedreven. Kortom, een ideaal plekje om mooie wandelingen te maken en te genieten van de rustige omgeving.

° Gezien de minimale impact van het concept op de omgeving werd de cabin alvast tijdelijk volgens het wettelijk kader geplaatst. Intussen diende Slow Cabins een aanvraag tot omgevingsvergunning in om het concept langer te laten gedijen.

Het gemeentebestuur ontving hierop enkele bezwaren van o.m. Agentschap Natuur en Bos en het Departement van Landbouw en Visserij.

° Het Agentschap Natuur en Bos verleent een ongunstig advies o.w.v. de aanwezigheid van de beschermde vegetatie moerasspirea.

° Volgens het Departement Landbouw en Visserij horen recreatieve containers niet thuis in agrarisch gebied en hebben deze geen link met landbouw.

Het gemeentebestuur bestuur zal rekening houden met deze negatieve adviezen.

° Gemeente Laakdal zal dus geen langetermijnvergunning toekennen en vraagt Kempens Landschap om in overleg met alle betrokkenen, op zoek te gaan naar een nieuwe locatie voor de cabin.

* Schepen van milieu Benny Smets: “We zullen voortaan voorzichtiger te werk gaan bij vragen over het plaatsen van constructies of werken in onze open ruimte. Tevens zullen we onze kwetsbare gebieden beter in kaart brengen zodat we onmiddellijk weten waar beschermde vegetatie of biologisch waardevolle locaties zijn in Laakdal.”

* Schepen van toerisme Gerda Broeckx: “In een landelijke gemeente als Laakdal liggen grote kansen voor de natuur én voor al wie daarvan wil komen genieten. Duurzame toeristische samenwerkingsverbanden dragen we een warm hart toe. Unieke natuurbelevingsconcepten als Slow Cabins geven we graag een nieuwe kans in het Merodegebied.”

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

BIJEENROEPING GEMEENTERAAD

De voorzitter van de gemeenteraad verzoekt de gemeenteraad voor de éérste maal met volgende agendapunten te vergaderen op 28 januari 2020 om 20:00 uur in het gemeentehuis, Markt 19 te 2430 Laakdal.

BIJEENROEPING GEMEENTERAAD.

DAGORDE OPENBARE ZITTING.

01.01
Notulen voorgaande zitting.
02.01
Gemeenteraadscommissie Openbare Werken. Oprichting en aanstelling leden.
02.02
Gemeenteraadscommissie Openbare Werken. Aanduiding voorzitter en ondervoorzitter.
03.01
Rapport over de voorafgaande krediet- en wetmatigheidscontrole van beslissingen van de gemeente met budgettaire en financiële impact – 1 januari 2019 t/m 31 december 2019.
03.02
Aanpassing retributiereglement betreffende de preventie en selectieve inzameling van het huishoudelijk afval.
05.01
Goedkeuring om beroep te doen op de dienstverlenende vereniging Cipal (verder genoemd “Cipal dv”) als opdrachtencentrale voor afname van de raamovereenkomst “Aankoop van licenties, gebruiksrechten, onderhouds- en ondersteuningsprogramma’s m.b.t. standaardsoftware” – Bestek nr. CSMNRTSOFT19.
12.01
Goedkeuring interlokale vereniging DKO Geel-Laakdal/Meerhout/Westerlo.
12.02
Aanduiden van een vertegenwoordiger en plaatsvervanger in het beheerscomité van de interlokale vereniging DKO Geel-Laakdal/Meerhout/Westerlo.
13.01
Gemeentereglement inzake het register van verwaarloosde gebouwen en woningen.
13.03
Premiereglement voor herbruikbare luiers – wijziging.
17.00.a
Toestand Kortestraat en Berthoutstraat.
MONDELINGE VRAGEN.
30.00.a
Mondelinge vraag (Paul Mondelaers): Vuurwerk Veerle.
INTERPELLATIES.
31.00.a
Interpellatie: concessie ‘t Fortun.
31.00.b
Interpellatie: Pidpa.
31.00.c
Interpellatie: recente plaatsing vakantieverblijf vzw Kempens Landschap.

Algemeen directeur    Jerry Verspreet  Voorzitter

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN

De voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn verzoekt de raad voor maatschappelijk welzijn voor de éérste maal met volgende agendapunten te vergaderen op 28 januari 2020 om 19:30 uur in het gemeentehuis, Markt 19 te 2430 Laakdal.

DAGORDE OPENBARE ZITTING
01.01
Notulen voorgaande zitting.
03.01
Rapport over de voorafgaande krediet- en wetmatigheidscontrole van beslissingen van het OCMW met budgettaire en financiële impact – 1 januari 2019 t/m 31 december 2019.

Algemeen directeur Voorzitter Jerry Verspreet

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Gevraagd: toezichters Railbike Tessenderlo

De Railbike in Tessenderlo startte in 2002 als eerste in Vlaanderen. Ondertussen zijn er vijf gelijkaardige spoorfietsuitbatingen in dit land. Het afgelopen jaar kwamen meer dan vierduizend bezoekers uit binnen- en buitenland langs.

Railbike is een niet-commerciële attractie uitgebaat door VVV-Tessenderlo vzw. De enige toezichter moest afhaken wegens heirkracht.

Voor 2020 wordt gestart met een vrijwilligersgroep die volgens een afgesproken agenda de bezoekers beurtelings ontvangt bij de startplaats aan het station.

Het nieuwe seizoen start op 3 april e.k. Wie interesse heeft, kan contact opnemen met de VVV op nummer 013 35 33 31 (kantooruren) of vvv@tessenderlo.be

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

W.A. MOZART IS VANDAAG JARIG

images.22jpgVandaag 27 jan is het de 264ste geboortedag (1756) van Wolfgang Amadeus Mozart , met Bach en Beethoven één van de absolute meesters van de klassieke muziek. Mannen die muziek schreven voor de eeuwigheid, muziek die alle tijden met glans overleeft.

° Vanaf zijn vijfde speelden het wonderkind in de salons van de fine fleur in Londen, Parijs, Den Haag, Wenen, Munchen en … Antwerpen. Daar speelde de 8-jarige Wolfgang ook op het orgel van de kathedraal.

° Toen hij 13 was, luisterde Mozart In Rome naar  het Miserere van Allegri, waarvan niemand ooit de bladmuziek mocht lezen. Geen nood, de jongeman zette na afloop de compositie zelf op papier. Van de eerste tot de laatste noot helemaal correct.

° Midden 1791 werd Mozart flink ziek door streptokokken en een depressie. Zijn eigen Requiem kon hij net niet afronden. Hij stierf op 5 dec , 35 jaar jong. Het was winter en vreselijk slecht weer. Niemand verscheen op zijn begrafenis.

° Mozart werd begraven in Wenen in een eenvoudig, algemeen graf. Enkele dagen later, op 10 december 1791, werd in de Weense kathedraal een mis gezongen waarbij ook de intussen voltooide delen van het Requiem werden uitgevoerd.

images.21jpg° Amadeus is een Amerikaanse muzikale dramafilm uit 1984 van regisseur Miloš Forman met in de hoofdrollen Tom Hulce en F. Murray Abraham. De film gaat over het leven van componist Wolfgang Amadeus Mozart. Het scenario is gebaseerd op het toneelstuk Amadeus van Peter Shaffer uit 1979. Dit stuk is losjes gebaseerd op de laatste jaren van Mozarts leven. (wikipedia)

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

NETEZONEN WINT TOPPER TEGEN ZAMMEL

Van de drie Laakdalse provinciale voetbalploegen kon alleen Netezonen in 4D winnen. En wordt ze weer ploegvantstad. In de derbytopper behaalde Netezonen een 2-0-zege tegen buur Zammel. Omdat ook Oevel en Punt-Larum hun wedstrijd wonnen, blijft de stand bovenaan ongewijzigd. Oevel is leider met 50 punten. Punt-Larum staat op twee met 49 punten en Netezonen op drie met 46 punten. De titelstrijd blijft dus ongemeen spannend.

Excelsior Vorst in 3C kwam bij Linda Olen moeilijk in de wedstrijd. Dat vertaalde zich in een 2-0-verlies. Daarmee valt Excelsior terug naar de zesde plaats in de stand. Leider Arendonk liet een stel veren bij Kasterlee, maar blijft leider (46 ptn) omdat Olmen (45) gelijkspeelde op Rauw. Alleen Zwaneven (44) kon winnen en schuift erg dichtbij. De titelstrijd is hier spannender dan ooit.

En dan is er nog VV Laakdal, de rode lantaarndrager in 2B. De jongens deden het lang niet slecht tegen Zandhoven, maar de kampioenen van vorig jaar in 3C wonnen toch nog met 0-2 dank zij een gevleide penalty 4′ voor tijd. Een doelpunt in elke 45’. Vooraan vielen de geel-roden echt te licht uit tegen het ‘Kempisch Vuur’. Doelpunten maken blijft het zwakke punt van deze ploeg.

In de tweede periode van de competitie haalde VVL wel de 13de plaats, maar in de algemene stand blijft het rode licht branden. Er resten nog 10 wedstrijden om het quasi onmogelijke toch mogelijk te maken. (tijdelijk veel meer foto’s op Facebook ludo vervloet)

DE VISIE VAN MARNIX valt deze week wegens verplichtingen in Nederland.

What do you want to do ?

 

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

2DE prijs voor B&B Laakdal

B & B Art of Dreams in Vorst-Laakdal ontving recent vanwege Booking.com de Traveller Review Award met een score van maar liefst 9.6/10.

Daarnaast gingen ze afgelopen weekend ook aan de haal met de 2e prijs van de gemeente Laakdal in de categorie beste handelaar van Laakdal.

Het resultaat van een gedurfde aanpak die hen recent ook onderscheidde tot één van de weinige B&B’s in de streek (regio Kempen) die familiekamers aanbiedt.

°  De B&B bestaat nog maar zeven jaar en blijft tot op de dag van vandaag een ongeziene groei kennen.

° De omgeving van Laakdal is zeker een extra pluspunt met mooi uitgestippelde wandel- en fietsroutes. Trekpleisters als het nabij gelegen stiltegebied (Gerhagen), het prachtige natuurgebied (de Merode), Averbode (met de alom gekende abdij en Lekdreef met de ijskraampjes). Art of Dreams zorgt graag voor het lunchpakket of lekkere maaltijd voor onderweg.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Cheque van 2000 euro voor Chirojongens

Op 20 en 21 december van vorig jaar organiseerde de oud-leiding van de Chirojongens weer hun Kerstkroeg. Deze keer sloegen ze hun tent op het marktplein van Veerle op.  Op de nieuwe locatie werd ook besloten van niet één maar twee avonden jeneverkes en Jägermeister te schenken. 

° Twee feestavonden, dat betekent ook extra werkkrachten om de dorstigen te laven.  Waar de oud-leiding handen tekort kwam, sprong de leiding van de Chirojongens in de bres.  Zij hielpen bij het opzetten van de tent en op zaterdagavond namen de leiders de drankvoorziening voor hun rekening.

Met vereende krachten maakten de Chiroboys en de oud-leiders van de Kerstkroeg een succes. 

° We zijn nu een maand verder.  Alle facturen zijn binnen, de laatste rekeningen geteld én betaald.  De oud-leiders waren dan ook erg tevreden dat ze het grootste deel van de winst van de Kerstkroeg konden overhandigen aan de Chirojongens.  Die konden de financiële opsteker best waarderen.

Op naar de volgende Kerstkroeg op de markt.  Noteer alvast 18 en 19 december in je agenda, want dan wordt er weer een gezellige bedoening op het marktplein van Veerle.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Australië ex-boevenland

Vandaag viert het fel geteisterde Australië zijn nationale feestdag. Een feestdag in mineur omwille van de felle branden die er woedden. Australië is een overwegend wit land. Maar hoe kwam dat, wat is hun geschiedenis?

° De eerste Brit in Australië was kaperskapitein William Dampier die in 1688 voet aan wal zette. Net als de Hollanders was hij weinig onder de indruk van wat hij aantrof. In die tijd waren er veel negatieve verhalen over Australië waardoor er bij de Britten nauwelijks interesse was in dit nieuwe land.

° Echter, honderd jaar later was Groot-Brittannië de grootste zeemacht ter wereld en kreeg kapitein James Cook(foto)de opdracht van de Admiraliteit van Engeland een groot gedeelte van het nieuwe land te claimen. Op 29 april 1770 zeilde Cook met zijn schip Endeavour de Botany Bay binnen, in het huidige Sydney.

° Dit nieuwe gebied had gelijkenissen met Wales en werd door Cook “New South Wales” genoemd. Plantkundige Joseph Banks was meegevaren met de Endeavour, en werd enthousiast over de aangetroffen flora en fauna en over het binnenland. Volgens hem was dit nieuwe land leek zeer geschikt om te koloniseren.

° Niet veel later in 1770 zette Cook ook voet aan wal op het deel van Australië dat nu Queensland is. Toen Cook en zijn bemanning hier aan land kwamen zagen ze sporen van aboriginals, de lokale Gooreng Gooreng-stam.

Naar schatting stamt een derde van de Australische bevolking af van Britse criminelen die in de achttiende eeuw naar Australië werden verbannen. En dat is ook zo.

° De eerste lading criminelen voer naar Botany Bay in 1788. Zo werd de strafkolonie aangevuld met schepen vol kolonisten. De meesten hadden maar een kleine straf op hun naam staan. Andere criminelen, zoals tegenstanders van de koning van Groot-Brittannië, werden ook weggestuurd naar Australië. Samen met de boeven die nog veel grotere misdaden hadden gepleegd. In Brittannië kon je de doodstraf vermijden door te verhuizen naar Australië.

° In deze periode heerste er ontzettend veel armoede in de opkomende steden van Groot-Brittannië, wat weer leidde tot talloze hongerige mensen die broden gingen stelen op de markt. De gevangenissen raakten overvol. De oplossing? Ze werden op een schip gezet naar Australië!

Veel gevangenen bleven in Australië wonen nadat ze hun straftijd hadden uitgezeten. Het bleek toch een erg mooi land te zijn. Jaren later hoorden de Engelsen veel goede verhalen over het verre Australië. En zo verhuisden er ook weer kolonisten uit vrije wil!

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

LA PERLA skin & beauty

De titel ‘ondernemer van het jaar’ stond in het teken van ‘veerkrachtig ondernemen’. Doorzettingsvermogen en wilskracht zijn dan ook de synoniemen van de drie genomineerden: La Perla, Filet Puur en B&B Art of Dreams.

In De Vesten, zondagvoormiddag omstreeks 11u30 werd …

La Perla uit Veerle is uitgeroepen tot winnaar voor B&B Art of Dreams en Filet Puur

een uittreksel op Facebook …

° Tijdens het jaarlijkse netwerkmoment van onze ondernemers werden uitgeroepen tot Laakdalse ondernemer: La Perla Skin & Beauty instituut Parfumerie en Laakdalse startende ondernemer: Bells’ lingerie Proficiat! #JijbentLaakdal

De eerste reactie van Audrey Detaille ging als volgt: “Waaauw!💖 Dankjewel Gemeente Laakdal!🔝 Enorm trots op “Team La Perla” en zóóó ontzettend dankbaar dat ik elke dag weer opnieuw met mijn mamsiie kan samenwerken! Dankjewel aan iedereen die elke dag weer opnieuw in ons gelooft!💕 Hierdoor kan onze motivatie alleen maar blijven groeien naar innovatie en professionaliteit toe voor onze klanten!💐 #grateful.”

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

IN HET JAAR 0 …

Wat gebeurde in het jaar nul? Niks, nada, helemaal niets. Er heeft nooit een jaar 0 bestaan. Laat dat duidelijk zijn.

° Tellen begint bij 1. Het eerste jaar is dus jaar 1.  De jaartelling kent geen jaar nul, wel een nulpunt dat als het beginpunt van de jaartelling fungeert.

° Het nulpunt van onze jaartelling is dus de jaarwisseling van 1 voor Chr. naar 1 na Chr. Dat punt werd oorspronkelijk geacht samen te vallen met de geboorte van Jezus. Enige eeuwen later werd het ook effectief als beginpunt van onze jaartelling aangenomen.

° In 525 gebruikte Dionysius Exiguus voor het eerst de term Anno Domini, oftewel Het jaar des Heren, wat wij nu aanduiden met na Christus. Exiguus bedacht het jaartelsysteem om de juiste data van Pasen te kunnen bepalen, een belangrijke zaak voor kerk en middenstand.

° Sterrenkundigen gebruiken wel het jaar 0, omdat hun computers 0 nodig hebben. Daardoor schuift alles voor Chr. een jaartje op,  1 voor Chr dus. Het jaar daarvoor noemen zij het jaar -1 , wat overeenstemt met 2 voor Chr.  258 voor Chr. is voor hen dan -257.

° Verder onthouden we nog dat de uitdrukking “uit het jaar nul” betekent dat iets volkomen ouderwets, achterhaald, uit de mode is.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

1 2 3 7