Genekt DOOR WIND EN REGEN

‘De mannen van de Hei’ hebben het dit jaar niet getroffen met hun oldtimertreffen. Het weer, dat al elf jaar lang hun beste vriend was, zou het volgens de voorspellers laten afweten voor de 12de editie van de intussen al befaamde ‘Heiderondritten voor oldtimers’. Wind en regen in overvloed, werd voorspeld. Bepaald geen aansporing voor de eigenaars om hun oude spulletjes uit de garage te halen.

Volk was er in de voormiddag nauwelijks, ook de oldtimers op twee en vier wielen kon je gemakkelijk tellen. De oldtimerrit van 10u werd verschoven naar 11u. Vruchteloos. Om 14u nog maar eens proberen.

Alleen Jef en zijn drie vrienden vonden het de moeite waard om hun oldtimerbromfietsen toch maar te starten en aan de toer in en rond Laakdal te beginnen.(foto 2)

We hebben nog lang gehoopt op een St Michielswondertje, maar de heilige van het nazomertje van eind september liet het dit keer afweten. Misschien ook hebben de archislechte voorspellingen voor paniek gezorgd.  Jammer, maar helaas,” vertelt Frans Peeters, secretaris van de organisatie. (foto 1 L)

Frans was er helemaal het hart van in. Elf keer op rij konden de mannen van de Hei immers een flinke som geld overmaken aan ‘Huize Levensruimte’, maar dit keer stevenden ze op de middag reeds af op een regelrechte flop.

Frans: “Om te beginnen moeten we tweeduizend euro ophoesten om uit de onkosten te komen. Pas dan is al het geld voor ‘Huize Levensruimte’. Aan het eind van elk jaar is onze kas helemaal leeg, wij houden letterlijk geen cent over voor een volgende editie. Alles gaat naar onze minder bedeelden.”

En verder: “Voor ons moet alles gebeuren op deze ene dag. Vorig jaar nog stond de Hei op barsten, zoveel volk was er. We speelden toen met de gedachte om een beetje af te bouwen, en nu dit. We hebben echt te lang in Sint Michiel en de nonnetjes met eieren geloofd. Nooit echt beseft dat ook dit kon gebeuren. Beetje naïef geweest wellicht. Wat er ook van zij, we proberen er vandaag nog van te maken wat kan. Ons personeel is nog aanwezig. Als de mensen nu nog een stukje komen eten/drinken redden we misschien nog iets.”

Kop op, Frans en tot …volgend jaar alvast.

Dramatische ‘Gota Fria’

Terwijl grote delen in het zuiden van Spanje getroffen zijn door aanhoudende droogte en woestijnvorming, zijn enkele weken geleden grote delen in het zuidoosten van Spanje zwaar getroffen door de Gota Fria of koudeluchtdruppel.
Zware overstromingen met storm en onweer teisterden de provincies Valencia, Alicante en Murcia, waarbij 7 dodelijke slachtoffers te betreuren vielen. In de Vega Baja, een vruchtbare laagvlakte, werd de land-en tuinbouwproductie totaal vernield.
De nationale regering heeft de noodtoestand uitgeroepen.
Al snel kwamen honderden vrijwilligers, afkomstig uit gans het land, zich aanmelden om de getroffenen te helpen bij het opruimen van de vele woningen. Bij de meeste bewoners werd al hun hebben en houden totaal vernield.
Veldkeukens en personeel van het leger werden ter beschikking gesteld voor de bereiding en verdeling van maaltijden. Kleding, schoeisel, huishoudtoestellen, bijhorende artikelen en geld werden ingezameld om de ergste noden te lenigen. De solidariteit bij de bevolking is bijzonder groot.
Volgens de land- en tuinbouworganisatie van de Vega Baja zijn er 56.060 hectaren groenten en fruit totaal verwoest. De landbouwsector spreekt van een financiële strop van 469 miljoen Euro. De verloren exportinkomsten lopen op tot 252 miljoen. De voornaamste schade treft de groentesector waar voor 138.8 miljoen aan artisjokken, bloemkolen, broccoli en verschillende slasoorten verloren zijn gegaan.
Ook de fruitsector werd zwaar getroffen, bij de citrusoogst en druiventeelt werd voor 78 miljoen verwoest.
Industriële bedrijven werden getroffen door overstromingen en moesten hun activiteiten stopzetten.
Er is schade vastgesteld aan 9.300 woningen en 2650 voertuigen. Het verzekeringsconsortium telt een week na de ramp reeds 12.350 schadeclaims die werden ingediend in de provincies Valencia en Alicante. Een historische ramp heeft zich voltrokken.
De nationale regering zal financiële middelen ter beschikking stellen en het rampenfonds aanspreken om de opgelopen schade in het rampgebied te ondersteunen.
-Fons Lauwers-   –onze medewerker in Spanje-

Herfstbladeren laten liggen

Het is goed voor de vogels, insecten, de grond en je portemonnee: de herfstbladeren in je tuin laten liggen.

Natuurlijk is het niet handig wanneer er een laag natte bladeren op de stoep ligt. Mensen kunnen erover uitglijden en iets breken. Ook van je gazon haal je de herfstblaadjes het beste weg want anders krijg je gele en bruine plekken in het gras. Maar je hoeft ze niet weg te gooien. Je kan de blaadjes dan veel beter in de borders en tussen de planten harken en ze daar laten liggen. Fijn malen met de grasmachine kan ook voor loutere bemesting.(archieffoto)

De bladeren vormen een goede isolatielaag voor de grond in de winter. De wortels van de planten blijven beter beschermd tegen de koude en overleven de winter dan beter. En egels brengen graag hun winterslaap door in ‘n warme laag bladeren.

Bovendien vinden allerlei wormpjes, spinnen en insecten een thuis tussen de dode blaadjes. Ze eten de bladeren op en maken er compost van. Een betere en goedkopere manier om je tuin te bemesten bestaat niet.

Die kleine beestjes vormen op hun beurt weer onmisbaar voedsel voor vogels zoals winterkoninkjes, roodborstjes en heggenmussen. Deze kleine vogeltjes hebben het zwaar in de winter omdat ze veel lichaamsgewicht moeten verbranden om warm te blijven.

Ook dode bloemen vormen waardevol voedsel voor vogels. En ook hier geldt dat het uitstekend is voor je tuin: veel zaden van bloemen ontkiemen beter wanneer ze eerst door het verteringskanaal van een vogel zijn geweest en vervolgens als vogelpoep op de grond belanden.  -Maaike Schwering-

WO 3 NIPT VERMEDEN

Knipsel241Begin september 1983 had de Amerikaanse president Ronald Reagan de Sovjet Unie een ‘evil empire’ genoemd. Reden daarvan was dat een Sovjetstraaljager een Amerikaans lijntoestel, met 269 passagiers aan boord, had neergehaald. Alle inzittenden kwamen om.

Het hoogtepunt van de Koude Oorlog tussen oost en west.

In de nacht van 26/27 september 1983, vandaag 36 jaar geleden, was het bijna zo ver: een kernoorlog leek onafwendbaar. Wat gebeurde er?

In een geheim waarschuwingscentrum van de luchtafweer van de toenmalige Sovjet Unie lichtte plotseling het woordje START op. Het sein dat de VS liefst 5 ballistische kernraketten richting Sovjet Unie hadden afgevuurd. Informatie die volgens de  SU-computer de hoogste graad van betrouwbaarheid had.

Luitenant-kolonel Petrov hield evenwel het hoofd koel en … twijfelde. Maar elke seconde getalm nam kostbare tijd weg om adequaat te reageren.

De spanning in het commandocentrum steeg. Iedereen keek naar Petrov. In plaats van de derde wereldoorlog op gang te brengen, gokte Petrov op een ‘defecte melding’. Een gok van 50/50.

23 minuten later moesten de Amerikaanse raketten inslaan, maar … er gebeurde niets. De opluchting bij de Sovjets was enorm. Een kernoorlog werd nipt ontweken.

De oorzaak van het valse alarm bleek bij een Russische satelliet te liggen. Die had ‘de reflectie van de opkomende zon op wolken’ gezien als ‘vlammen van raketten’.

Petrov kreeg geen onderscheiding. Wel een berisping wegens onvolledig ingevuld papierwerk …

TE KORT VERHAAL

07.12.16– JOKE VAN CAESBROECK – in dS cultuur & media

ZONDAG

In ruil voor een overnachting bij mijn ouders moet ik ‘s ochtends met mijn moeder mee om mijn gelovige grootouders op te halen aan de kerk. Mijn vader sorteert intussen komkommers op grootte in de kelder.

De eucharistieviering zit erop, mijn grootouders drinken bier in de kantine van de sporthal. Mijn grootvader zegt dat de microfoon in de kerk stuk was. Mijn grootmoeder zegt dat ze niks van de viering heeft verstaan. Ik zeg dat Jezus altijd rustig bleef.

Ik help mijn grootouders de auto van mijn moeder in. Mijn grootmoeder trekt zo hard aan de gordel dat hij blokkeert. Ik zeg dat Jezus altijd rustig bleef. Mijn grootvader zegt dat de microfoon in de kerk stuk was. Mijn grootmoeder zegt dat ze niks van de viering heeft verstaan.

Thuis zoek ik de uren van de bus op. Mijn vader geeft me twee middelgrote komkommers mee.

MONT SAINT-MICHEL

*Vanavond 26.09 om 19u05 brengt Canvas* een boeiende uitzending over dit Frans fenomeen dat ongetwijfeld ook al Laakdalse inwoners op bezoek kreeg. Kijken dus, een aanrader!

Knipsel451De Mont Saint-Michel is een klein, rotsachtig eiland in buurland Frankrijk, bekend om zijn middeleeuwse abdij. Op de torenspits van de abdijkerk staat sinds 1898 een beeld van de heilige Michaël dat honderdzeventig meter boven de baai uitsteekt.

Het eiland ligt 1 kilometer uit de kust van Bretagne, over land bereikbaar bij eb maar bij vloed omringd door zeewater. Om het de toeristen naar de zin te maken, loopt er tegenwoordig een smalle brug, met pendeldienst, naar het eiland. De Mont Saint-Michel, met zijn trapstraten, is alleen toegankelijk voor voetgangers.

Korte historie

De geestelijke gemeenschap op de Mont Saint-Michel werd rond 700 gesticht door bisschop Aubert en zijn volgelingen, die op de toen nog door het bos omringde berg in eenzaamheid kwamen bidden. Volgens de overlevering vond in maart 709 een enorm hevige stormvloed plaats waarbij de heuvel in zee kwam te liggen.

In 847 werd de berg ingenomen door de Vikings/Noormannen. De kanunniken namen de vlucht. Sindsdien werd het dan een komen en gaan van bezetters allerlei.

Vanaf 1874 werden abdij en wallen toegewezen aan de diensten van de historische monumenten behorend tot het Ministerie van Schone Kunsten. Sedertdien werden kosten noch moeite gespaard om de gebouwen in hun oude glorie te herstellen.

Sinds 2001 verzorgen monastieke broeders en zusters opnieuw de religieuze aanwezigheid in de abdij. Ze verzorgen in de zomer erediensten in de abdijkerk, in de winter in de crypte “Notre-Dame des Trente Cierges”.

Knipsel658Verzanding

De baai van de Mont Saint-Michel verzandt op een natuurlijke wijze. De zoute moerasgronden worden jaarlijks 20 ha groter. Een later gebouwde dijk belette de getijdenstromingen rond de berg en zorgde zo voor een versnelling van de natuurlijke verzanding van de baai. In 1983 werd de dijk weer afgebroken. Een nieuwe afdamming werd tussen 2006 en 2009 uitgevoerd.

Tussen 2010 en 2011 werden nieuwe parkeerplaatsen op het vasteland aangelegd en werd de shuttledienst voor het vervoer van de toeristen van en naar de berg gestart. In 2014 werd de oude parkeerplaats van 15 hectare aan de voet van Mont Saint-Michel verwijderd en werd de brug naar het eiland geopend. In 2015 werd uiteindelijk de verbindingsdijk afgebroken. Sindsdien kan men op dagen met voldoende hoogwaterstand de berg weer als eiland bewonderen.

TOERIST THOMAS COOK

De Britse reisorganisatie Thomas Cook kondigde op 22 september 2019 een faillissement aan. Het bedrijf staakte per direct al haar activiteiten, waardoor duizenden reizigers wereldwijd vast kwamen te zitten op hun vakantiebestemming.

Knipsel Cook2Het reisbureau draagt nog altijd de naam van haar oprichter, die in de negentiende eeuw aan de wieg stond van het massatoerisme.
Thomas Cook, geboren in het dorpje Melbourne / Derbyshire, werd een devoot baptist en geheelonthouder, gecombineerd met missiewerk voor de kerk.

– Eerste reis –

Thomas Cook regelde bij Midland Counties Railway Company een speciale trein voor de ‘Matigingsbeweging’ in Loughborough. De trip werd door heel Engeland aangekondigd. Keurig volgens schema reed de trein van Leicester naar de bijeenkomst. Een ongezien succes in die tijd.
De 570 passagiers betaalden een shilling voor een retourtje. Het nieuws van het succes verspreidde zich snel en Cook kreeg vanuit heel Engeland aanvragen voor andere genootschappen.

– Begin massatoerisme –

Thomas Cook organiseerde met Midlands Counties Railway Company meer excursies per trein. Die tripjes werden een waar fenomeen in Engeland. Tussen 1845 en 1851 organiseerde hij trips vanuit de Engelse industriesteden naar Schotland. In 1855 kon hij zelfs tochten van Leicester naar Calais organiseren, in het kader van de wereldtentoonstelling in Parijs.

Een jaar later volgde een Grand Tour of Europe. Tegen 1870 opereerde het bedrijf wereldwijd, met reizen naar Egypte en de Verenigde Staten. Dat legde Cook geen windeieren. In Leicester groeide hij uit tot een gerespecteerd burger, en ook daarbuiten werden zijn naam en faam steeds groter.

Ook zijn zoons en later zijn kleinzoons stapten in het bedrijf. Terwijl vader de hele wereld over reisde en bestemmingen bezocht en in kaart bracht, werkte zijn zoon in Leicester op het kantoor om alles in goede banen te leiden.

Toen het bedrijf verhuisde van Leicester naar het dure Londen klikte het niet langer tussen vader en zoon. In 1878 zette John Mason het bedrijf alleen voort.

Na de Grote Depressie van 1929 bleef de organisatie binnen de familie Cook. Het bedrijf werd later overgenomen, maar in 1972 werd het bedrijf weer hernoemd naar oprichter Thomas Cook en groeide het uit tot een van de grootste reisbureaus ter wereld.

Thomas Cook zelf bleef wel reizen, maar zijn gezondheid liet hem snel in de steek. In 1892 overleed hij. Zijn naam was echter definitief gevestigd. ‘Zijn’ reisorganisatie zou nog meer dan een eeuw een hoofdrol blijven spelen in het wereldwijde massatoerisme. In september 2019 was het evenwel over and out. Voorgoed? De toekomst wijst het uit.

‘De Leeuw van Vlaenderen’

conscienceHendrik Conscience. Met zijn historische verhalen in het Nederlands creëerde hij in de 19de eeuw een nieuw publiek van lezers en wilde hij de Vlamingen meer zelfvertrouwen geven om – tegen de dominante Franse cultuur in – voor hun eigen taal en rechten op te komen.

Tegelijk bleef Conscience zijn leven lang een voorstander van het Belgische staatsbestel, in tegenstelling tot anderen die Vlaanderen liever zagen aansluiten bij Nederland.

Hendrik Conscience, zwak en ziek in zijn jeugd, werd in die tijd door zijn moeder overstelpt met Antwerpse verhalen. Dat ontwikkelde zijn denken en zijn fantasie. Op de speelplaats was hij een kei van een verteller voor zijn vriendjes. Door zelfstudie bracht hij het tot hulponderwijzer en klerk en andere baantjes bij stad en staat. Tot hij definitief schrijver werd.

images5482De besnorde Consciense schreef vooral historische romans, waarbij hij roemrijke episodes uit de Vlaamse en Belgische geschiedenis behandelde.

Zijn meesterwerk,  De Leeuw van Vlaenderen (1838) is veruit zijn bekendste werk. Hij schreef het op zijn 26ste, doordrenkt van romantiek en Vlaamsgezindheid.

Conscience schreef nog tientallen andere historische romans, waaronder In ’t Wonderjaer (1837) en Jacob van Artevelde (1849).

Omdat zijn moeder uit de Kempen afkomstig was, bracht hij ook veel tijd door op het platteland, waar hij inspiratie vond voor populaire landelijke verhalen zoals De loteling (1850) of De kerels van Vlaanderen (1871). In Zoersel kun je nog steeds ‘het Boshuisje’ bezoeken.

Illustratief voor zijn Vlaams-Belgische houding is dat hij in opdracht van de overheid een Geschiedenis van België schreef (1845), die hij opdroeg aan Leopold I.

Met zijn historische romans wilde hij de Vlamingen doen lezen over hun eigen geschiedenis en in hun eigen taal, maar ook buiten de literatuur nam Conscience het op voor het Nederlands en de positie van de Vlamingen in de jonge staat België.

Zijn werk was van grote invloed op de Vlaamse Beweging.

images1465

 

Conscience genoot bij leven en na zijn dood een erg grote waardering in binnen- en buitenland. Zijn standbeeld, dat vandaag nog steeds op het naar hem genoemde plein in Antwerpen staat. Het werd nog tijdens zijn leven onthuld (in 1881). Duizenden mensen namen  aan de festiviteiten deel.

Conscience ontving tot twee keer toe de Staatsprijs voor Vlaamse Letterkunde (1854 en 1869). Hij werd 71.

In 2005 werd hij genomineerd voor de titel ‘De Grootste Belg’. Hij eindigde op de 10de plaats.

Waarom 23 en geen 21 september?

De ‘meteorologische’ seizoenen beginnen op de eerste dag van de maanden september, december, maart en juni. Een oude afspraak uit 1780 tussen meteorologen (Societas Meteorologica Palatina), die drie opeenvolgende kalendermaanden wilden als seizoen. De ‘astronomische’ seizoenen daarentegen … lees maar.

sized_aug - dec 2010-289Vandaag 23 september om 07:50 is/was er herfstpunt, het moment dat onze herfst begon en de zon loodrecht boven de evenaar stond. Dag en nacht zijn vandaag precies even lang. Bij onze tegenvoeters begint…de lente, met uitzicht op de zomer. Gelukzakken…

*De Aarde heeft ongeveer een jaar nodig om rond de zon te draaien. Binnen dat jaar ontstaan vier seizoenen, gewoon omdat de aarde scheef staat ten opzichte van de zon.

*Als de Aarde precies recht naar de zon had gestaan was er geen verschil geweest. Dan was het altijd even warm of even koud geweest. Juist door die scheve stand is er verschil in de seizoenen.

*De reden waarom de aarde schuin staat heeft wellicht een botsing met een ander hemellichaam als oorzaak, een paar miljard jaar geleden. Daaruit zou ook de maan zijn ontstaan. Aarde en maan zijn zowat even oud en hebben een quasi gelijkaardige samenstelling.

*In de zomermaanden is het noordelijk deel van de aarde het meest naar de zon gekeerd. Dat geeft meer instraling, langere en warmere dagen. Op het noordelijk halfrond is het dan zomer. In de winterperiode van het noordelijk halfrond is precies het omgekeerde het geval: de dagen zijn dan korter en kouder. De andere helft van de aardbol heeft nu meer zonneschijn, langere dagen en meer warmte.

*Een ander factor van belang is de baan die de aarde om de zon maakt. Die is niet perfect rond maar elliptisch van vorm. De afstand van de aarde tot de zon is dus niet op alle momenten in het jaar dezelfde…

*Vreemd genoeg staat de aarde in onze zomertijd het verst van de zon. Het is dus de stand tot de zon en minder de afstand tussen zon en aarde die bepaalt of het warmer of kouder is. Bij een volkomen ronde baan zou de zomer net zo lang duren als de winter, de lente en de herfst. Erg monotoon, niet?

*Doordat de aarde in onze winter dichterbij de zon staat, beweegt ze ook sneller. In de zomer is die baan iets trager. Daarom ook begint het voorjaar op of net voor 21 maart en de herfst dus meestal pas op 23 september. Voor het zuidelijk halfrond is dat alles andersom.

*Beetje gesnapt… ? Merciekes. Geniet van de herfst, misschien wel het mooiste jaargetijde.

1 2 3 6