GVL in juli

Vakantiemaand juli was, de zomervakantie in acht genomen, alweer een vrij goede maand voor ons lezersbestand.

In de voorbije 31 dagen telden we gemiddeld (14 608 : 31) of 471 bezoekers/dag. Goed voor 103 225 bezoeken of gemiddeld (103 225: 14 608) = 7 bezoeken per bezoeker/dag.

Er is dus nog steeds relatief veel vraag naar nieuwe artikeltjes ofwel worden de bestaande meermaals gelezen. Voor ons een aansporing om er nog een tijdje mee door te gaan. Bedankt alvast voor oeoeoewwwaaandacht. (lv)

VOLZET …

Boerenkermis Laakdal organiseert zaterdag 3 augustus 2019  het befaamde aquavolleytornooi.

Knipsel25

 

Ben je niet vies van een spatje water? Heb je een balgevoel als geen ander? Spijtig, want dan hadden we voor jou de ideale zaterdagnamiddagontspanning. Inschrijven kon tot vandaag 31 juli. Alles is echter … volzet.

Je blijft natuurlijk erg welkom om te komen supporteren bij een lekker glaasje … bier bv.

 

sportivan met ‘Meerlaar kermis’

De traditionele kermissen in Laakdal laten van hun pluimen, maar gisteren was het erg druk op het Domein van Kasteel Meerlaer. Daar organiseerde de Sportivanwerking “Meerlaer Kermis”. Een hele namiddag van muziek en spel.

sjoelbaksportivan2-21 kunstenaarsportivan Knipsel1 boogschuttersportivan

kunstenaarsportivan2-1 - kopieMensen konden er als vanouds hoefijzerwerpen, sjoelen en blikken gooien.  Bert Meeus kwam er een initiatie “Boccia” geven, een soort petanque voor mensen met een beperking.  Boogschuttersvereniging NVL uit Groot-Vorst liet iedereen proeven van hun favoriete hobby.  Ondertussen konden kermisgangers terecht bij de Laakdalse Kunstkring. Verschillende kunstenaars tekenden portretten van bezoekers.  En in de gratis tombola had iedereen prijs.  Anderen genoten van een streepje muziek en een streekbiertje in de Sportivan tent. Nog anderen schoven geduldig aan bij het ijsstandje.

Volgende dinsdagen, 6 en 13 augustus, staat er Line-Dance op het programma. Iedereen nogmaals welkom.

Koning Boudewijn overleed 26 jaar geleden

Koning Boudewijn overleed 31 juli 1993, vandaag 26 jaar geleden, aan een hartaanval in het Spaanse Motril. Koning Boudewijn en koningin Fabiola trokken dertig jaar lang elke zomer naar Motril.

Knipsel26De gemeente Motril in het Spaanse Andalusië gaf vorig jaar zijn fiat voor omvorming van de villa Astrida tot een luxehotel. Villa Astrida was eigendom van wijlen koning Boudewijn en koningin Fabiola.

De gemeenteraad van Motril had gewild dat de villa al vanaf februari 2017 kon omgevormd worden tot een luxehotel, maar de procedure nam veel tijd in beslag. De stichting van naasten van koningin Fabiola, eigenaars van de villa op een domein van 2,6 ha, moest eerst een akkoord hebben met de hotelketen vooraleer de woning aangepast kon worden. Het milieurapport omvatte o.m. een project voor de bouw van een kapel ter ere van de vrome koning.

Koningin Fabiola Fernanda María de las Victorias Antonia Adelaida de Mora y Aragón overleed 5 december 2014 in Laken.

OPROEP … ‘Het vermiste beeld van Watereinde’

Het kleinste gemeentehuisje van ons land staat in Varendonk. Voordien was het een kapel. In de helft van de 19de eeuw werd de kapel omgevormd tot gemeentehuis van Varendonk In het voormalig kapelletje stond een beeld: ‘O.L.V. van Watereinde’ . Dat bleef gewoon staan na de omvorming.

Rond de periode dat de kapel van ‘O.L.V. van Watereinde’ in ‘gemeentehuis van Varendonk‘ werd herschapen, werd het gehucht Watereinde toegevoegd bij de parochie Sint-Lambertus van Westerlo. Daarvoor behoorde het tot de parochie Sint-Laurentius Zammel.

Knipsel2bHet beeldje met middeleeuwse roots bleef dus waar het was. Maar nog voor aanvang van W.O. II werd het naar een veiliger plaats overgebracht, nl. de dekenij van Westerlo.
 
In de jaren 1970 trok toenmalig burgemeester Ludo Helsen, vergezeld door een fotograaf, naar de dekenij van Westerlo. Het beeldje was daar inderdaad nog aanwezig en werd door deken Fierens aan burgemeester Helsen getoond. Het zou indertijd tijdelijk naar de dekenij gebracht zijn tot de kapel/gemeentehuis hersteld was. Het beeldje werd gefotografeerd. (foto -Ludo Helsen- hiernaast)
***
Maar… in het begin van de jaren 1980 werd de dekenij omgevormd tot vredegerecht en momenteel is de toeristische dienst van Westerlo er gehuisvest. Door die veranderingen is het beeld spoorloos geraakt.
 ***
 In “Jaarboek 8” van de gemeente Laakdal doet Ludo Helsen al een oproep om het beeldje terug te vinden. Moest iemand meer weten , mag hij/zij het steeds laten weten! Meer dan zomaar dank bij voorbaat!

Bourgondië in Limburg

Na Henegouwen produceert Limburg de meeste wijn in België. De Limburgse gemeente Riemst bv. is in kringen van wijnliefhebbers nog beter bekend van zijn deelgemeente Genoels-Elderen en zijn wijnkasteel. Frankrijk (Bourgondië) in Limburg als het ware.

Langs de oude Romeinse heirbaan in de gemeente Riemst kan je moeilijk langs kasteel Genoels-Elderen voorbij. Met zijn vijfentwintig hectare wijngaard is Genoels-Elderen vandaag één van de grootste en invloedrijkste wijnkastelen van België. Wanneer de familie Van Rennes hier in 1990 introk was er echter nagenoeg geen wijnbouw meer in de Limburgse vlakten.

8438918_1De prachtige wijnkelders in het kasteel en de rijke wijngeschiedenis van het land spraken enorm tot de verbeelding van de kersverse kasteelheer. Hij droomde ervan de wijngaarden van de Romeinen in hun oorspronkelijke glorie te herstellen. Het duurde dan ook niet lang vooraleer Jaap van Rennes de knoop doorhakte en besloot de wijnteelt in Riemst nieuw leven in te blazen.

Dochter Joyce studeerde oenologie in Zuid-Frankrijk en trok daarna meermaals naar de Bourgogne om haar wijnkennis te verfijnen. Met haar kennis en vaders goedlachs optimisme en werkijver werden in 1991 de eerste wijnstokken geplant. De trein naar een topwijn en internationaal prestige was vertrokken.

De familie van Rennes (ook van Rennesse – van Renes) ging voor de aanplanting van de wijngaarden niet over één nacht ijs. Een grondige bodemanalyse leerde dat de ondergrond rond het kasteel uiterst geschikt is voor wijnproductie. De mergellaag en het klimaat vertonen sterke gelijkenissen met Champagne en de Bourgognestreek. De keuze voor de druiven lag voor de hand: Chardonnay en Pinot Noir.

chardonnay_blauwGenoels-Elderen is sindsdien een stukje ‘Bourgogne in Vlaanderen’. Wijnmaker Joyce kiest bewust voor een zo ecologisch mogelijke aanpak. Synthetische producten worden hier in de mate van het mogelijke gemeden. Wieden en schoffelen gebeurt nog op de klassieke manier. Deze zorg en nauwgezetheid laten onmiskenbaar hun sporen na in de smaak van de wijn. De complexe en verfijnde wijnen van Genoels-Elderen zijn dan ook een godengeschenk voor de wijnliefhebber.

Na machinale oogst worden de druiven onmiddellijk geperst. De vergisting vindt gedurende 30 dagen plaats onder temperatuurcontrole van max 22°C.  50% gaat in de inoxvaten, 50% in Franse eiken vaten. Vervolgens rijpt de wijn 12 maanden ‘sur lie’. Na de rijping wordt de wijn geassembleerd en rijpt nog 6 maanden verder, waarna nogmaals 1 jaar op fles. Pas dan mag hij naar de consument.

recordjaar voor Belgische wijn

wine-1791208__480De Belgische wijnboeren hebben vorig jaar tweemaal zoveel geproduceerd als in 2017. Goed voor bijna 2 miljoen liter wijn. De wijnsector in België blijft groeien. Dat blijkt uit cijfers over het jaar 2018, die vandaag zijn gepubliceerd door de federale overheidsdienst Economie.

In 2018 verdubbelde de Belgische wijnproductie tegenover het voorgaande jaar 2017. Die groei is grotendeels toe te schrijven aan de warme zomer van 2018. In totaal werd vorig jaar in ons land 1.983.143 liter wijn geproduceerd. Het gaat voornamelijk om witte wijnen en schuimwijnen.

De regionale koploper in de Belgische wijnproductie is de provincie Henegouwen, met meer dan 562.210 liter. Op de tweede plaats staat Limburg, met een wijnproductie van 265.340 liter. In totaal telt ons land 136 geregistreerde wijnboeren, die samen goed zijn voor 384 ha aan beplante wijngaarden. (jir in dS)

Met zijn vijfentwintig hectare wijngaard is Genoels-Elderen vandaag één van de grootste en invloedrijkste wijnkastelen van België.

WE BEGINNEN ERAAN

De nationale voetbalcompetitie draait reeds als vanouds. De lagere afdelingen maken zich klaar voor hun competitiestarts eind augustus/begin september. De eerste trainingen zijn reeds achter de rug. Vanaf vandaag beginnen de oefenpotten én de Beker van Antwerpen, een veredelde oefenpot.

sized_DSC_0012Het pas gepromoveerde VV Laakdal bijt vanavond (dinsdag 30/7) reeds de spits af met een partijtje op eigen veld tegen het Brabantse Bekkevoort.

Excelsior Vorst wordt de volgende tegenstander voor VV in de eerste wedstrijd voor de BvL. (foto derby april ll)

Excelsior, ook nog even promotiekandidaat, traint intussen ook al naarstig want de promotiedromen zijn er nog steeds. In bijlage de oefenkalenders van beiden. Beetje scrollen voor betere zichtbaarheid kan geen kwaad …

Knipsel5Knipsel20

29 juli 1890 overleed Vincent Van Gogh

VanGogh_1887_SelbstbildnisAlgemeen wordt aangenomen dat de excentrieke Nederlandse schilder Vincent Van Gogh zichzelf op 27 juli 1890, 37 jaar oud, in de borst schoot met een revolver. Vincent stierf evenwel pas op 29 juli, vandaag 129 jaar geleden, met broer Theo aan zijn zijde. Oorzaak: inwendige bloedingen.

De Amerikaanse kunstkenners Steven Naifeh en Gregory White Smith, die tien jaar onderzoek naar de schilder hebben gedaan, concluderen dat in hun biografie Van Gogh: The Life (oktober 2011). Van Gogh zou dus geen zelfmoord gepleegd hebben. Het dodelijke schot moet zijn gelost tijdens een onduidelijk voorval met een groepje opgeschoten jongens die Van Gogh al dagen hinderlijk volgden. De oudste van hen zou het pistool van zijn vader hebben gehad.

De omstandigheden omtrent Van Gogh’s dood zijn nooit helemaal opgehelderd. Het vuurwapen is nooit gevonden. Uit het medisch rapport blijkt ook dat de schietafstand minstens 5 meter moet zijn geweest.

Vast staat wel dat van Gogh nog hoopte dat de kogel uit zijn buik, tot waar de kogel zou zijn ingedrongen, zou verwijderd worden. De plaatselijke artsen echter waren geen chirurgen en durfden de kogel niet verwijderen. Dat werd Vincent fataal: hij overleed aan de wondinfectie, niet aan inwendige beschadiging van organen.  (foto: zelfportret)

Veel deelnemers op Natte bosloop

Voor een aantal toeschouwers, w.o. mezelf, verpestte de voormiddagregen grondig de plannen om voor de zoveelste keer toeschouwer te zijn op de jaarlijkse Bosloop. De deelnemers zelf stoorden zich allerminst aan de buien en maakten er andermaal  een leuke ren van door het groen van Schoot-Tessenderlo.

www.debosvrienden.be  (alle uitslagen)

Knipsel1Mooi podium in de 13,8 km met winnaar Geert Schroven voor de onverslijtbare Stefan Rens op de tweede en Wim Herman op de derde plaats. Chrisje Wouters werd mooi zesde nadat hij eerder al op de derde podiumtrap stond in de 4,2 km.

Eerste dame op een mooie tiende plaats werd Manuela Soccor uit Genk. Manuela had eerder op de dag al een zesde plaats gelopen in de 4,2 km-run. Mieke Gorrisson (12) en Katleen Boeckx (46) mochten mee op het damespodium.

Betere Laakdalse finishers in deze ‘Memorial Raymond Dubois’ werden Wim Keersmaekers (29), Sven Mondelaers (41), oud-burgemeester Patrick Vankrunkelsven (47) en Rob Lorien (49).

Knipsel2De 8,2 -loop werd een louter Limburgse aangelegenheid. Simon Ferson uit Paal toonde zich de betere van Steven Heemskerk (die een paar jaar geleden de Abdijenloop won) en Jonas Parmentier (St.Truiden). Eerste Laakdaller in deze loop werd Ronny Di Virgilio (19). Yenthe Rens, zoon van Stefan, deed het lang niet slecht op 24.

 

Knipsel3Op de kortste afstand kregen we dan toch één Laakdalse winnaar in deze Limburgse bosloop. Op snelle jongen Thomas Helsen (zie boven foto nr 1026) stond geen maat. Thomas won vrij gemakkelijk van Stefan Vanderlinden en Chrisje Wouters, die even later ook met succes zou starten in de ‘Memorial’.

Manuela Soccor werd zesde én eerste dame. Ook zij ging later met succes aan de slag in de 13,8 km-loop.

Leonie Gouhie werd 24ste en eerste vrouw. Leonie werd voor een paar jaar sportvrouw in Laakdal.

(onderaan archieffoto’s)

Knipsel4 Knipsel5

sized_DSC_0060 sized_DSC_0156 sized_DSC_0122 DSC_0199

1 2 3 5