29 juli 1890 overleed Vincent Van Gogh

VanGogh_1887_SelbstbildnisAlgemeen wordt aangenomen dat de excentrieke Nederlandse schilder Vincent Van Gogh zichzelf op 27 juli 1890, 37 jaar oud, in de borst schoot met een revolver. Vincent stierf evenwel pas op 29 juli, vandaag 129 jaar geleden, met broer Theo aan zijn zijde. Oorzaak: inwendige bloedingen.

De Amerikaanse kunstkenners Steven Naifeh en Gregory White Smith, die tien jaar onderzoek naar de schilder hebben gedaan, concluderen dat in hun biografie Van Gogh: The Life (oktober 2011). Van Gogh zou dus geen zelfmoord gepleegd hebben. Het dodelijke schot moet zijn gelost tijdens een onduidelijk voorval met een groepje opgeschoten jongens die Van Gogh al dagen hinderlijk volgden. De oudste van hen zou het pistool van zijn vader hebben gehad.

De omstandigheden omtrent Van Gogh’s dood zijn nooit helemaal opgehelderd. Het vuurwapen is nooit gevonden. Uit het medisch rapport blijkt ook dat de schietafstand minstens 5 meter moet zijn geweest.

Vast staat wel dat van Gogh nog hoopte dat de kogel uit zijn buik, tot waar de kogel zou zijn ingedrongen, zou verwijderd worden. De plaatselijke artsen echter waren geen chirurgen en durfden de kogel niet verwijderen. Dat werd Vincent fataal: hij overleed aan de wondinfectie, niet aan inwendige beschadiging van organen.  (foto: zelfportret)