GAZET VAN LAAKDAL

zware boete

Doodrijden schildpad op Galapagoseilanden kost veel geld

Op de Galapagoseilanden heeft een buschauffeur een zware boete gekregen, omdat hij met zijn voertuig een schildpad had doodgereden. Dat hebben de milieubeschermingsautoriteiten van de eilandenarchipel gemeld. De Galapagoseilanden liggen in de Stille Zuidzee en maken deel uit van Ecuador.  (Belga)

* Bij het ongeval, dat zich voordeed op 21 november, werd het schild van de reuzenschildpad gedeeltelijk verpletterd. Het ging om een vrouwelijk exemplaar van de schildpaddensoort Chelonoidis porteri, een beschermde en met uitsterven bedreigde soort. De bestuurder van de bus kreeg een gepeperde rekening in de bus van 11.347 dollar, omgerekend ongeveer 10.000 euro.

* Op de afgelegen Galapagoseilanden, die sinds eind jaren 70 tot het wereldnatuurerfgoed van Unesco behoren, ontwikkelde zich door de eeuwen heen een heel bijzondere flora en fauna. Onder de soorten die er voorkomen, zijn onder meer zeeleguanen, galapagoslandleguanen en darwinvinken.

* Daarnaast leven er ook meer dan tien ondersoorten van schildpadden, vaak slechts op één van de eilanden van de archipel, op zo’n 1.000 kilometer voor de kust van Ecuador. Charles Darwin bezocht de eilanden in 1835. Veel van zijn denkwerk over het ontstaan van de soorten kwam hier vandaan.

Winston Churchill (1874-1965)

Vandaag, 30 november zou Winston Churchill exact 145 oud worden, maar op zijn 91ste gaf hij er voorgoed de brui aan. Churchill staat bekend als de man die Groot-Brittannië door de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog loodste en daarmee aan de basis stond van de geallieerde eindoverwinning in WO2.

In werkelijkheid was Churchill echter een tactisch blunderaar, die zich liet verblinden door zijn imperiale obsessies. Hij kreeg de Nobelprijs voor literatuur maar greep naast de felbegeerde Nobelprijs voor de vrede. Wellicht zat het platbombarderen van Dresden op een ogenblik dat Duitsland de oorlog verloren had, daar voor veel tussen.

Toen Barack Obama in 2008 nietsvermoedend zijn werkkamer in het Witte Huis in gebruik nam, werd hij daar onaangenaam geconfronteerd met een prominent opgestelde bronzen buste van Winston Churchill.

Het kunstwerk, eigendom van de Britse staat, was in 2001 door de toenmalige premier Tony Blair aan Obama’s voorganger George Bush overhandigd als symbool voor de Britse steun aan de Amerikaanse War on Terror.

Churchills torso was een voor de hand liggende keuze. Niet alleen had ‘de Grootste Brit aller tijden’ ooit het idee de wereld in geholpen dat er tussen Britten en Amerikanen zoiets bestaat als een special relationship, Blair wist ook dat Bush en zijn neoconservatieve kliek idolaat waren van Churchill.

Maar Churchill (met de V van victory) is zonder meer een krachtig symbool. En zoals dat doorgaans gaat met historische personages met een krachtige symboolfunctie – bv. Gandhi of de Dalai Lama – is zijn levensverhaal uitgegroeid tot een legende met universele aantrekkingskracht.

Churchill was niet alleen een controversiële figuur, zeker ook een groot leider en een groot staatsman die scherp en spits kon oordelen en legendarisch  geworden vanwege zijn verbale capriolen. Een paar voorbeelden …

*Churchill had bv. niet veel op met Clement Attlee, Britse premier van 1945/1951. Hij karaktiseerde zijn  weinig indrukwekkende tegenstander als ‘een schaap in …schaapskleren’.  En over diens bescheidenheid : ”Dat is beslist zo, maar hij heeft dan ook veel om bescheiden over te zijn.”

*Als Brit had ook Churchill er moeite mee om Duitse en Franse namen correct uit te spreken. “Iedereen heeft het recht om buitenlandse namen uit te spreken zoals hij wil”, lichtte hij zijn gestuntel toe.

*Tijdens een Koninklijke ontvangst in Buckingham Palace verscheen de Franse president De Gaulle in militair uniform en die zei treiterig toen hij Churchill zag, verkleed in de ceremonische versierselen van de Orde van de Kousenband: “Zeg, is er vandaag soms een gekostumeerd bal?  Waarop Churchill meteen repliceerde: “Inderdaad,  maar we kunnen niet allemaal verschijnen in de vermomming van de Onbekende Soldaat!”

*Churchill was ook sigarenliefhebber en sloeg een borrel zelden af.  Op een zekere receptie beschuldigde een vrouwelijk parlementslid hem van dronkenschap, waarop Churchill de dame sprakeloos achterliet  met: “En u, mevrouw bent lelijk. Maar morgenochtend ben ik weer nuchter…”

*Nog een andere keer ging een andere vrouw tegen hem tekeer met …”Als ik met u moest getrouwd zijn, zou ik gif in uw eten doen.’’ Waarop Churchill repliceerde met … “En als ik met u getrouwd was, zou ik het opeten.”  Case closed.

Een weetje tot besluit … De Veerlese Lucienne Engelen is gehuwd met een kleinzoon van Churchill en was hier, samen met haar man op de begrafenis van haar broer Jos.

VAL VAN 300 METER

Wereldvermaarde rotsklimmer sterft na val van 300 meter
    Brad Gobright tijdens een expeditie in 2016. Foto: Facebook/Brad Gobright

De wereldvermaarde Amerikaanse rotsklimmer Brad Gobright is woensdag om het leven gekomen tijdens het afdalen van de rotsformatie El Potrero Chico, in het Mexicaanse Monterrey. Gobright viel 300 meter naar beneden.

VROEG AVOND … MEER INBRAKEN

Om het aantal woninginbraken te verminderen, heeft de stad Genk voor één dag een ex-inbreker ingehuurd. De stad wilde inwoners tonen hoe makkelijk een dief zijn slag kan slaan. Bedoeling was ook mensen aan te sporen om tijdig de politie te waarschuwen. (rtvNWS)

Planeet stevent af op wereldwijde klimaatramp

Meer dan de helft van de kantelpunten die kunnen leiden tot langdurige onomkeerbare klimaatveranderingen op aarde en de beschaving kunnen bedreigen, zijn geactiveerd. Dat stellen verschillende wetenschappers in een artikel dat gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.  (bron Belga)

foto © Reuters

* De negen kantelpunten kunnen zich gedragen als een rij dominostenen. ‘Zodra een of twee dominosteentjes worden omgestoten, duwen ze de aarde in de richting van de andere’, verklaart professor Will Steffen van de Australian National University (ANU) in Canberra.

‘We vrezen dat het onmogelijk wordt om te vermijden dat de hele rij van dominostenen omvalt, wat een waterval veroorzaakt die het bestaan van de menselijke beschavingen zou kunnen bedreigen.’

* De actieve kantelpunten zijn het smelten van het Arctische zee-ijs en de ijsvlaktes in Groenland en Antarctica, de dooi van de permafrost en het kappen van de bomen van het boreaal woud en het Amazonegebied.

‘Dat kan leiden tot de oncontroleerbare uitstoot van koolstof in de atmosfeer, die eerder in de aarde was opgeslagen, waardoor de opwarming van de aarde en de destabilisering van de ijsvlaktes zullen versnellen’, aldus Steffen. Door het smelten van de ijsvlaktes zou het zeeniveau ‘onomkeerbaar’ stijgen tot 10 meter.

* ‘We hebben steeds minder tijd om te reageren’, waarschuwen de wetenschappers. Hoewel de meeste landen het akkoord hebben ondertekend om de opwarming van de aarde te beperken tot hooguit 2 graden Celsius, stevenen we af op een opwarming van minstens 3 graden, klinkt het nog.

 Nieuwe brug klaar voor verkeer

Nieuwe brug over het Albertkanaal in Geel-Stelen klaar voor het verkeer

Vanmorgen hebben 16 vrachtwagens van elk 43 ton de stabiliteit van de nieuwe brug getest. De brug werd goedgekeurd voor gebruik en wordt zaterdagochtend 30 november opengesteld voor het verkeer.

De herbouw van deze brug kadert in het project om de doorvaarhoogte van de bruggen over het Albertkanaal te verhogen om zo het vervoer over water te stimuleren.

Het verhogen van deze brug tot een doorvaarthoogte van 9,10 meter en het plaatselijk verbreden van het Albertkanaal kadert binnen de opwaardering van het Albertkanaal. Dit groter project omvat het wegwerken van capaciteitsbeperkende knelpunten op het Albertkanaal.

Intussen zijn 41 van de 62 bruggen al verhoogd en zijn 15 andere bruggen in uitvoeringsfase. Eind 2022 moet het hele traject klaar zijn en wordt het Albertkanaal meer dan ooit de belangrijkste waterweg van Vlaanderen.

BRILJANTEN JAN EN GUSTA

Gusta Clonen (88) en Jan Van Elven (87) waren gisteren woensdag 27 november exact 65 jaar getrouwd. Hun briljanten huwelijk vierden ze vorige zondag al in familiekring. (foto 22 jun ll – voor hun huis supporteren voor de lopers van de Vejelrun)

Gusta en Jan leerden elkaar kennen in de spiegeltent van de kermis in Veerle. Ze hebben  twee dochters, één zoon, vijf kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Jan was vroeger mijnwerker, Gusta huismoeder.

Thanksgiving Day

‘Thanksgiving Day’ is de belangrijkste Amerikaanse nationale feestdag. Altijd op de vierde donderdag van november,  vandaag donderdag 28 november. Traditioneel is het de dag waarop dank wordt gezegd voor de voorbije oogst en voor allerlei andere goede dingen.

In de Verenigde Staten wordt deze dag gevierd op de donderdag in de derde volle week van november. In Canada daarentegen, waar de oogst eerder in het jaar valt, werd TD al op de tweede maandag van oktober gevierd.

Thanksgiving wordt gevierd met de hele familie. Men legt grote afstanden af om bij elkaar te kunnen zijn. Omdat het in de VS op een donderdag valt, krijgen werknemers ook vrijdags vrij waardoor een familiereünie van vier dagen mogelijk wordt.

Het eten speelt een grote rol die dag. Het is traditie om dan kalkoen te eten en er wordt dan ook aan deze dag gerefereerd als Turkey Day (Kalkoendag).

Sinds het presidentschap van Harry Truman is het ook de gewoonte dat de president gratie verleent aan een levende kalkoen, de National Thanksgiving Turkey. Die mag onbezorgd oud worden.

Voor de maaltijd kijkt men traditioneel naar een wedstrijd in het Amerikaans voetbal of naar een wedstrijd van het lokale ‘High School’-team.

De Amerikaanse traditie associeert de feestdag met een feest dat door de Pilgrim Fathers zou zijn gevierd in 1621 toen zij in Plymouth Massachusetts een nederzetting hadden gesticht. En kalkoen aten, manna dat in een tijd van dreigende hongersnood als een godsgeschenk zomaar uit de hemel kwam vallen. Thanks God for giving turkeys.

Veel van de verhalen omtrent  Thanksgiving zijn evenwel mythes, ontstaan aan het eind 19de begin 20ste eeuw in een poging om een algemene nationale identiteit te scheppen in de naweeën van de Amerikaanse Burgeroorlog én in de smeltkroes van nieuwe immigranten.

  • Schilderij van Jean Louis Gerome Ferris over het eerste Thanksgiving feest in 1621.

Vooral de oorspronkelijke bevolking, de indianen, zien deze feestdag niet als een dag van dankbaarheid, eerder het begin van een tragisch proces waardoor zij hun land kwijtraakten, en hun populatie werd gedecimeerd. Zij hebben het eerder over hun ‘nationale rouwdag’.

Black Friday

De vrijdag na Thanksgiving is Black Friday, ook een Amerikaanse traditie. In Amerika heeft iedereen dan vrij en winkeliers spelen daarop in enkele producten tegen messcherpe prijzen aan te bieden.

Dat zorgt ieder jaar weer voor een massale toeloop aan enthousiaste shoppers die winkels letterlijk bestormen om te profiteren van de Black Friday aanbiedingen..

NIEUWE AANPLANT OP KERKHOF

Op het pas gerenoveerde kerkhof van Veerle werd gisteren de eerste groenaanplant uitgevoerd. En die werd bepaald niet op gejuich onthaald door de vaste bezoekers.

 

Nand  vond dat men de mooi ingezaaide perkjes ongerept groen moest laten. Gaston maakte zich zorgen omtrent de hoogte van de bomen en de bladafval die ze hoedanook zullen veroorzaken. En Frans was van mening dat men het liever bij wat haagjes had gehouden. Ook hij vond hoogstam minder goed gepast. En wij? Wachten het af…

Geen blad voor de mond nemen

Waar komt het vandaan?

De uitdrukking ‘geen blad voor de mond nemen‘ komt al in het Nederlands voor sinds de 17de eeuw (1 600-1 700), voor Nederland de Gouden Eeuw, én komt uit het theater.

* Volgens mensen die het kunnen weten, komt de uitdrukking dus uit de theaterwereld. Zij wijzen op een traditie onder acteurs – in de tijd dat er nog geen maskers bestonden – om een vijgenblad voor hun gezicht te houden als een soort masker. Op die manier waren ze even iemand anders en konden ze vrijer toneelspelen.

* Wie geen vijgenblad voor zijn hoofd hield, had meer lef en ervaring en nam dus geen ‘(vijgen) blad voor de mond’. Zo iemand durfde gewoon als zichzelf acteren en was niet bang voor kritiek op zijn uitspraken en acteerwerk.

* Bij gebrek aan een vijgenblad kon een blad papier ook. Een acteur die zijn tekst van het papier opleest – een blad voor de mond neemt – wil geen fouten maken en is behoedzamer bezig.

1 2 3 6