Excelsior Vorst wint weer

Knipsel658

 

Het gaat Excelsior Vorst voor de wind in 3C. Zaterdagavond wonnen zij hun moeilijke uitwedstrijd op Rauw met 1-2. Daarmee zitten ze aan een fantastische 4 op 4 én staan ze alleen aan de leiding in het klassement. Daar kunnen ze morgen evenwel nog bijgebeend worden door Kasterlee, maar zo ver zijn we nog niet…

 

Knipsel257

Knipsel985

overlijden

Pastor Eric Segers van Laakdal en Meerhout meldt …

Op vrijdag 20 september 2019 overleed te Meerhout, Eerwaarde Heer Frans VAN KERCKHOVEN, priester van ons bisdom.

Hij was onder meer actief als pastoor te Meerhout , St.-Bavo, Zittaart (1968 – 1983) en als pastoraal rusthuiswerker en medewerkend priester in het WZC De Berk te Meerhout (1983 – 2016).

E.H. Frans Van Kerckhoven werd geboren te Zoerle-Parwijs op 2 januari 1929 en priester gewijd te Mechelen op 26 december 1955.

De uitvaartliturgie vindt plaats in de parochiekerk van Meerhout, St.-Trudo op vrijdag 27 september 2019 om 10.00u.

Het rouwbericht kan u in bijlage terugvinden en online condoleren kan via: https://annschillebeeckx.be/rouwberichten/

DRUIVEN VOOR SAMANA

sized_DSC_0002Vijf dames verkochten vandaag zaterdag druiven op de stoep van vrije school Maria’s Wijngaard.

Met de bedoeling om wat extra euro’s in de kas van Samana te brengen ten bate van chronische zieken en mantelzorgers.

Ook morgen, op de laatste zomerdag van 2019, de laatste ook van de tweedaagse Indian Summer, zullen ze op dezelfde plaats present zijn.

Trek in een gulle, volle druif? Zeker stoppen in Veerledorp. Ook in de andere Laakdalse deeldorpen zijn vrijwilligers dezer dagen in de weer voor Samana.

Oldtimertreffen Veerle-Heide

Volgende week zondag 29 september van 10 tot 18.00 uur vindt de twaalfde editie van de Heiderondritten en het Oldtimertreffen plaats in en om de Zandstraat van Veerle-Heide.

Zoals de traditie voorschrijft zien wij er brommers, motors, auto’s en andere voertuigen passeren met heel wat jaren en kilometers op de teller.

sized_DSC_0480 Oldtimers  2018 d

Naast de static show kan ook aan twee uitgestippelde rondritten deelgenomen worden, met start om 10.30 en 13.30 uur. Inschrijven gebeurt de dag zelf.

Oude voertuigen kunnen parkeren op en rond het kerkplein en het Buurthuis. De toegang blijft gratis.

Drankjes en snacks zijn verkrijgbaar aan democratische prijzen. De opbrengst gaat weer integraal naar Huize Levensruimte in Averbode.

Oldtimers  2018 c Oldtimers 2018 a

Tien van de elf vorige edities kregen zonnig nazomerweer mee. We tekenen er opnieuw voor.  –Frans Peeters-

Info: http://lwgh-laakdal.be;  info@lwgh-laakdal.be

INDIAN SUMMER

Zowel vandaag als morgen wordt het warm, met veel zon, tot 25 graden. Een nazomertje, of een “Indian summer”. Wat is dat eigenlijk, een “Indian summer”? Het ultieme herfstgevoel, voor veel mensen.

Knipsel55874“Een oudewijvenzomer, een “Indian summer”… eigenlijk komt het allemaal op hetzelfde neer”, zegt VRT-weerman Frank Deboosere.  “De zomer die zich nog eens een laatste keer laat zien, meer dan dat is het niet. Gewoon, een paar dagen in september, oktober, november waarop de zon volop schijnt en het zomers aanvoelt.”

“Begin september kunnen we makkelijk nog tot 25 graden halen. Tegen eind september is dat 20 tot 25 graden. We hebben zelfs begin oktober al verschillende keren temperaturen tot 25 graden gemeten. Heel uitzonderlijk was het zelfs in november nog 20 graden.”

De oorspronkelijke Amerikaanse bevolking in het oosten van de VS gebruikten die opstoot van de zomer om nog een laatste keer te  jagen en te oogsten en voorraden voor de lange koude winter op te slaan. De kolonisten merkten al snel waarom: de verzengende hitte in de zomermaanden maakte het werk niet bepaald makkelijker.

Een “Indian summer” of een nazomertje zo je wil, is niet meer dan een gevoel. De laatste keer nog die warmte en de zon voelen, voor die lange, sombere, koude wintermaanden aanbreken.  Die aangename, rustige heropleving van iets dat op zijn einde aan het lopen is, zo wordt “Indian summer” ook figuurlijk gebruikt.  -Kathleen Heylen in vrt NWS-

GEZOND ‘UURTJE VROEGER OP’

herfstNiet vandaag 21 sep, maar maandag 23 sep begint de astronomische herfst. Dag en nacht zullen even lang zijn. De dagen worden nog korter. Tot we het beu zijn, maar … vanaf 21 dec lengen de dagen weer.

Nog belangrijker vinden we de overschakeling van zomertijd naar wintertijd (zeg nooit winteruur/zomeruur) tijdens het laatste weekend van oktober…

4 miljoen deelnemende EU-burgers spraken zich onlangs uit voor het invoeren van een permanente zomertijd. Op Europees niveau is men er nog steeds niet over eens. Maar … wintertijd of zomertijd, voor gezonde mensen maakt het niet zoveel uit. Zij kunnen niet vroeg genoeg vanonder de lakens kruipen, vinden twee mensen die het kunnen weten .

  • De Nederlandse personal-trainer Sven Maarschalk is ervan overtuigd dat de ochtendstond goud in de mond heeft. Als je een uurtje vroeger uit bed rolt dan normaal, begin je vrolijker aan de dag dan mensen die zich ’s morgens slaapdronken op het werk storten .
  • Johan Verbraecken , slaapexpert verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, bevestigt dat verhaal. Dan toch ‘Leve de zomertijd’ ? Het ziet er naar ui .

Volgens Maarschalk is het bovendien een goed idee om je wekker steeds een uur vroeger te zetten. De reden?

“Als je ’s morgens de tijd neemt om wakker te worden en wat aan lichaamsbeweging doet , kom je vrolijker op je werk. Gezonde mensen die tot op het laatste moment blijven liggen en in bed e-mails checken op hun smartphone of tablet, raken al gestresseerd voor ze goed en wel wakker zijn. Dat zou een nefaste invloed hebben op hun humeur.

Slaapexpert Johan Verbraecken volgt de redenering van Maarschalk.

“Het is heel zinvol om vroeger op te staan dan je gewoon bent. Vandaag de dag gaan mensen vaak (te) laat slapen. Ze staan ook later op, wat een impact kan hebben op hun gemoedstoestand”.

Je moet uiteraard rekening houden met je bioritme”, gaat hij verder. “Ben je een avondmens , dan zal je het wellicht moeilijk hebben om een uur vroeger op te staan . Wie van nature al een ochtendmens is , zal er voordelen uit halen ”, zegt hij beslist.

Toch is het volgens Verbraecken niet onmogelijk om je bioritme wat te verschuiven.

Als je geen extreem bioritme hebt , kan je je eigen ritme resetten . Na vier dagen is je lichaam al aangepast aan het nieuwe schema ,” zegt de slaapexpert .

Hij raadt ook aan om ’s morgens een kwartiertje te gaan joggen.

“Het zet je systeem in gang. Je bloeddruk stijgt , het hartritme gaat de hoogte in en je krijgt energie voor een hele dag. Dat heeft een gunstig effect op je humeur en je prestaties . Zelfs mensen die (te) weinig slapen , plukken hier de vruchten van.”

Verbraecken geeft nog mee dat het slaapritme in een mensenleven een paar keer verschuift . “ Tieners gaan doorgaans later slapen. Ouderen worden vanzelf een ochtendtype .”

GIGANTISCHE BOTSING …

Pakweg 460 miljoen jaar geleden bevroor de aarde. De zeeën veranderden in ijsvlaktes en aangezien bijna al het leven zich nog in het water afspeelde, stierf 85 procent van de soorten uit.

Oorzaak daarvan moet een gigantische botsing geweest zijn in de planetoïdengordel  tussen Jupiter en Mars.

Knipsel6984Een stuk rots van pakweg 150 kilometer doorsnee (tekening hiernaast)  is daarbij uiteengevallen en heeft zich als een immense stofwolk in het binnengebied van het zonnestelsel verspreid, het gebied waarin ook de aarde zich beweegt.

Een deel van het zonlicht werd tegengehouden en een ijstijd op gang gebracht

Birger Schmitz van de Lund University Sweden vond daarvoor bewijzen in het zuiden van Zweden. Een bepaalde Zweedse berg bevat immers een sedimentlaag uit die periode.

Het gesteente bevat veel helium. Buitenaards stof, bestookt met helium door de zonnewind, verspreidde zich miljoenen jaren lang en zorgde voor een zeer geleidelijk afkoeling van de aarde. De meeste soorten dieren en planten stierven af. Een vrij groot aantal paste zich door die geleidelijkheid evenwel aan.

De aanvankelijk warme aarde veranderde in een wereld met ijskappen op de polen en met gematigde regio’s. De diversiteit van het leven kreeg een geweldige oppepper.

Veel later, zowat 66 miljoen jaar geleden, maakte een meteorietinslag een einde aan het dino’s, waarna het leven slechts met moeite overeind krabbelde.  (met dank aan space.com)

APFELFEST IN TOENISVORST

Volgens de weersvoorspellingen wordt het een zonnige zondag. In onze Duitse  partnergemeente Toenisvorst zullen ze het graag zien gebeuren.

Knipsel 587Daar organiseren ze al voor de zevende keer een heus “Apfelfest”. Ook onze jumelagevereniging (Laakdal-Toenisvorst) zal aanwezig zijn.

Het Belgische Vorst zal er een standje opzetten met toeristisch materiaal, fietsroutes, overnachtingsmogelijkheden en leuke bezienswaardigheden uit Laakdal.

De onovertroffen Biervrienden in Laakdal (BIL) baten een Laakdals streekbierencafé uit. Wedden dat het de drukst bezochte attractie van heel het evenement zal worden ?

Wie het met eigen ogen wil checken, Vorst (D) is slechts anderhalf uur rijden met de wagen. Meer info bij   Paul Mondelaers (0473/383437)

1 2 3 7