‘LAAKDAL ZONDER GRENZEN’ WERD ECHTE TOPPER

Zaterdag 31 augustus werd de zomervakantie in Laakdal afgesloten met de haast traditionele ‘Laakdal zonder grenzen’. Voor de 12de keer reeds. Bij een temperatuur van om en bij de 30° onder een fel schijnende zomerzon. Misschien wel de laatste echte zomerdag van 2019.

‘Mooier konden we het niet wensen’, wist organisator Jurgen Mensch, tevens schepen van Laakdal. ‘Alles zat dit keer mee: het weer, de opkomst en het vlotte verloop van de spelen op de toestellen. Bovendien zal ook de brouwer weinig reden tot klagen hebben. Maar meer kunnen we als organisatie niet aan. De beschikbare ruimte was volledig volzet. Plannen om uit te wijken zijn er niet. Verder gaan we zeker niet. Een dikke pluim ook voor de 250 helpers. Zonder hen is een organisatie van dergelijk omvang niet meer mogelijk.’

Enkele foto’s van de namiddag… de rest eerlang op snoetjesboek.

sized_DSC_0006 sized_DSC_0009 sized_DSC_0015 sized_DSC_0020 sized_DSC_0023 sized_DSC_0035 sized_DSC_0041 sized_DSC_0047 sized_DSC_0055 sized_DSC_0073 sized_DSC_0078 sized_DSC_0081

MINI ‘LAAKDAL ZONDER GRENZEN’

Vrijdagnamiddag 30 augustus sloot de speelpleinwerking in Laakdal de grote vakantie af met een bezoek aan ‘Laakdal zonder grenzen’ van morgen zaterdag. In première mocht de jeugd de diverse speeltuigen in volle opbouw uittesten. Dolle pret natuurlijk.

Morgen komen de grote jongens en meisjes van de 176 ingeschreven ploegen in actie. Bij temperaturen van om en over de 30°, zoals de weermannen hebben voorspeld. Gelukkig wordt bij een aantal attracties water gebruikt. De kans op oververhitting wordt daarmee (misschien) iets kleiner.

sized_P1120096 sized_P1120099sized_P1120104 sized_P1120105 sized_P1120109 sized_P1120101sized_P1120114 sized_P1120111

OVERLIJDEN ‘LADY DI’

We laten augustus achter ons met het droeve nieuws dat de zomervakantie dit weekend ten einde is dat de alom geliefde Britse Lady Di uitgerekend in de vroegte van de laatste (31)augustusdag 1997 het leven liet in een smartelijk ongeval in Parijs.

2684134w380Diana (Lady Di in de volksmond), prinses van Wales was de eerste echtgenote van de Britse kroonprins Charles en de moeder van de prinsen William  en Harry.

Aan het begin van de jaren negentig van vorige eeuw liep het huwelijk op de klippen. Het koppel besloot in 1992 uit elkaar te gaan, al werd de scheiding pas in 1996 afgerond.

Diana overleed in de vroege morgen van 31 augustus 1997 om 04.00 uur in Parijs. Omstreeks 00.22 uur was zij als passagier betrokken in een auto-ongeluk, samen met haar vriend Dodi Al-Fayed, de bestuurder van de auto Henri Paul en bodyguard Rees-Jones, de enige overlevende.

De auto, een Mercedes S280 – op de vlucht voor paparazzi – reed met een snelheid van 104 km/u tegen een pilaar in een tunnel. Niemand van de passagiers droeg een autogordel. Als schuldige werd de chauffeur aangewezen, die een te hoog alcoholpromillage had, en daarbij onvoorzichtig en te hard had gereden.

Haar dood veroorzaakte een bijzondere publieke rouwperiode. Naar schatting zes miljoen mensen waren getuige van de begrafenisplechtigheden.

William en Harry organiseerden tien jaar na haar dood op haar verjaardag (1 juli 2007) het Concert for Diana in het nieuwe Wembley, met gastbands die voldeden aan haar muzieksmaak. (bron:Wikipedia)

‘De WITTE’ Claes

In Vlaanderen was Nest Claes een van de meest gelezen schrijvers. Zijn bekendste heimatroman is zeker ‘De Witte van Sichem’ uit 1920. Het boek werd meer dan honderd keer herdrukt en tweemaal verfilmd.

390px-Rene_Huybrechts_(1942-2014)_De_kleine_tamboer_(Ernest_Claes)_Averbode_25-3-2018_12-13-42In 1934 maakte  Jan Vanderheyden van ‘De Witte’ de eerste Vlaamse langspeelfilm met geluid. In 1980 volgde een remake door Robbe De Hert onder de titel De Witte van Sichem. ‘Wij, Heren van Zichem’ werd later een populaire televisiereeks bij de VRT die in 2004 werd heruitgezonden. Zichem kan niet zonder Claes. Claes niet zonder De Witte.

Vanavond kan je op EEN kijken naar ‘De Witte van Sichem’ van Robbe De Hert. De prent is weliswaar al 39 jaar oud, maar zeker het bekijken nog eens waard. Vooral de ietwat oudere generatie vindt er zich beslist in terug.

De verhaallijn start  in het kort als volgt … “Louis Verheyden, alias De Witte, gaat naar school en haalt voortdurend grappen uit.  Zijn kwajongensstreken leveren hem steevast een pak rammel op van zijn norse vader. Louis moet in zijn vrije tijd gaan werken bij de tirannieke boer Coene. Het arme gezin kan extra inkomsten goed gebruiken. Maar ook bij boer Coene staat er geen rem op de kwajongensstreken van de Witte. Op een dag wordt hij op school in het rommelkamer opgesloten en … ontdekt daar hét boek dat zijn jonge leven helemaal op hol doet slaan.  ‘De Leeuw van Vlaanderen’ van Hendik Conscience doet hem helemaal wegvluchten uit de realiteit en de moeilijke omstandigheden waarin een 12-jarige leeft anno 1900.”

Hoe het verder verloopt vertelt Robbe de Hert in ‘De Witte van Sichem’ vandaag donderdag vanaf  20u55 op EEN. Kijken? Waarom ook niet.

Bedenking achteraf: “Spijtig, volledig gedateerd.”

(foto De Witte als trommelaar van fanfare de St Jansvrienden op het marktplein van Averbode)

HAMILTON EERLANG VOORBIJ SENNA ?

Michael Schumacher voor de zevende maal wereldkampioen F1

29/08/2004 om 00:00 door cdm | Bron: belga   meldde ‘de Standaard’ in … 2004, 15 jaar geleden als volgt

  • SPA-FRANCORCHAMPS – De Duitser Michael Schumacher (Ferrari) is zondag voor de zevende maal in zijn carrière wereldkampioen in de Formule 1 geworden. De zege in de GP van België, de 14de van 18 WK-manches, ging naar de Fin Kimi Raïkkonen (McLaren-Mercedes). Michael Schumacher was tweede, voor zijn Braziliaanse teamgenoot Rubens Barrichello. Schumacher was eerder al wereldkampioen in 1994, 1995, 2000, 2001, 2002 en 2003. Dat schreef ‘de Standaard’ vandaag 15 jaar geleden. Alsof het gisteren was.

EMOTIONEEL

images56Michael Schumacher heeft een erg emotionele band met Francorchamps. In 1991 reed hij hier zijn eerste Grote Prijs. In 1992 won hij er zijn eerste Grote Prijs. In 2001 scoorde hij er zijn 52e overwinning waarmee hij het record van Alain Prost brak en in 2004 werd hij er voor de zevende keer wereldkampioen. In totaal won Schumacher zes keer de Grote Prijs van België, één keer meer dan wonderboy Ayrton Senna.

Met zijn 7 wereldtitels leek Schumi trouwens voor jaren gebeiteld. De legendarische Ayrton Senna houdt, 25 jaar na zijn dood in Imola, nog even mee stand op de tweede plaats, waar hij vorig jaar werd bijgebeend door Lewis Hamilton. De Brit kwam vorig met vijf titels op gelijke hoogte met Senna. Hamilton zal dit jaar meer dan waarschijnlijk ook een zesde titel behalen.

HAMILTON – VERSTAPPEN

f1_2019_mv_red_lg_788888c82d9f5c876d0c7e6b569f4123Hamilton voelt zich bovendien nog fit genoeg om ook het record van Schumacher niet alleen te evenaren, maar ook nog te verbeteren. Of zijn huidig team daar ook zo over oordeelt, is een andere zaak. Zijn houdbaarheidsdatum in F1 nadert immers met rasse schreden. Bovendien staat Max Verstappen (R), de jonge Nederlander met Limburgse roots, te trappelen van ongeduld om het ‘King Lewis’ erg moeilijk te maken.

De Fin Kimi Räikkönen, die de GP van België in 2004 won, is de enige rijder van toen die nog in het supersnelle peloton op vier wielen rondwaart. Vorig jaar eindigde hij nog derde in het WK.

  • GP van België F1 zondag rechtstreeks op Canvas vanaf 15u. Kwalificaties zaterdag vanaf 15u op Eén.

mars op washington

Op 28 augustus 1963, vandaag 56 jaar geleden, werd de grootste protestmars uit de Amerikaanse geschiedenis gehouden. Tussen 200 en 300 000 mensen, voor driekwart met een donkere huidskleur, namen eraan deel. Want als dominee Martin Luther King je roept, blijf je niet thuiszitten, was de tendens onder de anti-apartheidsactivisten van toen.

Knipsel 11Net als Gandhi voerde King geweldloze protesten voor gelijke burgerrechten voor blank en zwart. Aan de door hem georganiseerde stakingen en marsen namen vaak ook veel blanke Amerikanen deel. De jonge Bob Dylan was een adept van King.

De later legendarisch geworden ‘Mars op Washington’ eindigde op de trappen van het Lincoln Memorial . Daar hield King zijn memorabel speech ‘I have a dream’ waarin hij de hoop uitsprak dat mensen wel op hun gedrag maar niet op hun huidskleur beoordeeld zouden worden.

De kracht van zijn beroemde rede sloeg niet alleen aan bij de deelnemers maar had/heeft een geweldige impact in de hele wereld. Want deze speech wordt terecht gezien als het hoogtepunt van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Voor zijn toespraak kreeg King in 1964  de Nobelprijs voor de Vrede.

washington-abraham-lincoln-monument.1772.c712Waarom Lincoln en Washington? President Lincoln is een iconische figuur voor de zwarte gemeenschap in Amerika. Zijn imposant monument staat in Washington. Na het uitbreken van de Amerikaanse Burgeroorlog schafte Lincoln op 18 dec 1865 de mensonwaardige slavernij radicaal af. Daarom dus.

Daarmee waren de raciale problemen echter niet opgelost. De slavernij bestond niet meer, maar de apartheid bleef de schande voor de Amerikaanse maatschappij. Vooral in de zuidelijk staten bleef er nog geruime tijd een strikte rassenscheiding in scholen, kerken en winkels. Er waren ook nog aparte wachtrijen en toiletten. Zelfs met de bus reizen verliep gescheiden

Grote bekendheid verwierf King al in 1955. Toen weigerde de zwarte Rosa Parks haar plaats in de bus af te staan aan een blanke, wat verplicht was in de staat Alabama. De politie werd er bijgeroepen en Parks kreeg een boete.

images109Ze weigerde te betalen, werd gearresteerd en in februari 1956 berecht voor verstoring van de openbare orde. King organiseerde prompt een protest en een grootschalige boycot van het openbaar vervoer. Na bijna 400 dagen van onderhandelen had hij succes: de wet werd veranderd!

 

Op 4 april 1968 werd Martin Luther King op het balkon van het Lorraine Motel in Memphis, Tennessee vermoord.

De Raymundusklok wordt opgeëist

Knipsel6Vandaag 27 augustus 2019, is het precies 76 jaar geleden (1943), ik was toen 141 dagen oud. Arbeiders van firma “Van Campenhout” kwamen met hun camion Vejel binnengebadderd om de grootste klok, de “Raymundus”-klok, een gift van de baron, uit de toren te halen.
Dat moest zo van de Duitse bezetter. Die had klokken nodig om ze om te smelten in oorlogsmateriaal.
Die van Veerle scandeerden daarop: ‘Wie met klokken schiet, wint de oorlog niet!’ Ze kregen nog gelijk ook. (met dank GVM)

DE KORTSTE EN DE BLOEDIGSTE

Dat de mensheid zowat de meest bloeddorstige gemeenschap op aarde is, bewijst de geschiedenis overvloedig. Zelfs de meeste godsdienstverhalen staan bol van moord en doodslag. Het leven na het paradijs begon immers nog maar pas of Kaïn sloeg zijn broer Abel al morsdood. Sindsdien hield het niet meer op.

De rode draad die door onze geschiedenissen loopt, is er één van voortdurende veroveringen waarin geweld erg centraal staat. Van Kaïn met een stuk hout tot de meest verfijnde vernietigingswapens van nu. Wetenschappers zijn er van overtuigd dat de mensheid zichzelf op termijn naar de vaantjes zal helpen. De toekomst van de planeet is aan de dieren of de organismen allerlei. Of helemaal voor niemand meer.

Toch hebben we het vandaag nog eens over een oorlog. De kortste uit de geschiedenis zelfs. Korter nog dan de veldslagen à la Guldensporenslag en Co die op één dag afgehaspeld werden.

index02De oorlog die ik bedoel, speelde zich af in Zanzibar, een eiland voor de  Oostkust van Afrika dat sinds 1964 deel uitmaakt van Tanzania, bij een aantal Laakdallers welbekend.

Het mooie Zanzibar werd in 1890 een protectoraat van Engeland. 25 augustus 1896 overleed de jonge sultan plots. Hij werd opgevolgd door een jongere neef van hem. Die neef had het niet op de Britten begrepen, eerder op de Duitsers, de andere kolonisten van destijds. De Britten stelden meteen een ultimatum. De sultan lachte hen uit. Daar kwamen natuurlijk ‘dikke bullen’ van.

index03 index0127 augustus 1896 om 9u stipt bombardeerden twee Britse kanonneerboten het paleis van de sultan. Dat vloog meteen in brand. Toen ook de vlag van het dak was geschoten, tikte de klok 9u40 en werd het vuren gestaakt.

De oorlog duurde exact 40 minuten maar telde wel veel slachtoffers. Eén Brit werd gedood. Aan Zanzibaarse kant telde men ongeveer 500 doden plus vele gewonden. Gemiddeld vielen er 13 doden per minuut. Waanzin gewoon.

VERWOESTENDE KRAKATAU

In de nacht van 26 op 27 augustus 1883, vandaag 136 jaar geleden, maar o zo fris nog in het collectieve geheugen geprent, vond dé grote uitbarsting van de Krakatau plaats. De berg rees op, scheurde open en stortte in, waarna de zee in het gapende gat stroomde. Het gevolg was een catastrofale explosie.

Knipsel KrakatauEr ontstond een tsunami tot 30 meter hoog. Vloedgolven overspoelden de kusten van Java en Sumatra. Ruim 36.000 mensen verloren het leven. Complete steden en dorpen werden weggespoeld. De uitbarsting ging met zoveel geweld gepaard dat de trommelvliezen van zeelui in de buurt barstten. Het gebrul en geknal was hoorbaar tot in Australië.

De schokgolven in de atmosfeer waren zo krachtig dat ze zeven keer geregistreerd werden. In totaal gingen de golven 3½ keer de aarde rond. Er rees een aswolk uit de berg die 50 kilometer hoog steeg en de omgeving in diepe duisternis dompelde. Door de enorm grote hoeveelheid stof die in de atmosfeer terechtkwam, daalde het volgende jaar de gemiddelde temperatuur wereldwijd met 1,2 graden Celsius.

ANAK KRAKATAU

data39664281-d75190Vorig jaar, op 22 december 2018, vond er weer een tsunami in de Straat van Soenda plaats die de westkust van Java trof en honderden doden eiste, het gevolg van een uitbarsting van de Anak Krakatau, overblijfsel van de grote berg uit 1883, en een daaropvolgende onderzeese aardverschuiving.

DE SCHREEUW

index

 

 

In 2003 beweerden Amerikaanse astronomen onder leiding van Donald W. Olson, dat de buitengewoon rode hemel op het schilderij De Schreeuw (geschilderd in 1893 door de Noorse schilder Edvard Munch) geïnspireerd was door de uitbarsting van de Krakatau in 1883. De uitbarsting zorgde namelijk voor opmerkelijke zonsondergangen in de hele wereld.

Meer weten? Op rood drukken! Wikipedia vertelt er bijna alles van.

De Stomme van Portici

De Stomme van Portici (La Muette de Portici) is een opera in vijf bedrijven die voor het eerst in 1828 werd opgevoerd in de Opéra van Parijs. Hij vertelt een geromantiseerd, patriottisch verhaal dat zich lang geleden afspeelde tijdens een Napolitaanse opstand tegen de toenmalige Spaanse overheerser.

Dat het werk nog steeds een zekere bekendheid geniet, is helemaal te danken aan het feit dat een opvoering ervan plaatsvond op 25 augustus 1830 in de Brusselse  Muntschouwburg.

Die opvoering bracht de gemoederen van de toeschouwers zo sterk in beweging dat er anti-Hollandse rellen uitbraken die tot de Belgische Revolutie zouden leiden.

images Willem IDe opera-uitvoering werd n.b. gegeven om de 58e verjaardag te vieren van de Nederlandse koning Willem I. Die Willem zorgde echter voor veel onvrede in de toen nog zuidelijke provincies omwille van zijn autoritair (eigenzinnig) bewind.

Het volk morde in die dagen, de oogst was mislukt en de bevoorrading kwam in het gedrang. De julirevolutie in Frankrijk gaf de burger moed. Het front werd sterker en heftiger toen ook de Waalse mijnwerkers en de Vlaamse wevers zich aansloten om betere levensomstandigheden af te dwingen.

De vlam sloeg helemaal in de pan toen de zanger de aria ‘Amour sacré de la patrie, rends-nous l’audace et la fierté. A mon pays je dois la vie, il me devra sa liberté’, inzette. Vooral die laatste zin (Aan mijn land dank ik mijn leven, het zal aan mij zijn vrijheid te danken hebben) hakte er stevig in.

Brussel stond in rep en roer. De rellen die begonnen tijdens de opera, leidden tot het begin van de geslaagde Belgische Revolutie én het uitroepen op 4 oktober van de Belgische Onafhankelijkheid door het Voorlopig Bewind.

Meer weten? Rode woordjes aanklikken …

1 2 3 5